Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει προτείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια συμφωνία «μηδενικών δασμών για μηδενικούς δασμούς», προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της εμπορικής σύγκρουσης με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ συμφώνησαν να δώσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να προχωρήσουν σε στοχευμένα αντίμετρα από την επόμενη εβδομάδα.
Η ΕΕ των 27 αντιμετωπίζει εισαγωγικούς δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, καθώς και γενικευμένους δασμούς 20% από την Τετάρτη για σχεδόν όλα τα άλλα προϊόντα, στο πλαίσιο της πολιτικής Τραμπ να τιμωρεί χώρες που, όπως υποστηρίζει, επιβάλλουν υψηλά εμπόδια στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
«Όχι βιασύνη» λένε οι υπουργοί Εμπορίου
Οι υπουργοί Εμπορίου συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς, καθώς και τις σχέσεις του μπλοκ με την Κίνα. Πολλοί υπογράμμισαν ότι προτεραιότητα αποτελεί ο διάλογος με τις ΗΠΑ και η απόσυρση των δασμών, όχι η άμεση σύγκρουση με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μίχαλ Μπαρανόφσκι, υφυπουργός Οικονομίας της Πολωνίας, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του «δεν θέλουν να αντιδράσουν παρορμητικά».
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφτσοβιτς, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, προσθέτοντας ότι έχει προσφέρει συμφωνία «μηδενικών δασμών» για τα αυτοκίνητα και άλλα βιομηχανικά προϊόντα, εκφράζοντας την ελπίδα να ξεκινήσουν σύντομα επίσημες διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, ο βασικός εμπορικός σύμβουλος του Τραμπ απέκλεισε την πρόταση του Ίλον Μασκ για «μηδενικούς δασμούς» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τον CEO της Tesla «συναρμολογητή αυτοκινήτων» που εξαρτάται από εισαγόμενα εξαρτήματα.
Αντίμετρα ύψους 28 δισ. δολαρίων από την ΕΕ
Ο Σέφτσοβιτς προειδοποίησε: «Η ΕΕ παραμένει ανοιχτή – και προτιμά έντονα – τη διαπραγμάτευση, αλλά δεν θα περιμένει επ’ αόριστον», προσθέτοντας ότι η Ένωση θα προχωρήσει και με αντίμετρα για να αποφύγει εισροή προϊόντων που εκτρέπονται από τις αγορές άλλων κρατών.
Η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα ένα πρώτο πακέτο αντιμέτρων ύψους έως και 28 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, από οδοντικό νήμα μέχρι διαμάντια, σε απάντηση στους δασμούς Τραμπ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Η κίνηση αυτή, όμως, δεν έρχεται χωρίς κόστος. Ο Τραμπ έχει απειλήσει με επιβολή δασμών 200% στα ευρωπαϊκά αλκοολούχα ποτά αν η ΕΕ προχωρήσει με σε επιβολή δασμού 50% στο αμερικανικό bourbon - απειλή που έχει αναστατώσει βασικούς εξαγωγείς κρασιού και αποσταγμάτων όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
Ο Σέφτσοβιτς ανέφερε ότι η λίστα των προϊόντων θα περιοριστεί σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, λόγω αντιρρήσεων κρατών-μελών, αλλά η συλλογή των δασμών θα ξεκινήσει στις 15 Απριλίου - και μια δεύτερη φάση θα ακολουθήσει έναν μήνα αργότερα.
Η ΕΕ κρατά όλα τα αντίποινα «στο τραπέζι»
Το μπλοκ της ΕΕ αναμένεται να καταρτίσει ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων έως το τέλος Απριλίου, ως απάντηση στους νέους δασμούς των ΗΠΑ σε αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα.
Ο Σέφτσοβιτς ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αποκλείει κανένα εργαλείο αντίδρασης. Μεταξύ των επιλογών είναι και η ενεργοποίηση του Anti-Coercion Instrument (ACI), που επιτρέπει στην ΕΕ να στοχεύσει αμερικανικές υπηρεσίες ή να περιορίσει την πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών σε δημόσιους διαγωνισμούς της ΕΕ.
«Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να προστατεύσουμε την ενιαία αγορά», δήλωσε, συμφωνώντας με τον Υπουργό Εμπορίου της Γαλλίας Λοράν Σεντ-Μαρτέν.
Σε αυτό το σκηνικό, η ΕΕ διαθέτει λιγότερους στόχους από τις ΗΠΑ, καθώς οι εισαγωγές αγαθών από τις ΗΠΑ ανήλθαν σε 334 δισ. ευρώ το 2024, έναντι 532 δισ. ευρώ εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ, ειδικά όσες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, ζήτησαν το ζήτημα να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, χαρακτήρισε το ACI «καθαρά πυρηνική επιλογή».
Ο Μπαρανόφσκι δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη κρατούν ανοικτές τις επιλογές τους, δίνοντας έμφαση στην αναλογικότητα:
«Έπεσαν στο τραπέζι διάφορες ιδέες. Κάποιες χώρες ανέφεραν τις υπηρεσίες, άλλες όχι. Κάποιες αναφέρθηκαν στις ψηφιακές υπηρεσίες, άλλες όχι», είπε.
Ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δύναμή της – υπό την προϋπόθεση ότι παραμένει ενωμένη.
«Οι χρηματιστηριακές αγορές καταρρέουν ήδη και οι ζημιές μπορεί να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες… Η Αμερική βρίσκεται σε θέση αδυναμίας», δήλωσε από το Λουξεμβούργο.
Με πληροφορίες από Reuters