Ηχηρό καμπανάκι από Nomura καθώς Τουρκία, Τσεχία, Σρι Λάνκα και Ρουμανία κινδυνεύουν με νομισματική κρίση κατά τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το μοντέλο Damocles της Nomura.
Η ανάλυση της Nomura
Η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει νέες πηγές ευπάθειας των αναδυόμενων αγορών (EM), συμπεριλαμβανομένων των χρονίως αδύναμων οικονομικών ανακάμψεων.
Έχει επίσης επιφέρει απότομα υψηλότερο πληθωρισμό, όπου ακόμη και οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τα πραγματικά επιτόκια ψηλά στα περισσότερα EM.
Κοιτάζοντας το μέλλον, η προοπτική της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από την Fed εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής ύφεσης της Κίνας δεν είναι ιδιαίτερα καλός συνδυασμός για τα EM, και αυτό επιδεινώνεται μόνο από τρεις άλλες ευπάθειες που κρύβονται στη σκιά: ένας αυξανόμενος δεσμός EM τράπεζας-δημόσιου χρέους, ο κίνδυνος των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων που διαρρέουν σε αρκετά μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και μιας πιθανής επισιτιστικής κρίσης στις ΗΜ.
►Διαβάστε επίσης: Morgan Stanley: Επαναλαμβάνει το overweight για τις ελληνικές μετοχές
To Damocles
«Το Damocles , το μοντέλο έγκαιρης προειδοποίησης της Nomura για τις κρίσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών ΗΜ, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την προειδοποίηση για πιθανούς παράγοντες που «χτυπούν κόκκινο».
Ειδικότερα, κάθε φορά που ο δείκτης Damocles ξεπερνά το 100, ερμηνεύεται ως προειδοποίηση ότι η χώρα είναι ευάλωτη σε μια συναλλαγματική κρίση τους επόμενους 12 μήνες.
Σε αυτήν την ενημέρωση, η Nomura υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα βρίσκονται επί του παρόντος σε κίνδυνο, όλες με σκορ πάνω από 100. Ο Damocles συνοψίζει πολλές διαφορετικές πληροφορίες σε ένα μόνο συνοπτικό μέτρο».
Επιπροσθέτως σύμφωνα με την Nomura: «Η αντικειμενικότητά του επιτρέπει στα δεδομένα να μιλούν χωρίς να θολώνονται από γνωστικές προκαταλήψεις για την αξιολόγηση του πόσο ευάλωτη είναι μια χώρα. Θέτοντας ένα όριο 100, ο Damocles σηματοδότησε σωστά το 64% των προηγούμενων 61 κρίσεων στο δείγμα μας από 32 χώρες, με δεδομένα να πηγαίνουν 25 χρόνια πίσω.
Μία ένδειξη πάνω από 150, όπως είναι τώρα για την Αίγυπτο, είναι μια πιο έντονη προειδοποίηση ότι μια συναλλαγματική κρίση θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.
Ο Damocles συνεχίζει να υπογραμμίζει την ετερογένεια στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη των αναδυόμενων αγορών, με 13 από τις 32 χώρες να έχουν βαθμολογία κάτω του 20, σηματοδοτώντας πολύ χαμηλό κίνδυνο συναλλαγματικής κατάρρευσης.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι EM (Αναδυόμενες αγορές) βρίσκoνται σε πιο ανθεκτική θέση τώρα από ό,τι την παραμονή της ύφεσης του 2013. Τότε, η λεγόμενη εύθραυστη πεντάδα – Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Νότια Αφρική και Τουρκία – είχε μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, χαμηλά αποθέματα συναλλάγματος και είχε προσελκύσει ένα τείχος ζεστών εισροών χρήματος που θα μπορούσαν να φύγουν αστραπιαία.
Οκτώ χρόνια μετά, τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι ως επί το πλείστον μικρότερα ή είναι πλεονασματικά και έχουν δημιουργηθεί αποθέματα συναλλάγματος.
Ωστόσο, ο πρωταρχικός λόγος για την απουσία νομισματικών κρίσεων στις EM κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν η μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και το τεράστιο μέγεθος των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Διαβάστε επίσης: UBS: Αυξήθηκε ο πλούτος στην Ελλάδα το 2022 - Συνολικά 79.000 εκατομμυριούχοι
Αυτό βοήθησε να αποφευχθεί η συνεχής έξοδος κεφαλαίων από το EM, και επίσης έχει θολώσει την αντιληπτή αντιστάθμιση των επενδυτών μεταξύ του κινδύνου και της απόδοσης του EM.
Ένα σημαντικό μάθημα από τον μεγάλο αριθμό κρίσεων του παρελθόντος είναι ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου δεν ακολουθούν μια μονότονη διαδικασία, η οποία αυξάνεται σταθερά όσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Αντίθετα, οι αντιλήψεις των επενδυτών για τον κίνδυνο φαίνεται να αναπτύσσονται με έναν δυαδικό τρόπο «ενεργοποιημένο ή εκτός λειτουργίας».
Όταν περνάνε καλές στιγμές, μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να προβλέψουμε μια κρίση, γι' αυτό τα μοντέλα συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το Damocles της Nomura, μπορούν να είναι χρήσιμα» καταλήγει η Nomura.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!