Στις 4 Οκτωβρίου σχεδιάζει η Ε.Ε. να ψηφίσει εάν θα επιβάλει δασμούς έως και 45% στα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα (ΕV) που κατασκευάζονται στην Κίνα.
Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, τα κράτη μέλη έχουν λάβει ένα σχέδιο κανονισμού για τα προτεινόμενα μέτρα.
Η ψηφοφορία μεταξύ των κρατών μελών της ένωσης καθυστέρησε ελαφρώς εν μέσω διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής με το Πεκίνο για την εξεύρεση λύσης που θα μπορούσε να αποφύγει την επιβολή δασμών.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν τα κράτη μέλη υιοθετήσουν τους δασμούς, ανέφερε το Bloomberg σε παλαιότερο δημοσίευμά του. Η νέα ημερομηνία μπορεί ακόμα να αλλάξει, είπαν οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας
Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διαπίστωσε ότι η Κίνα επιδοτεί παράνομα τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της και ότι απαιτούνται οι δασμοί ώστε οι ευρωπαίοι κατασκευαστές να πάψουν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα
Η Κίνα αρνείται οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα εκ μέρους της και έχει απειλήσει με αντίποινα σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, το κονιάκ και το χοιρινό, καθώς και αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες.
Η ψηφοφορία θα ανοίξει το δρόμο για νέους δασμούς έως και 35% που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο για πέντε χρόνια, εκτός εάν η ειδική πλειοψηφία – 15 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ένωσης – αντιταχθεί στην κίνηση. Οι νέοι δασμοί θα υπερβαίνουν τον υφιστάμενο συντελεστή 10%.
Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, έχουν προειδοποιήσει κατά της επιβολής των δασμών, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρώπης και οι δύο εταίροι είχαν εμπορικές συναλλαγές αξίας 739 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν αρχικά πεπεισμένοι ότι η ΕΕ έχει τους ψήφους για να εγκρίνει τους δασμούς, όμως τώρα είναι επιφυλακτικοί σχετικά με τις προβλέψεις αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντεθ τάχθηκε κατά των δασμών, ενώ η Γερμανία συνεχίζει να πιέζει για μια συμφωνία με το Πεκίνο.
«Δεν είμαι λάτρης των αντισταθμιστικών δασμών γιατί αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε αντίμετρα και θα μας εμπλέξει σε μια δασμολογική διαμάχη, ίσως σε έναν δασμολογικό πόλεμο, με την Κίνα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. «Εργάζομαι για να βρω μια πολιτική λύση που δεν θα μας οδηγήσει σε πόλεμο δασμών με την Κίνα».
Η ΕΕ και η Κίνα συζητούν μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα περιλαμβάνει μηχανισμό ελέγχου των τιμών και του όγκου των εξαγωγών αντί των δασμών.
Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τις προτάσεις της Κίνας. Η Κομισιόν επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε λύση θα έχει αυστηρές απαιτήσεις: θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), να αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο των επιδοτήσεων της Κίνας και να είναι κάτι που η ΕΕ μπορεί να παρακολουθεί για συμμόρφωση.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!