Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες προειδοποιούν τους αξιωματούχους της Κομισιόν για την αυξανόμενη πίεση από τις κινεζικές εξαγωγές χάλυβα, οι οποίες έχουν οδηγήσει τις τιμές στην Ευρώπη κάτω από το κόστος παραγωγής.
Οι παραγωγοί και η ένωση Eurofer, όπως δήλωσαν στους Financial Times, ζητούν τη δημιουργία ενός νέου συστήματος δασμών για να αναχαιτίσουν τις στρεβλώσεις που προκαλεί η παγκόσμια υπερπαραγωγή όπως να στηρίξουν τους εγχώριους κατασκευαστές, οι οποίοι πλήττονται από χαμηλή ζήτηση και αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα παγκοσμίως, αναμένεται να εξάγει πάνω από 100 εκατ. τόνους φέτος, περισσότερους από κάθε άλλη χρονιά από το 2016. Αυτό έχει προκαλέσει ήδη εμπορικές εντάσεις και δασμούς σε άλλες χώρες. Αν και οι άμεσες εξαγωγές προς την Ευρώπη είναι περιορισμένες μετά τις ρυθμίσεις του 2018, οι Ευρωπαίοι χαλυβουργοί αντιμετωπίζουν τις συνέπειες αυξημένων εισαγωγών από άλλες χώρες.
Ο Τζενούινο Κριστίνο, οικονομικός διευθυντής της ArcelorMittal, ανέφερε ότι οι υψηλές εξαγωγές από την Κίνα φέρνουν ξανά την κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά, που συνδυάζεται με αδύναμη ζήτηση και υψηλό ενεργειακό κόστος. Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες, που κάποτε ήσαν καθαροί εξαγωγείς, τώρα απειλούνται από τις «επιδοτούμενες» κινεζικές εξαγωγές.
Η γερμανική Salzgitter τόνισε ότι η κατάσταση αυτή ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του κλάδου και τις προσπάθειες για μετάβαση σε μια βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν ήδη λάβει μέτρα για να περιορίσουν τις επιπτώσεις αυτές, με τις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς 25% σε χάλυβα από το Μεξικό.
Στην ΕΕ, οι εισαγωγές επίπεδων προϊόντων χάλυβα αυξήθηκαν κατά 30% τους πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με τη Thyssenkrupp Steel, ασκώντας μεγάλη πίεση στον τομέα και απειλώντας τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Ο Μπάστιαν Συνάγκοβιτς από τη Deutsche Bank επισημαίνει ότι η αγορά είναι αδύναμη και οι εισαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!