Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΔΝΤ: Εφικτή η ομαλή προσγείωση της ευρωπαϊκής οικονομίας - Ποιες είναι οι προτεραιότητες

Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η ομαλή προσγείωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, δηλαδή η διασφάλιση της ανάπτυξης με παράλληλη σταθερότητα των τιμών,  είναι εφικτή με την άσκηση της κατάλληλης νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του για την περιοχή.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι μπορεί να είναι δύσκολη η επίτευξη της σταθερότητας των τιμών με παράλληλη διασφάλιση μίας διαρκούς ανάκαμψης.

Η ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή θα διασφάλιζε επαρκή «μαξιλάρια» για την αντιμετώπιση μελλοντικών σοκ, ενώ οι διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων μακροπρόθεσμα πιέσεων στις δαπάνες.

Η αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης απαιτεί προσπάθειες τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των χωρών. Τα μέτρα πρέπει να αποβλέπουν στην αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, στην προετοιμασία του εργατικού δυναμικού για επερχόμενες διαρθρωτικές μετατοπίσεις, ένα διευκολυντικό για τις ιδιωτικές επενδύσεις περιβάλλον και την προώθηση της καινοτομίας χωρίς συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, ιδιαίτερα όσον αφορά την πράσινη μετάβαση.

Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις

Μία μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα ενίσχυε το αποτέλεσμα αυτών των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει το ΔΝΤ και προσθέτει ότι η διατύπωση ενός φιλόδοξου συνόλου μεταρρυθμίσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στα επόμενα τρίμηνα, η χαλάρωση των αγορών εργασίας, που είναι ακόμη σφιχτές, αναμένεται να στηρίξει την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων και την κατανάλωση. Η ανάκαμψη της κατανάλωσης θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση της επίπτωσης που θα υπάρξει από την αναγκαία απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και στην κινητοποίηση των επενδύσεων καθώς θα χαλαρώνει η νομισματική πολιτική.

Αναγκαία η αύξηση της παραγωγικότητας

Στο πλαίσιο μίας σταδιακή ενισχυόμενης ιδιωτικής ζήτησης, ο διαρκής αποπληθωρισμός θα απαιτεί την ανάκαμψη της παραγωγικότητας της εργασίας και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα.

Για τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες οι κίνδυνοι στην ομαλή προσγείωσή τους είναι ισορροπημένοι, σύμφωνα με το Ταμείο, ενώ για πολλές οικονομίες της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης οι κίνδυνοι είναι μονόπλευροι εν μέσω υψηλών αυξήσεων μισθών, πιο επίμονου δομικού πληθωρισμού και διαρκώς υψηλών πληθωριστικών προσδοκιών.

Η επίτευξη της ομαλής προσγείωσης δεν είναι το μόνο καθήκον που προέχει. Τα επίπεδα κατά κεφαλήν εισοδήματος της Ευρώπης είναι αρκετά πίσω από τα παγκόσμια υψηλά επίπεδα και το κενό αυτό δεν αναμένεται να κλείσει στον χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων του, αναφέρει το ΔΝΤ. Η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επιβραδυνθεί και η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μεγάλο βαρίδι.

Από τον πίνακα που παραθέτει το ΔΝΤ φαίνεται ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ, με την Ελλάδα να έχει το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών της Ευρώπης, αλλά και από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία, ενώ αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 50% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των ΗΠΑ. 

Σκιά στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης

Ο γεωοικονομικός κατακερματισμός ρίχνει τη σκιά του στα παλιά μοντέλα ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενες μακροπρόθεσμα πιέσεις στις δαπάνες λόγω της γήρανσης των πληθυσμών, των φιλόδοξων σχεδίων για την κλιματική αλλαγή και των αυξημένων αμυντικών δαπανών απαιτούν διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και εντείνουν τον επείγοντα χαρακτήρα της βιώσιμης αύξησης της ανάπτυξης. «Η επίτευξη των στόχων αυτών δεν θα είναι εύκολη», σημειώνει η έκθεση, «ωστόσο, η Ευρώπη έχει δείξει ότι μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα πιο δύσκολα εμπόδια όταν δρα ενωμένη και αποφασιστικά».

Με τις σωστές πολιτικές, οι αξιωματούχοι μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή προσγείωση και να ενισχύσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Ο ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πρέπει να ανταποκρίνεται στην εξέλιξη των δυνάμεων του δομικού πληθωρισμού. Στις αναπτυγμένες οικονομίες, μία σταδιακή, μετρημένη χαλάρωση είναι προτιμότερη με το βασικό σενάριο, διασφαλίζοντας ότι οι νομισματικές συνθήκες δεν  θα χαλαρώσουν πολύ γρήγορα ή πολύ αργά.

Η δημοσιονομική στήριξη λόγω των κρίσεων πρέπει να αποσυρθεί πλήρως στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, καθώς τα σοκ συνεχίζουν να υποχωρούν και οι οικονομίες ανακάμπτουν, χωρίς να υπονομευθούν οι δημόσιες επενδύσεις και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας.

ΔΝΤ, περιορισμοί στο εμπόριο
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ