Η άνοδος των τιμών των τροφίμων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όχι από οτιδήποτε συνέβη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Paul Krugman.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος επεσήμανε την επιτάχυνση των τιμών των τροφίμων τον περασμένο χρόνο, με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας να αυξάνεται στο 123,9 τον Ιούλιο. Αυτό είναι 12% λιγότερο από ό,τι ήταν οι τιμές των τροφίμων πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τις τιμές το καλοκαίρι του 2020, όταν ο δείκτης έπεσε κάτω από το 100.
Οι παρατηρητές υποστήριξαν ότι η σπειροειδής αύξηση των τιμών των τροφίμων είναι αποτέλεσμα των ανεξέλεγκτων δαπανών υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν και του « πληθωρισμού », ένα φαινόμενο όπου οι επιχειρήσεις αυξάνουν τις τιμές σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν ακόμη υψηλότερα κέρδη σε περιόδους εκτεταμένου πληθωρισμού.
Αλλά ο κύριος μοχλός του « πληθωρισμού τροφίμων » υπάρχει εκτός των ΗΠΑ -- και βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της Ρωσίας, υποστηρίζει ο Κρούγκμαν. Αυτό συμβαίνει επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει τη γεωργική παραγωγή σε ολόκληρη την Ουκρανία, τη Ρωσία και το Καζακστάν, γεγονός που έχει επηρεάσει τη διαθέσιμη προσφορά τροφίμων και έχει ωθήσει τις τιμές. Αυτό αύξησε τον κίνδυνο μιας πλήρους επισιτιστικής κρίσης να ξεδιπλωθεί , λένε οι ειδικοί, με διαμαρτυρίες και ξέσπασμα σε όλο τον κόσμο καθώς τα τρόφιμα σπανίζουν.
Οι ενέργειες της Ρωσίας
Η Ρωσία έλαβε ακόμη και μέτρα για να επιτεθεί σε βασικούς κόμβους εξαγωγών τροφίμων στην Ουκρανία και εκτόξευσε τις τιμές του σιταριού στα ύψη τον Ιούλιο μετά την αποχώρηση από τη συμφωνία εξαγωγής της Μαύρης Θάλασσας και τον βομβαρδισμό του λιμανιού της Οδησσού.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέβασε επίσης τις τιμές των λιπασμάτων, καθώς το έθνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς λιπασμάτων στον κόσμο. Το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων στην Ευρώπη, έγινε επίσης πιο ακριβό καθώς ο Πούτιν μείωσε τις βασικές ροές του αγωγού προς την ήπειρο.
Αυτοί οι παράγοντες λειτούργησαν για να αυξήσουν τις τιμές των τροφίμων, οι οποίες επιδεινώθηκαν από τις γεωργικές διαταραχές που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είπε ο Κρούγκμαν. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της Ρωσίας εξακολουθεί να είναι «στην κορυφή της λίστας» για τους ενόχους που οδηγούν τον πληθωρισμό των τροφίμων.
«Η Ρωσία μπορεί να είναι η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον παγκόσμιο πληθωρισμό των τροφίμων· σίγουρα θα βλέπαμε κάποια ανακούφιση εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σταματούσε αυτή την εισβολή (την οποία δεν θα το κάνει)», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός συνολικά φαίνεται να μειώνεται καθώς τα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ χαλιναγωγούν την οικονομία. Οι βασικές τιμές επιταχύνθηκαν μόλις 3% ετησίως τον Ιούνιο, πολύ κάτω από το 9,1% που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!