Σε μια καμπή της διπλωματικής πορείας προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέι Ντι Βανς απηύθυνε ξεκάθαρο τελεσίγραφο από την Άγκρα της Ινδίας: είτε Μόσχα και Κίεβο συμφωνούν σε κατάπαυση του πυρός, είτε η Ουάσινγκτον αποσύρεται από τη διαμεσολάβηση.
«Παρουσιάσαμε μία πολύ συγκεκριμένη πρόταση στους Ρώσους και τους Ουκρανούς και είναι καιρός να πουν "ναι", ή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποσυρθούν από τη διαδικασία», δήλωσε ο Βανς από την ινδική πόλη, ολοκληρώνοντας τετραήμερη επίσκεψη με συμβολική στάση στο Ταζ Μαχάλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση περιλαμβάνει πάγωμα των εδαφικών γραμμών στο σημερινό τους σχεδόν επίπεδο, κάτι που θα απαιτήσει «και από τις δύο πλευρές να εγκαταλείψουν εδάφη που τώρα κατέχουν».
Διπλωματική κινητικότητα στο Λονδίνο
Η τοποθέτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου έρχεται την ώρα που στο Λονδίνο διεξάγεται νέος γύρος διαβουλεύσεων με τη συμμετοχή ΗΠΑ, Ουκρανίας και βασικών ευρωπαϊκών δυνάμεων – Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Ωστόσο, η διαδικασία δέχτηκε πλήγμα όταν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη βρετανική πρωτεύουσα, υποβαθμίζοντας ουσιαστικά το επίπεδο των συνομιλιών.
Η αντίδραση από ευρωπαϊκής πλευράς δεν άργησε. Το Παρίσι υπογράμμισε πως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός παραμένουν αδιαπραγμάτευτα, τονίζοντας την ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση που θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να παρουσιάσουν στη ρωσική πλευρά. «Ο στόχος είναι η οικοδόμηση μιας κοινής στρατηγικής», ανέφερε χαρακτηριστικά το Ελιζέ.
Από το Λονδίνο, η Ντάουνινγκ Στριτ υιοθέτησε σαφώς πιο διακριτική στάση, με εκπρόσωπό της να σημειώνει: «Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου, όμως η τελική απόφαση ανήκει στο Κίεβο».
Επιφυλάξεις από τη Μόσχα
Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, απέφυγε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των αμερικανικών προτάσεων. Επέμεινε ότι υπάρχουν ακόμη «λεπτές διαφορές» ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές που πρέπει να γεφυρωθούν προκειμένου να επιτευχθεί ουσιαστική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι τέτοιου είδους συζητήσεις «οφείλουν να διεξάγονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».
Η έντονη κινητικότητα των τελευταίων ημερών εντείνεται υπό τη σκιά των πρόσφατων δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να αποσυρθεί πλήρως από τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή εάν δεν υπάρξει άμεσα πρόοδος.