Οι αγορές του Ισραήλ βυθίζονται μετά την επίθεση της Χαμάς. Οι τιμές των ισραηλινών μετοχών και ομολόγων διολίσθησαν και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν την Κυριακή, μία ημέρα αφότου ένοπλοι της Χαμάς από τη Γάζα σκότωσαν εκατοντάδες Ισραηλινούς και απήγαγαν άγνωστο αριθμό άλλων.
Οι βασικοί δείκτες μετοχών του Χρηματιστηρίου στο Τελ Αβίβ έκλεισαν σχεδόν 7% χαμηλότερα, με αιχμή την πτώση των τραπεζικών μετοχών (.TELBANK5) κατά 9% σε τζίρο 2,2 δισ. σέκελ (573 εκατ. δολάρια), και οι τιμές των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν έως και 3% στην πρώτη αντίδραση της αγοράς στην πιο αιματηρή επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.
Τη Δευτέρα το τεστ για το σέκελ
H αγορά συναλλάγματος είναι κλειστή τις Κυριακές, ωστόσο το σέκελ που βρίσκεται ήδη στο πιο αδύναμο επίπεδο του έτους, λόγω ενός άκρως αμφισβητούμενου κυβερνητικού σχεδίου για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, αναμένετα;ι να αποδυναμωθεί κι άλλο αύριο Δευτερα.
«Αυτός ο γύρος βίας αναμένεται να είναι πιο παρατεταμένος και σοβαρός από τους προηγούμενους, έχοντας σαφώς πιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό», δήλωσε ο Jonathan Katz, επικεφαλής οικονομολόγος της Leader Capital Markets.
«Το σέκελ πιθανότατα θα αποδυναμωθεί απότομα αύριο και βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα κάποια στιγμή η Τράπεζα του Ισραήλ να πουλήσει συνάλλαγμα».
Ο υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους επικεφαλής των υπηρεσιών του υπουργείου να παράσχουν γρήγορα τους προϋπολογισμούς που απαιτούνται για να βοηθήσουν στη διαχείριση του πολέμου.
Η Τράπεζα του Ισραήλ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η οικονομική ζημιά από τη σύγκρουση, αλλά επισήμανε τον 50ήμερο πόλεμο με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα το 2014 που προκάλεσε ζημιά 3,5 δισεκατομμυρίων σέκελ ή 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η κεντρική τράπεζα προέβλεπε ανάπτυξη 3% το 2023 και το 2024.
Κλειστά σχολεία και καταστήματα
Τα σχολεία έκλεισαν και πολλές εταιρείες έδωσαν ρεπό στους εργαζόμενους, ενώ τα περισσότερα καταστήματα εκτός από τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία έκλεισαν. Ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών του Ισραήλ δήλωσε ότι τα εργοστάσια εξακολουθούσαν να λειτουργούν για να περιορίσουν τις ανησυχίες για τυχόν έλλειψη τροφίμων και άλλων βασικών προϊόντων.
«Όλες οι εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερο, παρά τις δύσκολες συνθήκες έκτακτης ανάγκης, τους πυραυλικούς βομβαρδισμούς και την επακόλουθη έλλειψη εργαζομένων», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ρον Τόμερ. «Χάρη στην ανεξαρτησία της παραγωγής του Ισραήλ ... ακόμη και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, οι κάτοικοι του Ισραήλ δεν θα στερηθούν τίποτα».
Η Intel Corp, ο μεγαλύτερος εργοδότης και εξαγωγέας του Ισραήλ, αρνήθηκε να πει αν επηρεάστηκε η παραγωγή τσιπ. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Ισραήλ και λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε και να υποστηρίξουμε τους εργαζομένους μας», δήλωσε εκπρόσωπος της.
Πηγή: Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!