Καθώς οι ακραίες θερμοκρασίες καταστρέφουν τα αγροκτήματα από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, οι συγκομιδές, η παραγωγή φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων υφίστανται πίεση. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι μια από τις απειλές για τις προμήθειες τροφίμων σε όλο τον κόσμο.
Αυτή την εβδομάδα, ο κορυφαίος εξαγωγέας ρυζιού, η Ινδία, απαγόρευσε ορισμένες αποστολές - το ρύζι είναι βασική τροφή για σχεδόν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη - σε μια προσπάθεια να διατηρήσει υπό έλεγχο τις εγχώριες τιμές. Η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία που επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Παράλληλα, το φαινόμενο Ελ Νίνο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη γεωργία.
Όλα αυτά αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια και τις τιμές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο πληθωρισμός, κάτι που θα πλήξει περαιτέρω τους καταναλωτές.
«Όλοι εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε κάτω από το καθεστώς πληθωρισμού», δήλωσε ο Tim Benton, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων στο Chatham House στο Λονδίνο. «Και παρόλο που ο πληθωρισμός μειώνεται, δεν σημαίνει ότι οι τιμές πέφτουν. Σημαίνει ότι αυξάνονται πιο αργά».
Απανωτές καταστροφές
Η υπερβολική ζέστη που επικρατεί σε μεγάλες περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής είναι η τελευταία πρόκληση σε μια δύσκολη χρονιά για τους αγρότες. Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που προκλήθηκαν από ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των παρατεταμένων ξηρασιών, των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμυρών.
Αυτή τη στιγμή, έχει τόσο ζέστη στη Νότια Ευρώπη που οι αγελάδες παράγουν λιγότερο γάλα και οι ντομάτες θα πάνε χαμένες. Μετά τη μάχη με την ξηρασία, η απόδοση των σιτηρών θα είναι επίσης πολύ χαμηλή.
Στην Ασία, οι σοδειές από τους ορυζώνες της Κίνας κινδυνεύουν και οι συνθήκες στις ΗΠΑ για την καλλιέργεια των δημητριακών τον Ιούνιο ήταν οι χειρότερες εδώ και τρεις δεκαετίες. Οι τιμές του ρυζιού στην Ασία έφτασαν πρόσφατα σε υψηλό δύο ετών καθώς οι εισαγωγείς δημιούργησαν αποθέματα.
Ζημιές σε λαχανικά και φρούτα στη Νότια Ευρώπη
Ενώ η πλήρης έκταση της ζημίας θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό θα επιμείνουν οι αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν ήδη σαφείς ενδείξεις καταστροφής φρούτων και λαχανικών στη Νότια Ευρώπη, που τροφοδοτούν μεγάλο μέρος της ηπείρου.
Στη Σικελία έχουν «αρρωστήσει» οι καλλιέργειες ντομάτας, καθώς οι ακρίες καιρικές συνθήκες προκαλούν έλλειψη ασβεστίου στα φυτά. «Είναι σαν καμμένα μέχρι κάτω», δήλωσε ο Paddy Plunkett, στέλεχος του εισαγωγέα Natura. «Δεν το έχω ξαναδεί», είπε.
Σε ολόκληρη την Ιταλία, οι ζημιές που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες στη γεωργία θα υπερβούν τις ζημίες του περασμένου έτους, που έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ , σύμφωνα με την ομάδα αγροτών Coldiretti.
Οι θερμοκρασίες έχουν επιταχύνει την ωρίμανση ή το κάψιμο των λαχανικών, από τα σταφύλια μέχρι το πεπόνι, τα βερίκοκα και τη μελιτζάνα. Η δραστηριότητα και η επικονίαση των μελισσών έχουν επηρεαστεί και η παραγωγή σιταριού έχει μειωθεί.
«Δεν είναι απλώς ένα συνηθισμένο ζεστό καλοκαίρι», είπε ο Lorenzo Bazzana, γεωπόνος στην Coldiretti. «Λένε ότι τα φυτά πρέπει να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή, αλλά μιλάμε για πολιτισμούς που εξελίχθηκαν αργά μέσα σε χιλιάδες χρόνια, δεν μπορούν να συμβαδίσουν με ένα κλίμα που αλλάζει τόσο γρήγορα και τόσο δραματικά».
Σιτάρι
Πέρα από τους πάγκους λαχανικών της Ευρώπης, τα καλά νέα είναι ότι οι αγορές σιτηρών – κλειδί για την επισιτιστική ασφάλεια των φτωχότερων και πιο εξαρτώμενων από εισαγωγές χωρών – εξακολουθούν να είναι καλά εφοδιασμένες, χάρη στις συγκομιδές - ρεκόρ σόγιας και καλαμποκιού στη Βραζιλία. Ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού, η Ρωσία, προετοιμάζεται για μια ακόμη καλύτερη συγκομιδή.
Όμως οι αβεβαιότητες αυξάνονται, μετά την αναταραχή που προκάλεσε το πάγωμα της συμφωνίας από τη Ρωσία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ρύζι
Οι ανησυχίες ενισχύονται μετά την απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές λευκού ρυζιού (όχι) μπασμάτι για να περιορίσει τον εγχώριο πληθωρισμό.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τροφίμων, οι λιανικές τιμές του ρυζιού στο Δελχί έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 15% φέτος, ενώ η μέση τιμή σε ολόκληρη τη χώρα έχει αυξηθεί κατά 9%. Η Nomura Holdings Inc προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να επεκτείνει τους περιορισμούς και σε άλλες ποικιλίες ρυζιού.
Αλλού στην Ασία, η Ταϊλάνδη ζητά από τους αγρότες να περιορίσουν τη σπορά ρυζιού σε μία μόνο καλλιέργεια φέτος εν μέσω της απειλής της ξηρασίας. Στην Κίνα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα προκαλέσουν πρόωρη ωρίμανση των καλλιεργειών, επηρεάζοντας τις συγκομιδές. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε την Πέμπτη να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των σιτηρών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Αγώνας δρόμου και στις ΗΠΑ
Ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν παρόμοιες εντάσεις.
Αν και τα επίπεδα βροχοπτώσεων έχουν βελτιωθεί μετά από θερμές και ξηρές συνθήκες νωρίτερα φέτος, ο καιρός αναμένεται να ανατραπεί και πάλι στις μεσοδυτικές πολιτείες την επόμενη εβδομάδα και στις αρχές Αυγούστου, ακριβώς καθώς οι καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας περνούν από κρίσιμα στάδια ανάπτυξης, δήλωσε ο Arlan Suderman, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στη χρηματιστηριακή εταιρεία StoneX.
Το υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι η παραγωγή σκληρού σιταριού θα μειωθεί κατά 16% φέτος και οι άλλες ανοιξιάτικες ποικιλίες κατά 1%.
Λιγοστεύει το νερό στα ποτάμια
Τα προβλήματα μεταφοράς μπορεί να αυξήσουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων. Η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς Μισισιπή και Οχάιο μειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, οξύνοντας τις ανησυχίες για προβλήματα στη ναυτιλία, σε κρίσιμες εμπορευματικές διαδρομές.
«Θα εκπλαγώ αν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων δεν αρζίσουν να αυξάνονται ξανά έπειτα από πάνω από έναν χρόνο πτώσης», δήλωσε η Caitlin Welsh, ειδικός στα τρόφιμα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον. «Αντιμετωπίζουμε πολλές απειλές για τις αγροτικές αγορές».
Η ξηρασία στην Ευρώπη σημαίνει ότι η παραγωγή σιτηρών στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία θα είναι 60% χαμηλότερη από πέρυσι, συμβάλλοντας πιθανώς στη χειρότερη συγκομιδή σιτηρών της ΕΕ τα τελευταία 15 χρόνια, σύμφωνα με τα λόμπι των αγροτικών επιχειρήσεων Copa και Cogeca.
Έχει περιγραφεί ως μια «εξαιρετικά ανησυχητική» κατάσταση.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!