Το Κρεμλίνο αύξησε τη φορολογία των ρωσικών εταιρειών πετρελαίου για να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων από το πλαφόν στην τιμή των εξαγωγών που επέβαλε η Δύση, αλλά αυτό θα δυσχεράνει τις επενδύσεις τους, σύμφωνα με αξιωματούχο της G7.
Η αύξηση της φορολογίας είναι πιθανό να γίνει μπούμερανγκ, δήλωσε ο αξιωματούχος, καθώς θα θυσιάσει τη δυνατότητα επενδύσεων της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας για να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
«Είναι ξεκάθαρα καταστροφικό για τη βιομηχανία τους… Οι ρωσικές αλλαγές θα… υπονομεύσουν τη μελλοντική δυναμικότητα παραγωγής της ρωσικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, μειώνοντας τα έσοδά τους που θα χρησιμοποιούνται για επενδύσεις σε εξοπλισμό, εξορύξεις και υφιστάμενα κοιτάσματα», σημείωσε.
Η νέα φόρμουλα για τη φορολογία
Τον Απρίλιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άλλαξε τον τρόπο φορολόγησης των πετρελαϊκών εταιρειών, η οποία πλέον γίνεται με βάση τη διεθνή τιμή του μπρεντ μετά από μία καθορισμένη έκπτωση αντί με βάση την τιμή του Urals, που είναι το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ρωσίας και πωλείται σε χαμηλότερη τιμή τους τελευταίους μήνες.
Στόχος της κίνησης αυτής ήταν να συγκεντρωθούν πρόσθετα έσοδα έως και 600 δις. ρουβλίων. Στο πρώτο εξάμηνο του 2023, τα έσοδα της Ρωσίας από τη φορολογία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 45% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα έσοδα αυτά καλύπτουν το 45% του ρωσικού προϋπολογισμού. «Η αλλαγή στη φορολογία που κάνουν αποτελεί εκ πρώτης όψεως ένδειξη ότι τα έσοδά τους έχουν σημαντικό πρόβλημα». Το πλαφόν της G7 – στα 60 δολάρια για τις πωλήσεις ρωσικού αργού στο εξωτερικό – επιβλήθηκε τον Δεκέμβριο μετά από μήνες διαβουλεύσεων με στόχο να συνεχιστεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου και να ελαχιστοποιηθεί έτσι η διαταραχή στις αγορές, μειώνοντας παράλληλα τα έσοδα για το Κρεμλίνο.
Σύμφωνα με τη Δύση έχουν επιτευχθεί και οι δύο στόχοι του πλαφόν. Με τη φορολογική αλλαγή, η Ρωσία κλέβει από το μέλλον της για να πληρώνει για τη σημερινή σύγκρουση σημείωσε ο αξιωματούχος.
Υψηλότερες τιμές από το πλαφόν
Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε τον περασμένο μήνα σε 10,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πιθανόν αντανακλώντας την απειλή του Κρεμλίνου σε αντίδραση στο πλαφόν, σύμφωνα με την OilX. Οι εξαγωγές, κυρίως στην Ασία, ανήλθαν σε 4,7 εκατ. βαρέλια, χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περασμένης πενταετίας.
Τα τελωνειακά στοιχεία της Ρωσίας δείχνουν ότι οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου εξασφάλισαν υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, τουλάχιστον για κάποιες εξαγωγές. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) υπολόγισε ότι η σταθμισμένη μέση τιμή για τις εξαγωγές ρωσικού αργού αυξήθηκε πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι τον Απρίλιο, με μία παράδοση που έγινε στην Απω Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες να έχει τιμή 74 δολαρίων ανά βαρέλι.
Η τιμή του μπρεντ κυμάνθηκε την περασμένη εβδομάδα περί τα 71,4 δολάρια το βαρέλι, μειωμένη κατά σχεδόν 30% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο.
Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G7 στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα. «Θα εστιάσει στο πλαφόν και πως πέτυχε», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η G7 θα προσπαθήσει να βοηθήσει τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στο εμπόριο του πετρελαίου να συμμορφωθούν, αναδεικνύοντας «κόκκινες σημαίες», όπως τη «χειραγώγηση της μεθόδου εντοπισμού της τοποθεσίας των πλοίων».
Με πληροφορίες από Financial Times
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!