Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη νέους περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα που αφορούν ευαίσθητες τεχνολογίες, σύμφωνα με τους New York Times .
Οι Times ανέφεραν την Τρίτη το βράδυ ότι οι κανόνες θα απαγορεύουν στις αμερικανικές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών μετοχών να επενδύουν σε ορισμένες βιομηχανίες προηγμένης τεχνολογίας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των κβαντικών υπολογιστών, της τεχνητής νοημοσύνης και των προηγμένων ημιαγωγών.
Οι κανόνες θα απαιτούσαν επίσης περισσότερη διαφάνεια όταν οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν σε ένα ευρύ φάσμα κινεζικών βιομηχανιών, σύμφωνα με τους Times.
Αναμενόμενη κίνηση
Η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη καθώς οι ΗΠΑ κινούνται για να περιορίσουν τις επενδύσεις, ιδιαίτερα με εταιρείες που υποστηρίζονται από τον κινεζικό στρατό, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τεχνολογιών που θέτουν κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
«Απλώς διασφαλίζουμε ότι η τεχνολογία των ΗΠΑ και των συμμάχων δεν χρησιμοποιείται εναντίον μας», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν τον Απρίλιο . «Δεν κόβουμε το εμπόριο».
Οι ΗΠΑ πρόκειται να απαγορεύσουν τις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων και επιχειρηματικών κεφαλαίων σε ορισμένες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας με εκτελεστικό διάταγμα που θα εκδώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν σήμερα Τετάρτη, κλιμακώνοντας τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εμποδίσει το Πεκίνο να αναπτύξει τεχνολογία αιχμής για τον στρατό του.
Οι συνέπειες για τους επενδυτές
Οι επενδυτές που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα και να αναγκαστούν να εκχωρήσουν τα μερίδιά τους. Πριν από την επιβολή των νέων κανόνων, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να δεχτεί σχόλια για αυτούς. Αναμένεται να ισχύουν για μελλοντικές συναλλαγές και δεν θα καλύπτουν επενδύσεις χαρτοφυλακίου σε κινεζικές μετοχές και ομόλογα, σύμφωνα με τους ανθρώπους.
Οι κανόνες αναμένεται να ισχύουν τεχνικά και για επενδύσεις σε άλλους αντιπάλους όπως η Ρωσία, αλλά αναμένεται να επηρεάσουν πρακτικά μόνο τις επενδύσεις των ΗΠΑ στην Κίνα.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι ανησυχίες των ΗΠΑ
Το εκτελεστικό διάταγμα είναι προϊόν μιας αυξανόμενης δικομματικής ανησυχίας ότι η αμερικανική τεχνολογία και τεχνογνωσία θα μπορούσαν ακούσια να βοηθήσουν το Πεκίνο να αναπτύξει όπλα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κατά των ΗΠΑ σε μια στρατιωτική σύγκρουση.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν περιόρισε πέρυσι τις εξαγωγές προηγμένων ημιαγωγών και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν επίσης εντείνει τον έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Ενώ οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν χαρακτήρισαν τις κινήσεις ως στοχευμένες προσπάθειες για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αξιωματούχοι στο Πεκίνο λένε ότι έχουν ως στόχο να γονατίσουν την οικονομική ανάπτυξη και ανάπτυξη της Κίνας.
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ παραπονέθηκε στον Πρόεδρο Μπάιντεν για τους ελέγχους των εξαγωγών σε ημιαγωγούς πέρυσι. Και σε ένα βήμα που ερμηνεύεται ευρέως ως αντίποινα για τους περιορισμούς των εξαγωγών των ΗΠΑ, η Κίνα απαγόρευσε στις μεγάλες εταιρείες της να αγοράζουν τεχνολογία από τη Micron Technology , τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης στις ΗΠΑ, νωρίτερα φέτος.
Οι νέοι επενδυτικοί περιορισμοί κινδυνεύουν να παγώσουν ξανά τις σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Πηγή: wsj
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!