Η Κίνα απαίτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να άρουν όλους τους μονομερείς δασμούς που έχουν επιβάλει, διαψεύδοντας παράλληλα οποιαδήποτε συζήτηση για επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, διατηρώντας σκληρή στάση παρά τη σχετική αποκλιμάκωση της ρητορικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ανταποκριθούν στις λογικές φωνές της διεθνούς κοινότητας αλλά και στο εσωτερικό τους, και να άρουν πλήρως όλους τους μονομερείς δασμούς που έχουν επιβάλει στην Κίνα, αν πράγματι επιθυμούν να λυθεί το πρόβλημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Χε Γιαντόνγκ, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης την Πέμπτη στο Πεκίνο.
Διάψευση για πρόοδο συνομιλιών
Ο ίδιος απέρριψε ως αβάσιμες τις φήμες ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διμερείς επαφές, τονίζοντας πως «οποιαδήποτε αναφορά σε πρόοδο είναι αβάσιμη» και καλώντας την Ουάσινγκτον να επιδείξει «ειλικρίνεια», εφόσον πράγματι επιθυμεί συμφωνία.
Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πως τα πρόσφατα σχόλια του Τραμπ περί πιθανής μείωσης των δασμών –που σήμερα φτάνουν το 145% για τα περισσότερα κινεζικά προϊόντα– δεν επαρκούν για την αποκλιμάκωση των εντάσεων. Ο Τραμπ είχε αναφέρει την Τετάρτη ότι «όλα είναι ανοιχτά» όταν ρωτήθηκε για επαφές με την Κίνα και σημείωσε ότι το Πεκίνο «θα τα πάει καλά» μόλις ξεκινήσουν οι συνομιλίες.
Ο Τραμπ έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ πολλές φορές από τότε που επέστρεψε στην εξουσία, όμως ο Κινέζος ηγέτης δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Bloomberg, το Πεκίνο αναμένει συγκεκριμένα βήματα από την Ουάσινγκτον, όπως μεγαλύτερο σεβασμό και τον ορισμό υπεύθυνου εκπροσώπου για τον διάλογο, προτού συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις.
Άλλα αιτήματα περιλαμβάνουν μια πιο σταθερή στάση των ΗΠΑ και πρόθεση να συζητηθούν οι ανησυχίες της Κίνας σχετικά με τις αμερικανικές κυρώσεις και την Ταϊβάν – το αυτοδιοικούμενο νησί που το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να επανεντάξει, ακόμα και με χρήση βίας αν χρειαστεί.
Νέα επίθεση Τραμπ
Ο Τραμπ άλλαξε ξανά στάση την Πέμπτη, επικρίνοντας το Πεκίνο επειδή αρνείται να παραλάβει αεροσκάφη της Boeing, αλλά και για τη συμμετοχή του στη διακίνηση παράνομου φαιντανύλης. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει 20% δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που σχετίζονται με τη φαιντανύλη, στους οποίους προστέθηκαν επιπλέον 125%.
«Η Boeing θα έπρεπε να κινηθεί νομικά κατά της Κίνας επειδή δεν παραλαμβάνει τα υπέροχα αεροσκάφη που δεσμεύτηκε να αγοράσει», έγραψε ο Τραμπ στα κοινωνικά δίκτυα. «Και παρεμπιπτόντως, η φαιντανύλη συνεχίζει να εισέρχεται στη χώρα μας από την Κίνα, μέσω Μεξικού και Καναδά, σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας – και αυτό πρέπει να σταματήσει, ΤΩΡΑ!»
Το Πεκίνο έχει αντιδράσει με επιφυλακτικότητα στις απότομες κινήσεις Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τα υψηλά επίπεδα δασμών ως «ανούσια». Παράλληλα, έχει προειδοποιήσει και άλλες χώρες να μην υπογράψουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ που μπορεί να βλάψουν τα κινεζικά συμφέροντα.
Η ένταση στις εμπορικές σχέσεις έχει αρχίσει να επηρεάζει και άλλους τομείς. Το κινεζικό Υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη επέρριψε ευθύνες σε «προκατειλημμένες απόψεις ορισμένων ατόμων στις ΗΠΑ» για τη στασιμότητα στην στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.
Πολιτική στήριξη και οικονομική στρατηγική
Η προσοχή στρέφεται τώρα στο τι είδους πολιτική στήριξη θα αποφασίσει το Πεκίνο για να προστατεύσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από τις επιπτώσεις των δασμών, ιδιαίτερα στον εξαγωγικό τομέα που συνεισέφερε περίπου το 40% της ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για νέα μέτρα εντός της εβδομάδας, καθώς αναμένεται συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, η οποία παραδοσιακά τον Απρίλιο εστιάζει στην οικονομία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Macquarie Group για την Κίνα, Λάρι Χου, «είναι ακόμα νωρίς για να προχωρήσει το Πεκίνο σε γενναία στήριξη». Όπως σημείωσε, «είναι πολύ πιο εύκολο για τον Τραμπ να ανακαλέσει την απειλή δασμών, απ’ ό,τι είναι για το Πεκίνο να πάρει πίσω ένα πακέτο τόνωσης».
Δεν βιάζονται στο Πεκίνο
Παραδοσιακά, η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει μέτρα στήριξης μόνο όταν είναι αναγκαία για την επίτευξη του ετήσιου στόχου ανάπτυξης. Με την οικονομία να αναπτύσσεται κατά 5,4% το πρώτο τρίμηνο, πάνω από τον στόχο του περίπου 5% για το 2025, οι αξιωματούχοι ενδέχεται να θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο αναμονής.
Οι δηλώσεις των κινεζικών υπουργείων Εμπορίου και Άμυνας ήρθαν λίγες ώρες μετά την παρέμβαση του Παν Γκονγκσένγκ, διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο απώλειας εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων. Η δήλωσή του έγινε στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης Κινέζων αξιωματούχων στις ΗΠΑ, μετά την τελευταία μεγάλη αύξηση δασμών από τον Τραμπ.
«Αναγκαία η συνεργασία»
«Όλα τα μέρη πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία και να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την παγκόσμια οικονομία από το να βρεθεί σε τροχιά “υψηλής έντασης και χαμηλής εμπιστοσύνης”», δήλωσε ο Παν κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας των 20 στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με ανάρτηση της κρατικής τηλεόρασης CCTV.
Ο Παν είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη της κινεζικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις ετήσιες συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες χώρες της G20.
Αναμένεται ότι οι συνεδριάσεις αυτές θα αποτελέσουν την πρώτη ευκαιρία για άμεση επαφή των Κινέζων οικονομικών αξιωματούχων με την ομάδα Τραμπ μετά την αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές. Ωστόσο, καμία πλευρά δεν έχει ανακοινώσει επίσημες διμερείς συναντήσεις, παρά τη σχετική αποκλιμάκωση της ρητορικής από την Ουάσινγκτον.
«Δεν υπάρχουν νικητές στους εμπορικούς πολέμους» δήλωσε ο Παν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τονίζοντας ότι η Κίνα παραμένει ανοιχτή στον κόσμο, και στηρίζει σταθερά το ελεύθερο εμπόριο και το πολυμερές εμπορικό σύστημα.