Οι δισεκατομμυριούχοι αποκομίζουν περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιάς παρά μέσω δημιουργίας νέων κερδών από τις επιχειρήσεις τους, αναφέρει έρευνα της UBS.
Τα νέα μέλη των πάμπλουτων παγκοσμίως απέκτησαν φέτος περισσότερα χρήματα από τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω κληρονομιάς παρά μέσω της δικής τους δημιουργίας πλούτου. Κι αυτό καταγράφεται για πρώτη φορά από την ελβετική τράπεζα UBS στα εννέα χρόνια που ερευνά τους παγκόσμιους δισεκατομμυριούχους, σύμφωνα με τους Financial Times.
Συνολικά 141 δισ. δολάρια συγκέντρωσαν 84 αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι σε όλο τον κόσμο το 2023, ενώ 151 δισ. δολάρια μεταβιβάστηκαν σε 53 κληρονόμους, σύμφωνα με την έρευνα της τράπεζας.
«Οι κληρονόμοι των δισεκατομμυριούχων κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος», δήλωσε ο Benjamin Cavalli, επικεφαλής της UBS για την παγκόσμια διαχείριση πλούτου στρατηγικών πελατών. «Οι νέοι δισεκατομμυριούχοι κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου, συσσώρευσαν περισσότερο πλούτο μέσω κληρονομιάς παρά μέσω επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι ένα θέμα που αναμένουμε να δούμε περισσότερο τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια, καθώς περισσότεροι από 1.000 δισεκατομμυριούχοι μεταβιβάζουν στα παιδιά τους περίπου 5,2 εκατ. δολάρια».
Αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως αυξήθηκε από 2.376 σε 2.544 κατά τους 12 μήνες έως τον Απρίλιο του 2023, με τους Ευρωπαίους των οποίων οι περιουσίες συνδέονται με εταιρείες με επίκεντρο τον καταναλωτισμό να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση των περιουσιακών στοιχείων. «Η μεγάλη μεταφορά πλούτου αποκτά τώρα πραγματικά δυναμική», δήλωσε ο Max Kunkel, επικεφαλής επενδύσεων για τον παγκόσμιο οικογενειακό και θεσμικό πλούτο της UBS.
Πρόσθεσε όμως ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης μια σχετική επιβράδυνση στη δημιουργία πλούτου. «Υποδηλώνει ότι είναι πιο δύσκολο να δημιουργηθεί πλούτος σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και οικονομικής/γεωπολιτικής αβεβαιότητας», πρόσθεσε ο Kunkel.
Τα ευρήματα έρχονται καθώς η «μεγάλη μεταφορά πλούτου» από τη γενιά των boomers και της Generation X σε millennials και νεότερους συνεχίζεται. Η εταιρεία ερευνών Cerulli Associates εκτιμά ότι περίπου 73 εκατ. δολάρια θα κληρονομηθούν μέχρι το 2045 μόνο στις ΗΠΑ.
Ημελέτη της UBS διαπίστωσε επίσης ότι το 62% των δισεκατομμυριούχων ανέφερε τη «γεωπολιτική» ως τη μεγαλύτερη επιχειρηματική ανησυχία τους, πάνω από τον πληθωρισμό και την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Kunkel σημείωσε ότι οι δισεκατομμυριούχοι πρώτης και δεύτερης γενιάς είχαν διαφορετικούς φόβους για τις προοπτικές, με τους πλούσιους της πρώτης γενιάς να εστιάζουν περισσότερο στο ενδεχόμενο ύφεσης των ΗΠΑ και σε άλλες άμεσες απειλές.
Πού επενδύει η νέα γενιά των billionaires
Ένας άλλος διαχωρισμός μεταξύ των γενεών προέκυψε στις προτιμώμενες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων των δισεκατομμυριούχων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επενδυτές ήταν πιο πιθανό να σχεδιάζουν να επεκτείνουν το φάσμα των επενδύσεών τους σε σταθερό εισόδημα και ιδιωτικές πιστώσεις, ενώ οι νεότεροι επενδυτές παρέμειναν πιο προσηλωμένοι στο Χρηματιστήριο και τις ιδιωτικές μετοχές. Η επόμενη γενιά σκέφτεται περισσότερο τους μακροπρόθεσμους κινδύνους- γεωπολιτικούς και την καινοτομία.
Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Matthew Fleming, εταίρος της Stonehage Fleming, εταιρείας διαχείρισης περιουσίας με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε: «Είναι πιθανό να τελείωσε η περίοδος της μεγάλης δημιουργίας πλούτου».
Πρόσθεσε ότι η έρευνα πελατών της Stonehage Fleming συμφωνεί με ορισμένα από τα αποτελέσματα της UBS. Η γεωπολιτική βρισκόταν στο προσκήνιο των επενδυτικών αποφάσεων των ατόμων με εξαιρετικά υψηλό πλούτο, ενώ οι νεότερες ελίτ ήταν πιο πιθανό να εξετάσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο των περιουσιακών τους στοιχείων από ό,τι οι γονείς τους.
«Είναι καλό που αναλαμβάνουν μεγάλο πλούτο αυτήν τη στιγμή. Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι η επόμενη γενιά είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για να χειριστεί την ευθύνη» κατέληξε.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!