Οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο αναμένεται να ανταμείψουν τους επενδυτές τους με πληρωμές ρεκόρ άνω των 100 δισ. δολαρίων για το 2023, παρά την αυξανόμενη οργή της κοινής γνώμης για τα κέρδη από τα ορυκτά καύσιμα, στον απόηχο της κλιματικής αλλαγής.
Οι BP, Shell, Chevron, ExxonMobil και TotalEnergies για το 2022 «επιβράβευσαν» τους μετόχους με πληρωμές μερισμάτων και επαναγορές μετοχών αξίας 104 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA). Οπως μεταδίδει ο Guardian, το 2022 ήταν μια χρονιά με κέρδη ρεκόρ για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, προκαλώντας άνοδο της διεθνούς τιμής του Brent και τιμές-ρεκόρ στο φυσικό αέριο σε όλη την Ευρώπη.
►Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Οι τρεις μπαλαντέρ που θα κρίνουν το παιχνίδι της αγοράς το 2024
Οι οικονομικοί αναλυτές του IEEFA ανέφεραν ότι φέτος οι εταιρείες είναι πιθανό να καταβάλουν ακόμη μεγαλύτερα ποσά στους μετόχους, παρά τις ασθενέστερες τιμές στην αγορά εμπορευμάτων που οδηγούν σε χαμηλότερα κέρδη.
Ο Trey Cowan, αναλυτής του IEEFA, δήλωσε: «Με τον σημερινό ρυθμό διανομών μέσω εξαγορών μετοχών και μερισμάτων, αυτές οι πέντε εταιρείες μπορεί να σημειώσουν ρεκόρ διανομών στους μετόχους το 2023, ξεπερνώντας τα 104 δισ. δολάρια που δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2022».
Η Shell προκάλεσε την οργή ακτιβιστών για το κλίμα τον Νοέμβριο, όταν παρουσίασε τα σχέδιά της για καταβολή στους μετόχους της τουλάχιστον 23 δισ. δολαρίων σε μερίσματα φέτος, παρά την πτώση των κερδών. Το ποσό αυτό είναι έξι φορές μεγαλύτερο από το ποσό που σχεδίαζε η εταιρεία να δαπανήσει πέρυσι για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η BP το δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, παρά το γεγονός ότι είχε ετήσια πτώση της κερδοφορίας της 70%, λόγω των χαμηλότερων τιμών των ορυκτών καυσίμων και της ασθενέστερης διαπραγμάτευσης πετρελαίου, αύξησε το μέρισμά της κατά 10%, πολύ πάνω από τις αρχικές της προβλέψεις (4%).
Αντιδράσεις
Η Alice Harrison, υπεύθυνη εκστρατείας της Global Witness, δήλωσε: «Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση ήταν μια μεγάλη αρπαγή μετρητών για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Και αντί να επενδύσουν τα κέρδη-ρεκόρ τους σε καθαρή ενέργεια, οι εταιρείες αυτές διπλασιάζουν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις πληρωμές των μετόχων. Για άλλη μια φορά εκατομμύρια οικογένειες δεν θα μπορέσουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους φέτος το χειμώνα και οι χώρες σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της κλιματικής κατάρρευσης. Αυτή είναι η οικονομία των ορυκτών καυσίμων και είναι στημένη υπέρ των πλουσίων».
Επαναγορά μετοχών
Οι πληρωμές ρεκόρ της πετρελαϊκής βιομηχανίας προς τους επενδυτές ενισχύθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την απότομη αύξηση των επαναγορών μετοχών, σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P Global Market Intelligence (SPMI).
Οι επαναγορές μετοχών επιτρέπουν στις εταιρείες να μοιράζονται με τους επενδυτές την αύξηση των κερδών τους χωρίς τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της αλλαγής της μερισματικής πολιτικής. Βοηθούν επίσης στη μείωση του αριθμού των μετοχών στην αγορά, γεγονός που θα καταστήσει «φθηνότερη» την εκπλήρωση μελλοντικών μερισματικών πολιτικών.
«Στις ΗΠΑ, η Chevron ηγείται ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 75 δισ. δολαρίων, ακολουθούμενη από την ExxonMobil με 50 δισ. δολάρια. Στην Ευρώπη, η Eni και η Equinor έχουν αυξήσει μαζικά τις επαναγορές, έως και το 20% των ταμειακών ροών από τις δραστηριότητες, αν και τα μερίσματα παρέμειναν ως προτεραιότητά τους. Προβλέπουμε ότι η Shell και η BP θα διαθέσουν το 15-18% των ταμειακών ροών σε μερίσματα και περίπου το 25% σε επαναγορές το 2024», δήλωσε η SPMI.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το 2024 η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα εγκαταλείψει τη θέση της ως ο κλάδος που καταβάλλει τα μεγαλύτερα μερίσματα, πέφτοντας στη δεύτερη θέση πίσω από τις τράπεζες.
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!