Χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και πληθωρισμό προβλέπει για το 2024 ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, αλλά εκτιμά ότι δεν θα είναι τόσο έντονη ώστε να οδηγήσει σε σημαντική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο, για την Ευρώπη θεωρεί ότι η παρατεταμένη στασιμότητα της οικονομίας και ο αντιπληθωρισμός θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να μειωθούν νωρίς τα επιτόκια.
Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα επηρεάσει με πολύ διαφορετικό τρόπο τις χώρες της G20, ενώ προβλέπει σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2025. Ειδικότερα, ο Moody’s προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της G20 αναμένεται να μειωθεί στο 2,1% το 2024 από 2,8% φέτος και να επιταχυνθεί στο 2,6% το 2025. Στις αναπτυγμένες οικονομίες η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1% από 1,7% φέτος και θα επανέλθει στο 1,8% το 2025. Στις αναδυόμενες αγορές της G20, η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,7% από 4,3% και θα αυξηθεί στο 3,8% το 2025.
Ανομοιόμορφη η επιβράδυνση
Η επιβράδυνση της οικονομίας θα είναι ανομοιόμορφη. Στις ΗΠΑ παραμένει φέτος ισχυρή, αλλά προβλέπεται να μετριαστεί το 2024. Η Ευρωζώνη έχει πληγεί περισσότερο, με την ανάπτυξή της να εκτιμάται στο 0,7% φέτος και να παραμένει υποτονική και το 2024 (1%), με προοπτική να ενισχυθεί στο 1,7% το 2025.
Η κινεζική οικονομία αναμένεται να επιτύχει τον στόχο 5% για την ανάπτυξη φέτος και να επιβραδυνθεί στο 4% το 2024 και το 2025. Ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, το Μεξικό και η Ινδονησία έδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, ενώ οι προοπτικές είναι πιο πολύπλοκες για την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και την Αργεντινή.
Μείωση επιτοκίων και αποδόσεων ομολόγων
Το πρόσφατο ράλι στις αποδόσεις των ομολόγων θα αντιστραφεί εν μέρει. Ειδικότερα, για τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ο Moody's αναμένει μείωση των αποδόσεων τους το 2024 στο μακροπρόθεσμο επίπεδο ισορροπίας του 4% καθώς η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η μείωση του πληθωρισμού θα κάνουν ορατές τις μειώσεις επιτοκίων.
Τα επιτόκια, σύμφωνα με τον οίκο, έχουν πιάσει ταβάνι για τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες καθώς ο πληθωρισμός είναι σε πτωτική τροχιά. Ο πληθωρισμός, τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο πυρήνας του, έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του 2022 στις αναπτυγμένες οικονομίες και αναδυόμενες αγορές. Ο Moody’s αναμένει να υποχωρήσει στο επίπεδο του στόχου των κεντρικών τραπεζών για τις περισσότερες χώρες της G20 έως το τέλος του 2025. Ωστόσο, σημειώνει ότι κλιματικοί ή γεωπολιτικοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεταβλητότητα εφόσον αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.
Οι κίνδυνοι
Τυχόν νέα σοκ στις τιμές, γεωπολιτικές μετατοπίσεις και συνέπειες από τις αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν βασικούς κινδύνους, με τον Moody’s να βλέπει τρεις ευρύτερους αλλά συνδεόμενους τύπους κινδύνου:
- σοκ στις τιμές της ενέργειας ή των τροφίμων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη του πληθωρισμού,
- γεωπολιτικούς και κλιματικούς κινδύνους ή κινδύνους από τον κυβερνοχώρο που θα αύξαναν την αβεβαιότητα για τις προοπτικές και
- τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να εξασθενίσουν την οικονομική ισχύ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα περισσότερο από το αναμενόμενο. Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς αποτελεί πηγή οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων, όπως και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!