Νέα
  • ΓΔ: 1423.05 +1.40%
  • Τζίρος: 93,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Στο στόχαστρο η εξαγορά ευρωπαϊκών telecoms από Αραβα αγοραστή ύψους 2,2 δισ.

Πηγή: Pixabay

Tην πρώτη τους έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε ξένους αγοραστές περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ,  ξεκινούν οι Βρυξέλλες, χρησιμοποιώντας νέες εξουσίες για τη διερεύνηση μιας συμφωνίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, στην οποία εμπλέκεται αγοραστής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Με το μπλοκ να αυστηροποιεί τον έλεγχο των επενδυτικών ροών από το εξωτερικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα επίσημη έρευνα σε βάθος για την προτεινόμενη εξαγορά από την e& των περιουσιακών στοιχείων τηλεπικοινωνιών του τσεχικού ομίλου PPF στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σερβία και τη Σλοβακία

Αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παραμένει αβέβαιο, η ανακοίνωση της έρευνας αναμένεται να γίνει ήδη τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους Financial Times

Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών e&, ο οποίος ήταν προηγουμένως γνωστός ως Etisalat και ανήκει κατά πλειοψηφία στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έκλεισε συμφωνία ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων τον περασμένο Αύγουστο και η προτεινόμενη συμφωνία έχει λάβει την έγκριση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού. 

Ωστόσο, η Επιτροπή ανησυχεί ότι η εταιρεία με έδρα το Άμπου Ντάμπι έλαβε κρατικά κεφάλαια, που ισοδυναμούν με αθέμιτες επιδοτήσεις, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Έχει επίσης αμφισβητήσει κατά πόσον η κρατική χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της ΕΕ, υπονομεύοντας τον ανταγωνισμό.

Για να ξεκινήσει μια ενδελεχή έρευνα αυτού του είδους, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει βρει ενδείξεις για επιδοτήσεις που θα στρεβλώσουν την αγορά, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν την έρευνα.

Η Etisalat αναμένεται να υποστηρίξει ότι δεν έχει λάβει καμία κρατική στήριξη από τα ΗΑΕ και ότι δεν υπήρχαν κρατικές επιδοτήσεις που θα υπονόμευαν τους ανταγωνιστές της. 

Οι ξένοι αγοραστές περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ δεν έχουν ποτέ στο παρελθόν υποβληθεί σε περιορισμούς παρόμοιους με το καθεστώς κρατικών ενισχύσεων του μπλοκ, το οποίο αποσκοπεί στην αστυνόμευση της δημόσιας στήριξης, ώστε τα κράτη μέλη να μην παρέχουν οικονομικά πλεονεκτήματα σε εθνικές εταιρείες. 

Ο κανονισμός της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις ψηφίστηκε πέρυσι για να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες εκτός του μπλοκ αποφεύγουν επίσης να έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα από κυβερνήσεις πλούσιες σε μετρητά, όπως η Κίνα, όταν αγοράζουν ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία.

«Πρόκειται για την πρώτη χρήση σε μια εξαγορά των σημαντικών νέων εξουσιών που απορρέουν από τον κανονισμό για τις ξένες επιδοτήσεις. Μέχρι τώρα οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων ίσχυαν μόνο για τις κυβερνήσεις της ΕΕ», δήλωσε ο Alec Burnside, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Dechert με έδρα τις Βρυξέλλες.

Μέχρι σήμερα οι υποθέσεις που έχουν δρομολογηθεί βάσει του καθεστώτος των ξένων επιδοτήσεων έχουν ως στόχο μόνο κινεζικές εταιρείες σε καταστάσεις που σχετίζονται με τη διεκδίκηση δημόσιων συμβάσεων ή άμεσων επιδοτήσεων. Η έρευνα για την Etisalat θα είναι επίσης η πρώτη φορά που η ΕΕ χρησιμοποιεί τις εξουσίες της για να ελέγξει την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. 

Τον περασμένο μήνα, δύο Κινέζοι υποψήφιοι αποσύρθηκαν από διαγωνισμό για την προμήθεια ενός ηλιακού πάρκου στη Ρουμανία, αφού οι Βρυξέλλες είχαν ξεκινήσει εμπεριστατωμένη έρευνα για τις δύο κοινοπραξίες που διεκδικούσαν την ανάπτυξη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ