Παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, η Ευρώπη συνεχίζει να διοχετεύει πολλά δισεκατομμύρια στο πολεμικό ταμείο του Βλαντιμίρ Πούτιν, μέσω της αγοράς LNG. Η ΕΕ πρόκειται να εισάγει φέτος ποσότητες ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Μόσχα, παρά τον στόχο της να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.
Τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, το Βέλγιο και η Ισπανία ήταν οι δεύτερος και τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων του κλάδου από τη ΜΚΟ Global Witness, όπως γράφουν οι Financial Τimes.
Συνολικά, οι εισαγωγές της ΕΕ με LNG αυξήθηκαν κατά 40% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου φέτος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021, πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το άλμα οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν εισήγαγε σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επειδή η Ρωσία διοχέτευε LNG την Ευρώπη μέσω των αγωγών.
Ωστόσο, η αύξηση είναι πολύ πιο απότομη από την παγκόσμια μέση αύξηση, η οποία διαμορφώθηκε στο 6% κατά την ίδια περίοδο, δήλωσε η Global Witness. Η ανάλυση της ΜΚΟ βασίζεται σε στοιχεία της εταιρείας βιομηχανικών αναλύσεων Kpler, τα οποία έδειξαν ότι η ΕΕ εισάγει περίπου 1,7% περισσότερο ρωσικό LNG από ό,τι όταν οι εισαγωγές έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ πέρυσι.
Σύμφωνα με την Global Witness, το κόστος του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο σε τιμές άμεσης αγοράς ανήλθε σε 5,29 δισ. ευρώ.
«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ εργάστηκαν τόσο σκληρά για να απεξαρτηθούν από το ρωσικό ορυκτό αέριο μέσω αγωγών, μόνο και μόνο για να το αντικαταστήσουν με αυτό που μεταφερεται μέσω πλοίων», δήλωσε ο Jonathan Noronha-Gant, ανώτερος υπεύθυνος εκστρατείας για τα ορυκτά καύσιμα στην Global Witness στους FT.. «Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από αγωγό ή πλοίο - εξακολουθεί να σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στέλνουν δισεκατομμύρια στο πολεμικό ταμείο του Βλαντιμίρ Πούτιν».
Το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών ποσοτήτων προέρχεται από την κοινοπραξία Yamal LNG, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στη ρωσική εταιρεία Novatek. Άλλα μερίδια κατέχουν η γαλλική Total Energies, η κινεζική CNPC και ένα κινεζικό κρατικό ταμείο. Η επιχείρηση απαλλάσσεται από εξαγωγικούς δασμούς, αλλά υπόκειται σε φόρο εισοδήματος.
Εκτός του ότι τα έσοδα δισεκατομμυρίων ευρώ καταλήγουν στη Ρωσία σε μια εποχή που η ΕΕ συνεχίζει να αυστηροποιεί το καθεστώς κυρώσεων κατά της Μόσχας, τα επίπεδα εισαγωγών αφήνουν την ΕΕ εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ξαφνική απόφαση του Κρεμλίνου να διακόψει τις προμήθειες, όπως έκανε πέρυσι για το διοχετευόμενο φυσικό αέριο.
Ο Alex Froley, ανώτερος αναλυτής LNG στη συμβουλευτική εταιρεία ICIS, δήλωσε ότι «οι μακροπρόθεσμοι αγοραστές στην Ευρώπη λένε ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν συμβατικούς όγκους εκτός αν αυτό απαγορευτεί από τους πολιτικούς».
Πρόσθεσε ότι μια απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΕ θα προκαλούσε κάποιες αναταραχές στη ναυτιλία, καθώς θα έπρεπε να αναδιαταχθούν τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα, «αλλά τελικά η Ευρώπη θα μπορούσε να βρει άλλους προμηθευτές και η Ρωσία άλλους αγοραστές».
Βέλγιο και Ισπανία τις μεγαλύτερες ποσότητες
Το Βέλγιο εισάγει μεγάλες ποσότητες ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου επειδή το λιμάνι του Zeebrugge είναι ένα από τα λίγα ευρωπαϊκά σημεία μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου από δεξαμενόπλοια κατηγορίας ice-class.
Η ισπανική εταιρεία κοινής ωφέλειας Naturgy και η γαλλική Total έχουν επίσης συνεχείς συμβάσεις για μεγάλες ποσότητες ρωσικού LNG, ανέφεραν αναλυτές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ έχουν παροτρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην αγοράζουν ρωσικό LNG.
Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα, η κυβέρνηση της οποίας προεδρεύει της εξάμηνης εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ, δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στο LNG, λέγοντας ότι η κατάσταση είναι «παράλογη».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!