Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Αοπλη η εποπτική Αρχή - Χωρίς εξουσίες απέναντι στις τράπεζες

Πηγή: AP

Τα κακώς κείμενα στο τραπεζικό μοντέλο της Ελβετίας έθιξε η επικεφαλής της εποπτικής Αρχής της σε δηλώσεις της μετά τη διάσωση της Credit Suisse.

Η Μαρλίν Αμσταντ δήλωσε ότι η εποπτική Αρχή (FINMA), της οποίας προΐσταται δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα σε τράπεζες που παραβαίνουν τους κανόνες ούτε να τις καλεί σε λογοδοσία, ζητώντας αυτό να αλλάξει, ώστε να αποκτήσει τις σχετικές εξουσίες. 

Η Αμσταντ αρνήθηκε ότι έχει ευθύνη για την κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. «Αντιδράσαμε πολύ γρήγορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι είναι ευθύνη της διοίκησης των τραπεζών να αποτρέπουν μια τέτοια κατάσταση και ότι οι κανόνες από μόνοι τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια κρίση εμπιστοσύνης όπως αυτή που έκανε την τράπεζα να καταρρεύσει.

Απόλυτη ελευθερία στις τράπεζες

Η αρχή δεν διαθέτει την εξουσία να ζητάει από τις τράπεζες να λογοδοτούν, είπε, καθώς η Ελβετία επιδιώκει μια μη παρεμβατική προσέγγιση στον τραπεζικό κλάδο, παρέχοντάς του απόλυτη ελευθερία. 

«Τα εργαλεία μας φθάνουν στα όριά τους... όπως είδαμε στην υπόθεση της Credit Suisse», πρόσθεσε, κάνοντας δημόσια έκκληση για περισσότερες εξουσίες.

«Η FINMA δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει πρόστιμα», είπε, και πρόσθεσε πως θα καλωσόριζε κάτι τέτοιο. «Είναι μια εξαίρεση σε σύγκριση με άλλες ρυθμιστικές αρχές», είπε.

Μυστικές οι περισσότερες έρευνες

Η Αμσταντ είπε επίσης ότι οι περισσότερες έρευνες της ρυθμιστικής αρχής που αφορούσαν τράπεζες έπρεπε να παραμένουν μυστικές και πρόσθεσε πως αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Η Ελβετία οικοδόμησε τη χρηματοπιστωτική βιομηχανία της βασιζόμενη στην εχεμύθεια και αυτή η διακριτικότητα είναι βαθιά εδραιωμένη στη χώρα.

«Η FINMA θα ήθελε πολύ να διασφαλίσει ότι μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας πιο ορατή στο κοινό στο μέλλον -- όπως επιτρέπεται να κάνουν οι συνάδελφοί μας στις εποπτικές αρχές άλλων χωρών», είπε.

Η αρχή θέλει επίσης οι τραπεζίτες να λογοδοτούν με ένα ειδικό καθεστώς που θα τους καθιστά υπεύθυνους.

Ο αντίλογος

«Η επιβολή προστίμων θα ήταν ένα βήμα μπροστά. Όμως, όπως έχουμε δει, η Credit Suisse πλήρωσε εκατομμύρια σε πρόστιμα που δεν άλλαξαν την καταστροφική επιχειρηματική στρατηγική της», δήλωσε ο Ντόμινικ Γκρος από την Swiss Alliance of Development Organisations.

«Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα δίωξης των ανώτατων διοικητικών στελεχών των τραπεζών για εγκληματική αμέλεια», είπε. 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ