Στο 5,7% μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Ιανουάριο από 6% τον Δεκέμβριο. Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στα δύο τρίτα των χωρών του ΟΟΣΑ, με τις μεγαλύτερες μειώσεις (πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα) να σημειώνονται στην Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Αυστρία και την Ισλανδία, ενώ κινήθηκε κάτω από το 3% σε 14 χώρες του ΟΟΣΑ, σε τρεις περισσότερες από τον Δεκέμβριο.
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε οριακά στο 6,6% από 6,7% τον Δεκέμβριο και παρέμεινε υψηλότερος από τον συνολικό πληθωρισμό το τελευταίο 9μηνο.
Στο 6,2% ο πληθωρισμός τροφίμων
Ο πληθωρισμός ενέργειας στον ΟΟΣΑ είναι αρνητικός από τον Μάιο του 2023 και παρέμεινε αρνητικός σε 23 χώρες, με μεγάλες εξαιρέσεις την Τουρκία και την Κολομβία, όπου έτρεχε με ρυθμό πάνω από 25%.
Ο πληθωρισμός τροφίμων στον ΟΟΣΑ επιβραδύνθηκε στο 6,2% από 6,7% τον Δεκέμβριο και σημείωσε αποκλιμάκωση στα τρία τέταρτα των χωρών του, ενώ ήταν χαμηλότερος από 10% παντού εκτός από την Τουρκία.
G7 και G20
Στις χώρες της G7, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,9% τον Ιανουάριο από 3,2% τον Δεκέμβριο, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.
Στις χώρες της G20, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε οριακά στο 6,4% από 6,5%, ενώ στην Κίνα παρέμεινε αρνητικός, υποχωρώντας στο -0,8% σε ετήσια βάση.
Ο γενικός πληθωρισμός μειώθηκε στην Ινδία, ενώ αυξήθηκε στη Νότια Αφρική και εκτινάχθηκε στην Αργεντινή. Σταθερά κινήθηκε στη Βραζιλία, την Ινδονησία και τη Σαουδική Αραβία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!