Φως στο τούνελ της αντιπαράθεσης των Ρεπουμπλικάνων με τον Λευκό Οίκο για την αύξηση του ορίου χρέους φαίνεται στον ορίζοντα καθώς πλησιάζει η ημερομηνία που το αμερικανικό δημόσιο δεν θα έχει ρευστότητα για να αποπληρώσει χρέος του, προκαλώντας τσουνάμι στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.
Αν και υπάρχει ακόμη δρόμος για μία συμφωνία των δύο πλευρών που θα οδηγούσε στην αύξηση του πλαφόν στο αμερικανικό χρέος, η χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο έδειξε ότι υπάρχει εκατέρωθεν η διάθεση για τον αναγκαίο συμβιβασμό που θα εξάλειφε μία αβεβαιότητα για τις αγορές.
Διαπραγμάτευση με μικρότερες ομάδες
Η διαπραγμάτευση θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες μεταξύ μικρότερων ομάδων συμβούλων και άλλων αξιωματούχων που έχουν ορίσει ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, με στόχο να υπάρξει μία συμφωνία – πλαίσιο στο τέλος της εβδομάδας που ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιστρέψει από το ταξίδι του στη Χιροσίμα για τη σύνοδο κορυφής της G7.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι θα ενημερώνεται για τις συζητήσεις στο διάστημα που θα λείπει στο εξωτερικό, ελπίζοντας ότι θα συναντηθεί ξανά με τους ηγέτες του Κογκρέσου την επόμενη εβδομάδα. Θέλοντας να δείξει μάλιστα, την κρισιμότητα της κατάστασης, ακύρωσε επισκέψεις που είχε προγραμματίσει στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Ο Μπάιντεν και ο ΜακΚάρθι εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά τη χθεσινή συνάντηση, ευελπιστώντας ότι οι νέες διαπραγματευτικές ομάδες θα βρουν κοινό έδαφος παρά τις σημαντικές διαφορές που υπάρχουν ακόμα. Ο χρόνος άλλωστε πιέζει καθώς η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, έχει δηλώσει ότι από την 1η Ιουνίου το αμερικανικό δημόσιο θα διέτρεχε τον κίνδυνο χρεοκοπίας αν δεν αυξανόταν το όριο χρέους.
Η Wall Street έδειξε νέα ανησυχία χθες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, με τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων να υποχωρούν. Οι αποδόσεις μάλιστα των 30ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου σκαρφάλωσαν στο 3,9% που είναι το υψηλότερο επίπεδο μετά την αναταραχή που προκάλεσε τον Μάρτιο η κατάρρευση περιφερειακών τραπεζών.
«Υπήρξε μεγάλη συναίνεση, θεωρώ, μεταξύ των ηγετών του Κογκρέσου ότι η αθέτηση πληρωμής χρέους απλά δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει».
Ο ΜακΚάρθι είπε, επίσης πως υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά, αλλά τόνισε ότι μία συμφωνία μπορεί να υπάρξει γρήγορα. «Είναι δυνατό να έχουμε συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας. Δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό», είπε.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο δημοκρατικός Chuck Schumer, είπε ότι είναι πιο αισιόδοξος απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Hakeem Jeffries, έκανε λόγο για μία «ανοικτή, έντιμη και εγκάρδια συζήτηση».
Οι απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων
Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών της διαπραγμάτευσης και το μεγάλο διακύβευμά της επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι και αυτή τη φορά θα αποφευχθεί το αδιανόητο, δηλαδή η χρεοκοπία των ΗΠΑ λόγω αδυναμίας συνεννόησης των πολιτικών της δυνάμεων.
Αλλωστε, όπως σημειώνει το Reuters σε ανάλυσή του, οι απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων αποτελούν «περισσότερο θέατρο παρά ουσία», καθώς ακόμη και αν τις ικανοποιούσε ο Μπάιντεν το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, θα μειωνόταν μόλις κατά 2% την επόμενη 10ετία και συγκεκριμένα κατά 120 δις. δολάρια σε σχέση με ένα σωρευτικό έλλειμμα 20 τρις. δολαρίων. Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν τον περιορισμό των δαπανών ως προϋπόθεση για να συναινέσουν στην αύξηση του ορίου χρέους,
Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν στις απαιτήσεις τους για μειώσεις δαπανών που είναι πολιτικά ευαίσθητες για τους Δημοκρατικούς όπως περαιτέρω περιορισμούς στα κουπόνια σίτισης και τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη (το πρόγραμμα Medicaid) για τους φτωχότερους Αμερικανούς πολίτες.
Ο Μπάιντεν απέρριψε τους περιορισμούς για το Medicaid αλλά φάνηκε ότι μπορεί να συζητήσει για τα κουπόνια σίτισης.
Με πληροφορίες από Bloomberg και Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!