Η Ευρωζώνη δεν θα αποφύγει την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία, με την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ αναλυτών. Ήπια ανάκαμψη προβλέπεται στις αρχές του 2024.
Η συρρίκνωση 0,1% που προβλέπεται τώρα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου συγκρίνεται με την πρόβλεψη της προηγούμενης έρευνας ότι η παραγωγή θα παραμείνει αμετάβλητη.
«Αμφιβάλλουμε ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανάκαμψης», δήλωσε ο Joerg Angele, οικονομολόγος της Bantleon Bank. «Οι αντίθετοι άνεμοι παραμένουν ισχυροί, ιδίως αυτοί που απορρέουν από τη μαζική αύξηση των επιτοκίων».
Αδύναμος κρίκος αναδεικνύεται η Γερμανία
Αδύναμος κρίκος αναδεικνύεται η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πασχίζει να αποτινάξει από πάνω της την κακοδαιμονία της μεταποίησης. Βυθισμένη την κρίση του προϋπολογισμού και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η χώρα αναμένεται να παρουσιάσει πτώση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο - μεγαλύτερη από την πτώση 0,1% που είχε αρχικά προβλεφθεί.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Bloomberg έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Νοεμβρίου, η οποία προβλέπει ότι η ευρωζώνη των 20 χωρών θα επιστρέψει στην ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, υποβοηθούμενη από την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού και την εύρωστη αγορά εργασίας.
►Διαβάστε επίσης: Αγορές: Οι «ταύροι» των ομολόγων ποντάρουν στη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ - Θα τους διαψεύσει η Λαγκάρντ;
Τα στοιχεία της Eurostat απέδωσαν την πρόσφατη αδυναμία της περιοχής στις μεταβολές των αποθεμάτων, δείχνοντας ότι η κατανάλωση των νοικοκυριών παραμένει ισχυρή. Ωστόσο, οι συρρικνωμένοι αριθμοί βιομηχανικής παραγωγής υπενθύμισαν τη διαρκή αδυναμία της. Ενώ ένας σημαντικός αντίξοος άνεμος προήλθε από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, η πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή εξέπληξε τόσο τις αγορές όσο και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, προκαλώντας στοιχήματα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων ήδη από την άνοιξη.
Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο, οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις δεν προβλέπουν μείωση των τιμών προς τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, έως την περίοδο που καλύπτει η δημοσκόπηση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!