Η Ρωσία οδεύει σε εκλογές από αύριο έως την Κυριακή, δύο χρόνια μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με την οικονομική κατάσταση των πολιτών της να βελτιώνεται παρά τον πόλεμο, κάτι που δείχνει την αποτυχία των κυρώσεων της Δύσης που είχαν στόχο να στριμώξουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι μισθοί αυξάνονται με διψήφια ποσοστά και περισσότερο από τον πληθωρισμό, το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί και η φτώχεια και η ανεργία βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ.
Για τους χαμηλόμισθους της χώρας, οι μισθοί τα τελευταία τρία τρίμηνα αυξήθηκαν ταχύτερα σε σχέση με τα εισοδήματα άλλων εργαζομένων, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Διαβάστε επίσης: Νέες απειλές Πούτιν: Η Ρωσία «είναι έτοιμη» για πυρηνικό πόλεμο αν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία
Δεν υπάρχει δυσαρέσκεια για την οικονομία
Ενόψει των προεδρικών εκλογών στις 15-17 Μαρτίου, με τον Πούτιν να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει μια πέμπτη θητεία, ουσιαστικά δεν υπάρχει δημόσια δυσαρέσκεια για την οικονομία. Αν και ο πόλεμος έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς ή τραυματίες και οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις συνεχίζουν να συσσωρεύονται, με τον πληθωρισμό να είναι υψηλότερος από τον στόχο, ο Ρώσος ηγέτης δηλώνει ότι έχει επιτύχει στην οικονομία.
Η Ρωσία οδεύει στις εκλογές σε καλή κατάσταση, δήλωσε οικονομολόγος της Renaissance Capital, επισημαίνοντας την αισιοδοξία των καταναλωτών στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα και τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στις δημοσκοπήσεις. «Δείχνουν ήδη ένα επίπεδο που δεν θυμίζει καθόλου κρίση», σημείωσε η οικονομολόγος.
Διαβάστε επίσης: Ξαναχτυπά ο Μεντβέντεφ: Λέει ότι η Ουκρανία ανήκει στη Ρωσία
Μεγάλες δαπάνες και έλλειψη εργαζομένων
Η ρωσική κυβέρνηση προχωρά σε μεγάλες δαπάνες για την κοινωνική στήριξη των οικογενειών, την αύξηση των συντάξεων, την επιδότηση στεγαστικών δανείων και την αποζημίωση των συγγενών όσων υπηρετούν στο στρατό. Το κόστος για τις προεκλογικές υποσχέσεις του Πούτιν μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα έξι χρόνια.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε την οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς οι στρατολογήσεις για τον πόλεμο απομακρύνουν εργαζόμενους από την αγορά, με τον Πούτιν να δηλώνει τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει έλλειψη 2,5 εκατομμυρίων εργαζομένων.
Αυτό έχει ωφελήσει τους απλούς Ρώσους, οι οποίοι απολαμβάνουν την ασφάλεια της απασχόλησής τους με τους διευθυντές να διστάζουν να απολύσουν οποιονδήποτε. Ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, οι προσδοκίες για τις προσλήψεις έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδο ρεκόρ, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.
Πηγή ανησυχίας ο πληθωρισμός και το έλλειμμα
Μεγάλη και επίμονη πηγή οικονομικής ανησυχίας για το Κρεμλίνο παραμένει η ταχεία αύξηση των τιμών που διαβρώνει τα εισοδήματα των Ρώσων.
Ωστόσο, οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα, λόγω των μαζικών κρατικών δαπανών και της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Ο μέσος μηνιαίος μισθός το 2023 έφτασε πάνω από 74.000 ρούβλια (814 δολάρια), περίπου 30% υψηλότερος από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Πριν από το περασμένο έτος, η Ρωσία δεν είχε δει αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος άνω του 5% για πολλά χρόνια.
«Για έναν σημαντικό αριθμό Ρώσων, ο πόλεμος έγινε μια ευκαιρία για κοινωνική και οικονομική κινητικότητα που προηγουμένως ήταν αδύνατη. Ορισμένοι κατάφεραν να ξεκινήσουν μια νέα επιχείρηση», δήλωσε κοινωνιολόγος στη Social Foresight Group. «Κάποιοι έλαβαν πληρωμές για τους συζύγους και τους γιους τους στο μέτωπο, γεγονός που τους επέτρεψε να αγοράσουν επιτέλους ένα διαμέρισμα, ένα αυτοκίνητο, να μετακομίσουν από το χωριό στην πόλη», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν υπερηφανεύεται ότι οι άνευ προηγουμένου διεθνείς κυρώσεις δεν κατάφεραν να εκτροχιάσουν τη ρωσική οικονομία, η οποία αντίθετα επεκτάθηκε, κυρίως λόγω των μαζικών ενέσεων χρημάτων από τον προϋπολογισμό, της στρατιωτικής παραγωγής και του εμπορίου ρεκόρ με την Κίνα.
Ο Πούτιν έχει επικαλεστεί στοιχεία που δείχνουν ότι η Ρωσία μπήκε στις πέντε κορυφαίες οικονομίες του κόσμου όσον αφορά την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, ξεπερνώντας τη Γερμανία.
Το κόστος από την αύξηση των δαπανών
Η οικονομία ξεκίνησε φέτος με παρόμοια δυναμική. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις, τους πραγματικούς μισθούς και τη βιομηχανική παραγωγή ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις του Μαρτίου.
«Το μπαράζ στρατιωτικών δαπανών της κυβέρνησης δεν είναι δωρεάν - έχει ως κόστος τα μειωμένα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας και τα μειωμένα συναλλαγματικά αποθέματα που είχε δημιουργήσει η Ρωσία πριν από την έναρξη του πολέμου. Βραχυπρόθεσμα, η δημοσιονομική γενναιοδωρία θα συνεχίσει να στηρίζει την υψηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη, αλλά καθώς η Ρωσία εξαντλεί τα διαθέσιμα του Ταμείου Εθνικού Πλούτου της, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες δημοσιονομικές επιλογές, μεταξύ της αποδοχής υψηλότερου πληθωρισμού, της περικοπής δαπανών ή της αύξησης των φόρων», δήλωσε οικονομολόγος του Bloomberg Economics.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ότι οι αυξημένες κοινωνικές και πολεμικές δαπάνες έχουν οδηγήσει εκ νέου σε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απειλή ότι οι τιμές μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται εν μέσω της υπερθέρμανσης της οικονομίας.
Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Ρωσίας, ακόμη και μετά τη σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών επιταχύνθηκε τον Φεβρουάριο σε 7,7% από 7,4% τον προηγούμενο μήνα, παρά την αυστηρή νομισματική πολιτική.
Το έλλειμμα του φετινού ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,5 τρις. ρούβλια στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει προγραμματίσει έλλειμμα 1,6 τρις. ρουβλίων για ολόκληρο το 2024 και τα διαθέσιμα αποθεματικά του επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας έχουν ήδη μειωθεί στο μισό.
Η κυβέρνηση εξετάζει, εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους στα υψηλότερα εισοδήματα.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!