Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ντράγκι: Πώς η ΕΕ θα παραμείνει ανταγωνιστική - Τι θα αναφέρει η έκθεσή του

Μία πρόγευση των συμπερασμάτων της έκθεσης σχετικά με τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσει να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό, κυρίως έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με ομιλία που έκανε σήμερα στην Ισπανία.  

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον Ντράγκι να συντάξει έκθεση για το πώς θα διατηρήσει η ΕΕ την ανταγωνιστικότητά της σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από νέες απειλές για την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και τις ταχείες τεχνολογικές αλλαγές. Η έκθεση θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Μείωση των τιμών ενέργειας 

Ο Ντράγκι είπε ότι Ευρώπη πρέπει να μειώσει τις τιμές της ενέργειας, να αναπτύξει τις κεφαλαιαγορές και να έχει ισχυρότερες βιομηχανικές και εμπορικές πολιτικές για να είναι ανταγωνιστική. Σημείωσε επίσης ότι η χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας της Ευρώπης σε σύγκριση με την Αμερική οφείλεται κυρίως στον πολύ ισχυρότερο τεχνολογικό τομέα των ΗΠΑ.

Αυτό το χάσμα παραγωγικότητας είναι πιθανό να διευρυνθεί, πρόσθεσε, καθώς οι ΗΠΑ προηγούνται στην τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing.

Για να αναπτύξει τις ενεργοβόρες ψηφιακές τεχνολογίες, η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι σήμερα 2-3 φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ.

Αυτό θα απαιτούσε ταχύτερη εξάπλωση των ΑΠΕ, την ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την αποσύνδεση των τιμών του ρεύματος από ΑΠΕ από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο.

Περισσότερες δαπάνες για R&D

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να ενισχύσουν τις δαπάνες τους για έρευνα και καινοτομία, οι οποίες σήμερα είναι οι μισές από τις αμερικανικές εταιρείες, είπε. Οι δημόσιες επενδύσεις σε R&D που ανέρχονται σε περίπου 0,7-0,8% του ΑΕΠ είναι παρόμοιες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά οι δαπάνες της ΕΕ είναι κατανεμημένες μεταξύ 27 χωρών με μικρή ιεράρχηση ή συντονισμό.

Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να αναπτύξει τις κεφαλαιαγορές της, ώστε να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές ιδιωτικές αποταμιεύσεις να χρηματοδοτούν εταιρείες της ΕΕ μέσω ομολόγων και μετοχών.

Ισχυρότερες εμπορικές και βιομηχανικές πολιτικές

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να συντονίσει τις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες και τις άμεσες επενδύσεις με χώρες πλούσιες σε πρώτες ύλες, να δημιουργήσει αποθέματα σε επιλεγμένους κρίσιμους τομείς και να δημιουργήσει βιομηχανικές συμπράξεις για να εξασφαλίσει βασικές αλυσίδες εφοδιασμού τεχνολογίας.

Συνέκρινε τις δαπάνες της Κίνας για τη βιομηχανική της στρατηγική με εκείνες των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση, το 2019 η Κίνα ξόδεψε περίπου τρεις φορές περισσότερα χρήματα για βιομηχανική πολιτική από ό,τι η Γερμανία ή η Γαλλία ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σε δολάρια με βάση την αγοραστική δύναμη (Purchasing Power Parity) ξόδεψε περίπου δέκα φορές περισσότερα από ό,τι οι δύο χώρες μαζί», είπε.

Ο Ντράγκι δήλωσε ότι η απάντηση της ΕΕ θα πρέπει να είναι να πιέσει την Κίνα να παίξει σύμφωνα με τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες και σε αντίθετη περίπτωση να μη φοβηθεί να επιβάλει δασμούς και να δίνει και η ίδια επιδοτήσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ