Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις παγκόσμιες προμήθειες του προϊόντος, καθώς η ξηρασία απειλεί την παραγωγή στην Ταϊλάνδη και η Ινδία - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο - απαγόρευσε ορισμένες εξαγωγές.
Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης κατά 5% σπασμένο, ένα σημείο αναφοράς στην Ασία, εκτινάχθηκε στα 648 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης.
Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και η άνοδος των τιμών θα μπορούσε να οξύνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να αυξήσει τους λογαριασμούς εισαγωγών για τους αγοραστές.
►Διαβάστε επίσης: Ρύζι: Νέα απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό - Μετά την Ινδία, «φρένο» και από Ταϊλάνδη
Υπενθυμίζεται ότι η Ταϊλάνδη προέτρεψε τους αγρότες να μειώσουν τις καλλιέργειες ρυζιού για να εξοικονομήσουν νερό μετά τις φτωχές βροχοπτώσεις στην περιοχή, μια κίνηση που πυροδοτεί νέα απειλή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό.
Οι αγρότες στην κεντρική περιοχή-«κλειδί» για την παραγωγή ρυζιού, έχουν ήδη καλλιεργήσει, ωστόσο η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετάβαση σε άλλες καλλιέργειες που χρειάζονται λιγότερο νερό, σύμφωνα με δήλωση του Surasri Kidtimonton, γενικού γραμματέα του Γραφείου Εθνικών Υδατικών Πόρων.
Η Ταϊλάνδη, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προετοιμάζεται για πιθανή ξηρασία το επόμενο έτος με την έναρξη του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Οι βροχοπτώσεις που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην κεντρική περιοχή είναι περίπου 40% κάτω από τα κανονικά επίπεδα και η κίνηση της κυβέρνησης στοχεύει στην εξοικονόμηση νερού, πορκειμένου να μην υπάρξουν ελλείψεις στην οικιακή κατανάλωση, σύμφωνα με τον Surasri.
Ωστόσο, οποιαδήποτε πιθανή έλλειψη από την Ταϊλάνδη θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από τις υψηλότερες αποστολές από το Βιετνάμ, οι οποίες είναι πιθανό να υπερβούν το στόχο τους για το έτος.
Η Ινδία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 40% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αποτελούν το 15% και περίπου το 14%, αντίστοιχα, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!