Μεγάλη βουτιά, σχεδόν 5%, καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί η Κίνα και η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην συνεχίσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Ο μεγάλος φόβος των επενδυτών είναι η πορεία της ζήτησης πετρελαίου, ιδιαίτερα όσον αφορά την Κίνα. Αν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τις αγορές, δεν τις καθορίζουν οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερο για ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ειδικά της κινεζικής.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου σταματά την ανοδική πορεία που διαρκούσε πέντε συνεχόμενες ημέρες. Πέρα από την κατάσταση στην Κίνα, οι ανησυχίες για την ευρύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να μην έχει απαντήσει ακόμη στις επιθέσεις του Ιράν, εντείνουν την αβεβαιότητα. Αυτή η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών, ενώ διατηρεί έστω και αμυδρές ελπίδες για αποφυγή των χειρότερων εξελίξεων.
Αυτή τη στιγμή, το West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ υποχωρεί κατά 3,63 δολάρια ή 4,74%, φθάνοντας στα 73,48 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, το Brent μειώνεται κατά 3,84 δολάρια ή 4,67%, αγγίζοντας τα 77,11 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα, το Brent είχε ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, κλείνοντας στις 80,93 δολάρια/βαρέλι.
Από την περασμένη εβδομάδα, όταν το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι τιμές του πετρελαίου είχαν αυξηθεί περίπου 17%, προκαλώντας φόβους ότι το Ισραήλ μπορεί να ανταποδώσει, χτυπώντας τη βιομηχανία αργού του Ιράν.
Σοκ από την Κίνα
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) της Κίνας εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη των οικονομικών στόχων, αλλά δεν παρέσχε τις αναμενόμενες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα τόνωσης. Αυτή η αβεβαιότητα προκάλεσε γρήγορη αναστροφή στην αρχική άνοδο των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών, οι οποίοι είχαν σημειώσει αύξηση 10% σε πολυετή υψηλά μόλις άνοιξαν οι αγορές. Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε σημαντική πτώση, ξεπερνώντας το 10% σε κάποιο σημείο. Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή τη διαφορά στην κάλυψη του χαμένου εδάφους από τις κινεζικές μετοχές, καθώς η αγορά του Χονγκ Κονγκ είχε αυξηθεί κατά τη διάρκεια της διακοπής. Ωστόσο, η απογοήτευση προήλθε από την έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης από το Πεκίνο.
Αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει και τις ευρωπαϊκές αγορές, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών να υποχωρούν κατά τη διάρκεια των ασιατικών ωρών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια του EUROSTOXX 50 μειώθηκαν κατά 0,8%, ενώ του FTSE υποχώρησαν κατά 0,5%.
Η πιθανότητα διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου έχει οδηγήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του αμερικανικού αργού σε αύξηση άνω του 10% αυτόν τον μήνα, χωρίς ενδείξεις αναστροφής στο εγγύς μέλλον.
Όσον αφορά τη Federal Reserve, οι αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς για μια πιο ήπια πολιτική έχουν εξανεμιστεί μετά από μια ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας την περασμένη Παρασκευή. Η τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς υποδηλώνει μόνο 50 μονάδες βάσης επιπλέον μείωσης επιτοκίων μέχρι τον Δεκέμβριο.
Αντανακλώντας αυτές τις προσδοκίες, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου παρέμεινε πάνω από το 4% την Τρίτη, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα.
Βασικές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν περαιτέρω τις αγορές περιλαμβάνουν ομιλίες από υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη Federal Reserve, καθώς και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας για τον Αύγουστο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!