Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Κυριακή ότι αντιτίθεται σθεναρά στην απόφαση των ΗΠΑ να προσθέσουν πολλές κινεζικές οντότητες στον κατάλογο ελέγχου των εξαγωγών για ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέθεσαν την Παρασκευή 105 ρωσικές και κινεζικές εταιρείες σε έναν κατάλογο εμπορικών περιορισμών για την υποτιθέμενη υποστήριξή τους στον ρωσικό στρατό.
Οι εταιρείες - 42 κινεζικές, 63 ρωσικές και 18 από άλλες χώρες - στοχοποιήθηκαν για λόγους από την αποστολή ηλεκτρονικών ειδών των ΗΠΑ σε ρωσικά στρατιωτικά μέρη έως την παραγωγή χιλιάδων drone Shahed-136 για χρήση από τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Η κίνηση των ΗΠΑ είναι η τελευταία από μια σειρά χιλιάδων αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εταιρείες και στους προμηθευτές τους σε άλλες χώρες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων έχει αμφισβητηθεί, ειδικά καθώς η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία της πουλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ορισμένες εταιρείες με έδρα την Κίνα προμήθευαν εργαλειομηχανές και εξαρτήματα σε ρωσικές εταιρείες. Η Κίνα προσπάθησε να τοποθετηθεί ως ουδέτερη στη σύγκρουση της Ουκρανίας, αλλά όπως σημειώνει το Associated Press «μοιράζεται με τη Ρωσία την κοινή εχθρότητα προς τη Δύση».
Αφού οι δυτικές χώρες επέβαλαν βαριές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο ως απάντηση στη Ρωσία που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Κίνα αύξησε σημαντικά την αγορά ρωσικού πετρελαίου, αυξάνοντας έτσι και την επιρροή της στη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Κίνας κατά την επίσκεψη στο Πεκίνο και τη συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ αμέσως μετά την ορκωμοσία του για πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!