Νέα
  • ΓΔ: 1536.63 -0.19%
  • Τζίρος: 68,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Μεταποίηση: Συρρίκνωση σε Ευρώπη και Ασία - Καθίζηση σε Γερμανία και Γαλλία

H κατάσταση του παγκόσμιου μεταποιητικού τομέα επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνες που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, λόγω του αντίκτυπου από την επιβράδυνση της ανάπτυξης παγκοσμίως και την εξασθένιση της κινεζικής οικονομίας.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) για την Ευρωζώνη έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον περασμένο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό μετά την επικράτηση του κορονοϊού καθώς η ζήτηση έκανε βουτιά παρά τη σημαντική μείωση των εργοστασιακών τιμών.

Ο PMI μειώθηκε στις 42,7 μονάδες από 43,4 τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, με κάθε τιμή κατά από τις 50 μονάδες να υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Πτώση σε Γερμανία και Γαλλία

Η πτώση της μεταποίησης στη Γερμανία εντάθηκε στην αρχή του τρίτου τριμήνου καθώς οι βιομηχανίες προϊόντων κατέγραψαν τις ισχυρότερες μειώσεις νέων παραγγελιών. Στη Γαλλία, ο τομέας υποχώρησε περαιτέρω τον Ιούλιο, ενώ στη Βρετανία, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό επτά μηνών λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των χαμηλότερων νέων παραγγελιών, παρά την εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Συρρίκνωση και στην Ασία

Αλλά και στην Ασία συρρικνώθηκε η μεταποιητική παραγωγή, με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα την Ταϊβάν και το Βιετνάμ να καταγράφουν χαμηλότερη μεταποιητική παραγωγή.

Ο κινεζικός δείκτης Caixin/S&P για τον PMI μειώθηκε στις 49,2 μονάδες από 50,5 τον Ιούνιο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών και για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Ο ιαπωνικός PMI μειώθηκε ελαφρά στις 49,6 από τις 49,8 μονάδες λόγω της ασθενούς εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης.

Ο PMI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε στις 49,4 από 47,8 μονάδες, αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που υποδηλώνει ανάπτυξη.

Συνεχίζεται η άνοδος στην Ελλάδα

Σε αντίθεση με τη διεθνή τάση, ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα κατέγραψε την ισχυρότερη επίδοση από τον Μάιο του 2022 με εντονότερη άνοδο της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης, λόγω της αύξησης της ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. 

Ο αριθμός των εργαζομένων στις ελληνικές βιομηχανίες αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος νέων παραγγελιών οδήγησε σε νέα συσσώρευση αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές βιομηχανίες ήταν λιγότερο αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές τον Ιούλιο, «καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων, τον πληθωρισμό και τη διατήρηση των έντονων συνθηκών ζήτησης», δήλωσε  η Siân Jones, οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.  «Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας», πρόσθεσε, αναμένεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,4% το 2023.

Οι τιμές πώλησης παρέμειναν και πάλι, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες παρά το γεγονός ότι το κόστος εισροών τους μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020.

«Παρά τη σταθερή μείωση της επιβάρυνσης κόστους, οι εταιρείες είδαν τις τιμές πώλησης να παραμένουν, σε γενικές γραμμές, αμετάβλητες για δεύτερο συνεχή μήνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει δύσκολος μέσα στους επόμενους μήνες», σημείωσε η Siân Jones.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ