Μπορεί τα γενικά ποσοστά πληθωρισμού να επιβραδύνονται σε όλη την Ευρώπη, αλλά οι τιμές βασικών υλικών για την παρασκευή παραδοσιακών πιάτων στη Γαλλία και την Ισπανία αναδεικνύουν πως η χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά εξακολουθεί να μαίνεται.
«Δαγκώνει» ο κόκορας κρασάτος
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα γαλλικά νοικοκυριά έπρεπε να δαπανήσουν 8,4% περισσότερα χρήματα τον περασμένο μήνα για να ετοιμάσουν ένα coq au vin, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας και του υπουργείου Γεωργίας και Διατροφής ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 19,4 ευρώ (21,3 δολάρια).
►Διαβάστε επίσης: Προσεχώς ελαιόλαδο... με το σταγονόμετρο - Από τα 4,5 ευρώ έφθασε τα 8,5 ευρώ χονδρική
Η τιμή των πουλερικών, που είναι το ακριβότερο συστατικό του πιάτου, αυξήθηκε κατά 6,4%, ενώ η τιμή του βουτύρου σκαρφάλωσε 16,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Ακριβή μου παέγια
Μια ξεχωριστή μέτρηση του Bloomberg έδειξε ότι η παρασκευή παέγιας, το εθνικό πιάτο της Ισπανίας, ήταν κατά 15,1% ακριβότερη τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, λόγω του άλματος σχεδόν κατά 40% στο κόστος του ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η χώρα βιώνει μια καταστροφική ξηρασία που έχει μειώσει περισσότερο από το μισό την παραγωγή λαδιού.
Το κόστος του ελαιολάδου επηρεάζει επίσης την Ιταλία, όπου ο δείκτης Pizza Margherita του Bloomberg αυξήθηκε κατά 13,5% αυτόν τον μήνα.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!