Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γεμίζει το ρωσικό σεντούκι από τις εξαγωγές πετρελαίου - Εσοδα 11,3 δισ. δολάρια σε έναν μήνα

Πηγή: AP

Η Ρωσία τον Οκτώβριο έβγαλε περισσότερα χρήματα από τις εξαγωγές πετρελαίου σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλον μήνα πριν από τον πόλεμο με την Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο, η Ρωσία είχε καθαρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου 11,3 δισ. δολάρια, περισσότερα από τον Μάιο του 2022, όταν οι τιμές ήταν ασταθείς μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Μάλιστα, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των συνολικών καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού της χώρας για τον μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.

Πλαφόν... στα χαρτιά

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 99% των εξαγωγών πετρελαίου πουλήθηκε τον Οκτώβριο πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων/βαρέλι, που επέβαλαν οι χώρες της G7 έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg και έρευνα του Ινστιτούτου KSE. Το πετρέλαιο που εξήχθη από τα μεγάλα λιμάνια της Ρωσίας πωλήθηκε κατά μέσο όρο 79,40 δολάρια/βαρέλι.

Οι εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας έχουν ενισχυθεί από έναν σκιώδη στόλο πλοίων που μεταφέρουν το εμπόρευμα. Πρόκειται για πλοία που δεν έχουν επαρκή ασφάλιση, έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα εντοπισμού τους ή αποκρύπτουν σκόπιμα την ταυτότητά τους, σχολιάζει το Business Insider.

Οι στόλοι αυτοί μετέφεραν περίπου το 45% του πετρελαίου που εξήγαγε η Ρωσία φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Ρωσία έχει επίσης καταφέρει να παρακάμψει τις κυρώσεις, αφήνονταν την Ευρώπη, μέχρι πρότινος κύρια αγορά της και εστιάζοντας σε εναλλακτικές αγορές, όπως η Ινδία και η Κίνα.

Ανθεκτική οικονομία

Λόγω των εξαγωγών του ρωσικού ενεργειακού κλάδου, η οικονομία της χώρας αποδείχτηκε ανθεκτική στους 21 μήνες, από τότε που της επιβλήθηκαν σαρωτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 5,5% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι - αντιστρέφοντας τη μείωση κατά 3,5% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ωστόσο, τα επίσημα οικονομικά στατιστικά στοιχεία της Ρωσίας είναι σχεδόν αδύνατο να επαληθευτούν και οι αναφορές δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της χώρας οφείλεται στις τεράστιες στρατιωτικές και κυβερνητικές δαπάνες.

Ο Igor Lipsits, διακεκριμένος Ρώσος οικονομολόγος, αναφορικά με την οικονομία της Ρωσία, δήλωσε τον περασμένο μήνα στο Reuters ότι «η πραγματική κατάσταση είναι κακή».

ΟΠΕΚ

Την  προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάλεσαν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν σε μια συμφωνία για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, λέγοντας πως είναι για το καλό των παραγωγών και ευρύτερα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Πούτιν συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, μετά την υπόσχεση του ΟΠΕΚ+, που συγκροτείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους υπό την ηγεσία της Ρωσίας, να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή.

Ωρες μετά τις πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες που είχε ο Πούτιν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, το Κρεμλίνο έδωσε στην δημοσιότητα κοινή δήλωση που αναφέρεται λεπτομερώς στις συνομιλίες που κάλυψαν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων για το πετρέλαιο, τον ΟΠΕΚ+, τους πολέμους στη Γάζα και στην Ουκρανία, ακόμη και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Στο πεδίο της ενέργειας, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν τη στενή συνεργασία μεταξύ τους και τις επιτυχείς προσπάθειες των χωρών του ΟΠΕΚ+ για βελτίωση της σταθερότητας των παγκόσμιων πετρελαϊκών αγορών», αναφέρει η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Η Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.

Τόνισαν τη σημασία να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, και την ανάγκη όλες οι συμμετέχουσες χώρες να ενταχθούν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών και να υποστηρίζει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, προστίθεται στη δήλωση, που είναι γραμμένη στα ρωσικά.

Η ρωσική εκδοχή χρησιμοποιεί τη λέξη [να] «ενταχθούν» ενώ μια αγγλική μετάφραση της δήλωσης, που δόθηκε επίσης στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, χρησιμοποιεί τη λέξη [να] «τηρήσουν» τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+.

Οι συνολικές περικοπές ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από οκτώ παραγωγούς, ανέφερε σε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ. Όμως δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες του ΟΠΕΚ+ να παρατείνουν ή να εντείνουν τις εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου.

Μετά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στο πρώτο τρίμηνο, ενώ η Ρωσία δήλωσε πως θα συνεχίσει να περικόπτει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα και επιπλέον θα μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων της κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Ο ΟΠΕΚ ιδρύθηκε το 1960 από το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα και διευρύνθηκε στα 13 μέλη. Το 2016, ο ΟΠΕΚ υπέγραψε συμφωνία με άλλους 10 παραγωγούς πετρελαίου, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, δημιουργώντας τον ΟΠΕΚ+.

Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συντονίζουν τις περικοπές προσφοράς -τόσο ως μέλη του ΟΠΕΚ+ όσο και με παράπλευρες συμφωνίες- προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ