H τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη και θα έχει επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, σε επιστολή του προς τους μετόχους της.
«Η σημερινή κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη και ακόμη και ακόμη και όταν θα την έχουμε αφήσει πίσω μας θα υπάρχει ο αντίκτυπός της τα επόμενα χρόνια», έγραψε ο Ντάιμον στο 43σέλιδο ετήσιο μήνυμά του που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις επιδόσεις της JP Morgan έως τη γεωπολιτική και το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Σύννεφα καταιγίδας
Σύννεφα καταιγίδας εξακολουθούν να απειλούν την οικονομία όπως και πριν από ένα χρόνο, σημείωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, με το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται κάτω από νέα πίεση μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και τη διάσωση της Credit Suisse από την UBS τον Μάρτιο.
«Οι πιθανότητες που δίνει η αγορά στο ενδεχόμενο ύφεσης έχουν αυξηθεί… Αν και δεν πρόκειται για κάτι που να μοιάζει με το 2008, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τελειώσει η τρέχουσα κρίση. Εχει προκαλέσει πολλές ανησυχίες στην αγορά και σαφώς θα προκαλέσει κάποια σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών καθώς οι τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα γίνονται πιο συντηρητικές», έγραψε ο Ντάιμον.
Παρά ταύτα, δεν είναι σαφές αν οι διαταραχές θα επιβραδύνουν την καταναλωτική δαπάνη που ωθεί την αμερικανική οικονομία, πρόσθεσε.
Οι κίνδυνοι που οδήγησαν στη σημερινή κρίση ήταν «κρυμμένοι σε φανερή θέα», ανέφερε, επικαλούμενος την έκθεση στο κίνδυνο επιτοκίου και το επίπεδο των ανασφάλιστων καταθέσεων στην SVB.
Δεν υπάρχει σχέση με την κρίση του 2008
Τόνισε, πάντως, τις αναντιστοιχίες με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ενώ το κραχ του 2008 έπληξε τις μεγάλες τράπεζες, ιδρύματα που χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια και ασφαλιστικές εταιρείες με διεθνείς διασυνδέσεις, «η σημερινή τραπεζική κρίση εμπλέκει πολύ λιγότερους χρηματοπιστωτικούς παίκτες και λιγότερα θέματα που πρέπει να λυθούν», σημείωσε.
Οι όποιοι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες σε αντίδραση στην τελευταία αναταραχή πρέπει να είναι καλά ζυγισμένες, περιλαμβανομένων των πιο ξεκάθαρων κανόνων για την αντιμετώπιση χρεοκοπημένων τραπεζών, έγραψε ο Ντάιμον.
Κριτική στο ρυθμιστικό πλαίσιο
«Οι μη σταθερές κεφαλαιακές απαιτήσεις με βάση τα stress test και η συνεχής αβεβαιότητα για το μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο βλάπτουν το τραπεζικό σύστημα χωρίς να το κάνουν ασφαλέστερο», πρόσθεσε.
Επιτέθηκε στις μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές στις τράπεζες αναφορικά με τη χορήγηση στεγαστικών δανείων και πιστωτικών καρτών.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!