Την ώρα που το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο μετράει απώλειες από τις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την περιοχή, η Τουρκία αναστέλλει τις εξαγωγές ελαιολάδου μέχρι την περίοδο συγκομιδής του Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα εκφράζονται ανησυχίες για παγκόσμια έλλειψη του προϊόντος. Η κίνηση της Τουρκίας έρχεται ως απάντηση στην καταστροφική ξηρασία που έπληξε την Ευρώπη, προκαλώντας την έντονη ζήτηση τουρκικών προϊόντων αλλά και αύξηση της τιμής του ελαιολάδου στη γειτονική μας χώρα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου την Τρίτη, οι τιμές παραγωγού και αγοράς έχουν σημειώσει αύξηση 102% στην Τουρκία από τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία καταγράφηκε αύξηση 84%, στην Ιταλία 58% και στην Ελλάδα 72%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
240% αυξήθηκαν οι τουρκικές εξαγωγές
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου ανέφερε ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία, τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, μειώθηκε κατά 20% την περίοδο 2022-23 λόγω της ξηρασίας. Αντίθετα, την ίδια περίοδο η παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 62%.
►Διαβάστε επίσης: Καύσωνας... part 2: Προβλέψεις για νέες θερμοκρασίες - ρεκόρ σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία
Η αύξηση της ζήτησης για τουρκικό ελαιόλαδο έδωσε μεγάλη ώθηση στις εξαγωγές. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά σχεδόν 240% σε 136.000 τόνους για την περίοδο Νοέμβριος - Ιούλιος.
Ωστόσο, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου εξέφρασε την ανησυχία ότι ορισμένες χώρες, ιδίως η Ιταλία και η Ισπανία, επεξεργάζονται και μεταπωλούν σε τρίτες χώρες το εισαγόμενο ελαιόλαδο.
Σε απάντηση, τον περασμένο μήνα η Τουρκία εισήγαγε φόρο εξαγωγής (0,20 σεντς) ανά κιλό για τις αποστολές χύμα ελαιολάδου στο εξωτερικό.
Στροφή στην Τυνησία - Ανησυχία για παγκόσμια έλλειψη ελαιόλαδου
Οι καυτές θερμοκρασίες στη Νότια Ευρώπη συνέβαλαν στη δραματική αύξηση των τιμών. Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, έχει υποφέρει από σοβαρή ξηρασία, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της παραγωγής σε μόλις 620.000 τόνους κατά τη συγκομιδή του 2022-'23, πολύ κάτω από τη συνήθη παραγωγή του 1,5 εκατ. τόνων.
Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί, αντιμέτωποι με τη δεινή κατάσταση, στράφηκαν προς την Τυνησία, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον αραβικό κόσμο, για να καλύψουν το κενό στην προσφορά.
Η Τυνησία πωλεί κατά κύριο λόγο το 90% του ελαιολάδου της χύμα σε μεγάλους παραγωγούς όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου αναμειγνύεται με άλλα έλαια και πωλείται με τις ετικέτες αυτών των χωρών.
Παρά τις χαμηλές αποδόσεις της σοδειάς κατά τη συγκομιδή 2022-'23, αυξήθηκαν τα έσοδα από τις εξαγωγές κατά περίπου 37%.
Οι προβλέψεις δείχνουν περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών κατά 30% σε 200.000 μετρικούς τόνους για την επερχόμενη φθινοπωρινή συγκομιδή 2023-'24, σε σύγκριση με τους 155.000 μετρικούς τόνους που εξήχθησαν πέρυσι.
Ωστόσο, με την Ευρώπη να βιώνει ένα κύμα καύσωνα ρεκόρ και τη φθινοπωρινή συγκομιδή να απέχει μόνο λίγους μήνες, γίνονται πιο έντονες οι ανησυχίες για επικείμενη παγκόσμια έλλειψη ελαιολάδου.
Με πληροφορίες από Middle east eye
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!