Η σουηδική κεντρική τράπεζα (Riksbank) μείωσε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια - ενεργώντας πριν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αναμένεται να προχωρήσει τον Ιούνιο με μία αντίστοιχη κίνηση - σε μια προσπάθεια να προσφέρει ανάσα στην πληγείσα από την ύφεση οικονομία της Σουηδίας.
Η Riksbank μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,75% και δήλωσε ότι θα μπορούσε να το μειώσει άλλες δύο φορές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν την κίνηση αυτή, ενώ οι υπόλοιποι εκτιμούσαν ότι η Riksbank θα διατηρούσε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.
«Ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο, ενώ η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη. Η Riksbank μπορεί επομένως να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση της.
Η δεύτερη τράπεζα που μειώνει επιτόκια
Η Riksbank είναι η δεύτερη κεντρική τράπεζα αναπτυγμένης οικονομίας, μετά από αυτή της Ελβετίας (SNB), που ξεκίνησε τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και αναδεικνύει τις διαφορές που υπάρχουν με τις ΗΠΑ, όπου τα σχέδια της Fed για μείωση των επιτοκίων εκτροχιάστηκαν από τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις και την ισχυρή πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ο διοικητής της Riksbank, Erik Thedeen, και οι συνάδελφοί του είχαν επισημάνει ότι μια μείωση του κόστους δανεισμού ήταν πιθανή είτε τον Μάιο είτε τον Ιούνιο.
Υποχώρηση της κορώνας
Η επιλογή τους σηματοδοτεί ότι η εγχώρια κατάσταση, με τον επιβραδυνόμενο πληθωρισμό και την παραπαίουσα οικονομία, υπερισχύει της όποιας ανησυχίας ότι το να κινηθεί πριν από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες θα οδηγούσε σε μια νέα εξασθένησης της κορώνας, η οποία με τη σειρά της θα αύξανε τις τιμές των εισαγωγών.
«Η μείωση αυτή αναμενόταν με ανυπομονησία. Θα ήταν λάθος και πρόκληση για τα μέρη της αγοράς εργασίας να μην αντιδράσουμε σε μια σειρά θετικών δεικτών», δήλωσε οικονομολόγος της SEB.
Η σουηδική κορώνα υποχώρησε μετά την απόφαση, διολισθαίνοντας έως και 0,6% για να φθάσει στο χαμηλό ημέρας των 11,7561 ανά ευρώ. Οι κινήσεις αυτές έφεραν το νόμισμα πιο κοντά στο πιο αδύναμο επίπεδο του έτους, στις 11,7709 κορώνες ανά ευρώ, που είχε σημειωθεί στα τέλη Απριλίου.
Προσεκτικά η μείωση των επιτοκίων
«Η απόφαση να προηγηθεί άλλων κεντρικών τραπεζών ασκεί, όπως αναμέναμε, πιέσεις στην κορώνα», δήλωσε στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank A/S στη Στοκχόλμη..
Ο Thedeen και τα άλλα στελέχη της Riksbank προσπάθησαν να μετριάσουν τις προσδοκίες χαράσσοντας μια σταδιακή πορεία χαλάρωσης, μη προβλέποντας νέα μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση στα τέλη Ιουνίου, καθώς τόνισαν ότι οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να επιταχυνθούν εκ νέου.
«Οι κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου αύξηση του πληθωρισμού στη Σουηδία συνδέονται κυρίως με την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ, τη γεωπολιτική ένταση και τη συναλλαγματική ισοτιμία της κορώνας. Συνεπώς, η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από προσοχή, με σταδιακές μειώσεις του επιτοκίου πολιτικής», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως μετά την υποχώρηση της πανδημίας είχε υπέρμετρη επίδραση στη σουηδική οικονομία, επειδή ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων στη σκανδιναβική χώρα έχει επιτόκια που έχουν καθοριστεί με βραχυπρόθεσμες προθεσμίες.
Οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους, η κατασκευή κατοικιών κατέρρευσε και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με υψηλή μόχλευση δυσκολεύτηκαν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος που έληγε.
Μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης, έχουν πλέον αυξηθεί οι ελπίδες ότι η σουηδική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει αργότερα φέτος, υποβοηθούμενη από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!