Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Τρικλοποδιά στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ - Περιορίζει τις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών

Εμπορική μάχη κατά της ΕΕ ξεκινά η Κίνα, αντιδρώντας στη νέα στρατηγική οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ που προβλέπει περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογιών αιχμής στην ασιατική υπερδύναμη.

Η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές σημαντικών ορυκτών θα πλήξει κρίσιμους τομείς στην πράσινη μετάβαση που επιδιώκει η ΕΕ και δείχνει τα όρια των επιδιώξεων της Δύσης για απεξάρτηση από εφοδιαστικές αλυσίδες που ελέγχονται από το Πεκίνο.

Περιορισμοί στις εξαγωγές γάλιου και γερμάνιου

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός δύο ορυκτών – του γάλλιου και του γερμάνιου – τα οποία θα υπόκεινται πλέον σε εξαγωγικούς περιορισμούς από τον επόμενο μήνα και είναι κρίσιμης σημασίας για τους κλάδους των ημιαγωγών, των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η ΕΕ παίρνει σήμερα το 71% του γάλλιου και το 45% του γερμάνιου που χρησιμοποιεί από την Κίνα.

Η νέα στρατηγική της ΕΕ είναι πιθανόν να οδηγήσει σε περιορισμό των επενδύσεων στο εξωτερικό στο όνομα της οικονομικής ασφάλειας. Εντάσσεται στη γενικότερη πίεση να ενισχύσει την ασφάλειά της καθώς χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το εμπόριο και τον έλεγχο κρίσιμων προϊόντων για την προώθηση πολιτικών και στρατιωτικών στόχων.

Η Κίνα έχει το πάνω χέρι

«Η δράση της Κίνας αποτελεί ισχυρή υπενθύμιση ποιος έχει το πάνω χέρι σε αυτό το παιχνίδι», δήλωσε ο Σιμόνε Ταλιαπέτρα, ερευνητής στο ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών. «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Δύση θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να απεξαρτηθεί από τις εφοδιαστικές αλυσίδες των κινεζικών ορυκτών, συνεπώς αυτό είναι πραγματικά μία ασύμμετρη εξάρτηση», πρόσθεσε.

Η ΕΕ πήρε με σκληρό τρόπο το δίδαγμά της από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, η οποία προκάλεσε την εκτίναξη του πληθωρισμού και φόβους ότι μπορεί να κατέρρεαν ολόκληροι κλάδοι, εν μέσω αντιδράσεων από χώρες που είχαν μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια για την αντίδραση έναντι της Μόσχας.

Η ίδια ιστορία εκτυλίσσεται και τώρα μετά την ανακοίνωση της πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κίνας πριν από λίγες εβδομάδες, με ορισμένες χώρες να είναι απρόθυμες να θέσουν σε κίνδυνο την εμπορική σχέση τους με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Γερμανική απόβαση στην Κίνα

Η τεράστια κινεζική αγορά είναι βασικός προορισμός για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, φαρμακευτικών προϊόντων και μηχανολογικού εξοπλισμού. Μεγάλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες – όπως η Volkswagen, η Mercedes-Benz και η BMW – έχουν κάνει δεκάδες εργοστάσια στην Κίνα και πουλούν σε αυτή περισσότερα οχήματα από οποιαδήποτε άλλη αγορά του κόσμου.

Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ευρώπη να κρατήσει σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε ότι χρειάζεται απεξάρτηση από την Κίνα αλλά όχι μία πλήρης «αποσύνδεση» από αυτή.

Ο νόμος της ΕΕ για τα κρίσιμα ορυκτά

Η ΕΕ προώθησε τον νόμο για κρίσιμα ορυκτά τον Μάρτιο προκειμένου να μειώσει το χρηματοδοτικό κόστος και να δώσει άδειες για νέες επενδύσεις εξόρυξης καθώς και να προχωρήσει σε εμπορικές συμμαχίες που θα μείωναν την εξάρτηση από τους Κινέζους προμηθευτές. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επιδιώκουν επίσης να συστήσουν μία «ένωση αγοραστών» για να επιτύχουν συμφωνίες προμήθειάς τους και επενδυτικές συνεργασίες με χώρες που παράγουν πρώτες ύλες.

Χώρες – μέλη τα ΕΕ λαμβάνουν ακόμη πιο ισχυρά μέτρα. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μέτρα που θα εμποδίσουν την ASML Holding, μία εταιρεία που έχει σχεδόν μονοπωλιακή θέση σχετικά με τα μηχανήματα που χρειάζονται για την κατασκευή των πιο προηγμένων ημιαγωγών – να πουλά κάποιο από τον εξοπλισμό της στην Κίνα.

Η προσφυγή στον ΠΟΕ

Η Κομισιόν θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στους νέους εξαγωγικούς περιορισμούς της Κίνας, προσφεύγοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ωστόσο, μία τέτοια διαμάχη μπορεί να χρειαστεί χρόνια έως ότου υπάρξει απόφαση. Επιπλέον, ο ισχυρισμός της Κίνας ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για την εθνική ασφάλειά της θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί ένα «παραθυράκι» του ΠΟΕ που επιτρέπει στις κυβερνήσεις «να παίρνουν όποια μέτρα θεωρούν αναγκαία για την προστασία βασικών συμφερόντων ασφάλειάς της».

Το πιο άμεσο πρόβλημα, όμως, για την ΕΕ είναι ότι μία κλιμάκωση της έντασης θα μπορούσε να απειλήσει την ικανότητα να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να γίνει πιο φιλική στο περιβάλλον.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ