Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Unilever - Nestlé - Philip Morris: Γιατί 2.100 δυτικές πολυεθνικές υπαναχωρούν από τα σχέδιά τους για έξοδο από τη Ρωσία

Πηγή: Pixabay

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πολλές δυτικές πολυεθνικές έσπευσαν να αποχωρήσουν από τη Μόσχα. Δύο και πλέον χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου αρκετές εταιρείες της Δύσης, αλλάζουν πλάνο και παραμένουν στη Ρωσία.

Όμιλοι, όπως η Avon Products, η Air Liquide και η Reckitt, παρέμειναν, παρότι αρχικά δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να φύγουν, καθώς τα γραφειοκρατικά εμπόδια αυξάνονται και η καταναλωτική δραστηριότητα ανακάμπτει, σύμφωνα με τους Financial Times. Η μάρκα καλλυντικών που ανήκει στη Natura, ο γαλλικός παραγωγός βιομηχανικού αερίου και ο βρετανικός όμιλος (που παράγει τα πάντα, από παυσίπονα μέχρι προφυλακτικά), είναι μεταξύ των εκατοντάδων δυτικών ομίλων που παρέμειναν στη χώρα μετά την εισβολή πλήρους κλίμακας το 2022.

«Πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν βρεθεί πραγματικά σε μια δύσκολη θέση. Είπαν ότι θα φύγουν. Τους παρουσιάστηκε μια επιλογή αγοραστών που ήταν απαράδεκτη γι' αυτούς», δήλωσε ένα στέλεχος που εργάζεται με δυτικές εταιρείες στη χώρα.

Συνολικά, περισσότερες από 2.100 πολυεθνικές εταιρείες παρέμειναν στη Ρωσία από το 2022, όπως διαπίστωσε η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, σε σύγκριση με περίπου 1.600 διεθνείς εταιρείες που είτε εγκατέλειψαν την αγορά είτε μείωσαν τις δραστηριότητές τους.

Μεταξύ των περισσότερων από 2.100 εταιρειών που έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στη Ρωσία - στις οποίες περιλαμβάνονται οι καταναλωτικοί όμιλοι Mondelez, Unilever, Nestlé και Philip Morris - ορισμένες έχουν γίνει πιο ανοιχτές σχετικά με τα σχέδιά τους. Ο διευθύνων σύμβουλος της Mondelez δήλωσε πρόσφατα στους FT ότι οι επενδυτές δεν «νοιάζονται ηθικά» για το αν οι όμιλοι εγκαταλείπουν τη χώρα.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank International δέχτηκε επίσης πυρά μετά από δημοσίευμα των FT, σύμφωνα με το οποίο δεκάδες αγγελίες θέσεων εργασίας που είχε αναρτήσει στη Ρωσία έδειχναν φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης στη χώρα, παρά τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει την αγορά.

Ένα δεύτερο στέλεχος που εργάζεται με δυτικές εταιρείες στη Ρωσία δήλωσε ότι υπήρξε αξιοσημείωτη αλλαγή στο κλίμα. Ενώ οι εταιρείες που έφυγαν τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή είδαν μια ηθική επιταγή να το κάνουν, είπε, «το σημερινό κύμα αφορά περισσότερο το, πρέπει πραγματικά να φύγετε; Θέλετε να φύγετε; Ορισμένες από αυτές τις εταιρείες έχουν χτίσει τέσσερα, πέντε εργοστάσια επί 30 χρόνια. Δεν πρόκειται να τα πουλήσουν αυτά με έκπτωση 90%».

Ο ακτιβιστής επενδυτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Unilever, Nelson Peltz, δήλωσε στους FT φέτος ότι είχε πιέσει τον όμιλο καταναλωτικών αγαθών, ο οποίος έχει διερευνήσει επιλογές για πώληση, να μην αποχωρήσει.

«Αν αποχωρήσουμε από τη Ρωσία, θα πάρουν τις μάρκες μας για τον εαυτό τους. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό εμπόριο», δήλωσε ο Peltz, τονίζοντας ότι ανταγωνιστές όπως η P&G και η Colgate-Palmolive δεν έχουν φύγει από τη χώρα. «Γιατί θα έπρεπε να το κάνουμε εμείς;»

Περισσότερες από τις μισές ξένες επιχειρήσεις στη Ρωσία παρέμειναν εκεί από την έναρξη του πολέμου.Λίγο μετά την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία, δεκάδες τέτοιες ομάδες δεσμεύτηκαν να μειώσουν την παρουσία τους στη Ρωσία, καθώς η Δύση προσπαθούσε να λιμοκτονήσει την οικονομία της χώρας και τα πολεμικά ταμεία του Κρεμλίνου από ξένα μετρητά.

Αλλά η Μόσχα αύξησε σταδιακά το κόστος της εταιρικής αποχώρησης, επιβάλλοντας υποχρεωτική έκπτωση 50% στα περιουσιακά στοιχεία από «μη φιλικές» χώρες που πωλούνται σε Ρώσους αγοραστές και έναν ελάχιστο «φόρο εξόδου» 15%. Είναι επίσης ολοένα και πιο δύσκολο να βρεθούν τοπικοί αγοραστές αποδεκτοί τόσο από τον πωλητή όσο και από τη Μόσχα και των οποίων η συμμετοχή δεν εμπίπτει στις δυτικές κυρώσεις.

Η Air Liquide ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι είχε υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας για την πώληση της δραστηριότητάς της στη Ρωσία στην ομάδα των τοπικών διευθυντών που τη διοικούσαν. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έλαβε ποτέ την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης, αφήνοντας την εταιρεία σε εκκρεμότητα.

Ορισμένες εταιρείες δεν αισθάνονται πλέον υποχρεωμένες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η Avon ξεκίνησε μια διαδικασία πωλήσεων για τη ρωσική της επιχείρηση και έλαβε προσφορές, αλλά αποφάσισε να μην τις αποδεχτεί.

«Για περισσότερα από 135 χρόνια, η Avon υποστηρίζει τις γυναίκες όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, ανεξάρτητα από εθνικότητα, εθνικότητα, ηλικία ή θρησκεία», δήλωσε η εταιρεία.

Ενώ η Reckitt ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2022 ότι είχε «ξεκινήσει μια διαδικασία με στόχο τη μεταβίβαση της κυριότητας της ρωσικής επιχείρησής της», ο νέος διευθύνων σύμβουλός της Kris Licht υιοθέτησε μια πιο μετρημένη προσέγγιση.

«Συνεχίζουμε να εξετάζουμε τις επιλογές, αλλά έχει γίνει πιο περίπλοκο», δήλωσε στους FT τον περασμένο μήνα.  Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν υπόψη τους τις περιπέτειες δυτικών εταιρειών όπως η Carlsberg και η Danone, στις οποίες κατασχέθηκαν τα περιουσιακά τους στοιχεία αφού ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να φύγουν.

Ενώ η Danone κατάφερε τελικά να επιτύχει μια συμφωνία για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων με μεγάλη έκπτωση, η Carlsberg παραμένει εγκλωβισμένη σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη με τη Μόσχα και ένα από τα πρώην κορυφαία στελέχη της ζυθοποιίας βρίσκεται σε ρωσική φυλακή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ