Νέα
  • ΓΔ: 1390.49 +0.56%
  • Τζίρος: 110,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό των χρεοκοπημένων τραπεζών - Τα σχέδια του FDIC

Πηγή: Unsplash

Το ενδεχόμενο να απαιτήσει από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες να μοιραστούν το βάρος της διάσωσης των μικρών ιδρυμάτων που κατέρρευσαν μελετά η αμερικανική αρχή του Federal Deposit Insurance Corp., καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα «τσουχτερό» λογαριασμό ύψους περίπου 23 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η αμερικανική αρχή επεξεργάζεται σχέδιο που θα οδηγήσει σε έκτακτη μελέτη του κλάδου και αναθεώρηση των εισφορών μέσα στο Μάιο με στόχο να αυξήσει το αποθεματικό ταμείο εγγύησης των καταθέσεων, το οποίο θα πιεστεί σημαντικά από την κάλυψη της μαύρης τρύπας της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

H ρυθμιστική αρχή δέχεται ισχυρές πολιτικές πιέσεις να γλιτώσει τις μικρές και ήδη «στριμωγμένες» οικονομικά μικρές περιφερειακές τράπεζες από τυχόν αύξηση των εισφορών προς το Ταμείο, κάτι που σημαίνει πως οι μεγάλες της Wall Street, όπως η JPMorgan, η BofA και η Wells Fargo θα κληθούν να καλύψουν την… λυπητερή! Κάτι που προφανώς δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμες να κάνουν, απειλώντας πως με τη σειρά τους θα μετακυλήσουν το κόστος στους πελάτες τους.. 

Πολιτικές πιέσεις 

Οι συζητήσεις για την ώρα βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Όμως, το σενάριο του να επωμιστούν μεγαλύτερο βάρος οι μεγάλες (και πιο ισχυρές οικονομικά) τράπεζες κερδίζει έδαφος.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για τις χρεοκοπημένες τράπεζες (δημιουργώντας ένα εύλογο προηγούμενο) απασχολεί όλους τους πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον και τις ρυθμιστικές αρχές. Ειδικά δε, μετά την απόφαση που είχε ληφθεί με σαφή πολιτικά κριτήρια, καλύπτοντας όλες τις καταθέσεις των δύο τραπεζών, ήτοι και των μη εγγυημένων καταθέσεων, ξεπερνώντας έτσι το τυπικό όριο των 250.000 δολαρίων που είναι το πλαφόν του FDIC.  

Ήταν κάτι που συζήτησαν στο Κογκρέσο προ ημερών κατά την κατάθεση τους ο πρόεδρος του FDIC, Μάρτιν Γκρύνμπεργκ, ενώ ερωτήματα δέχτηκαν η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ. Στο σκληρό… μαρκάρισμα που δέχτηκαν παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι το κόστος θα καλυφθεί από τις τράπεζες.

Το "μαξιλάρι" του FDIC

Σημειωτέον πως οι τράπεζες καταβάλλουν τις εισφορές που απαιτούνται προς το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων του FDIC κάθε τρίμηνο. Από την αναθεώρηση της νομοθεσίας, το 2010, η επιβάρυνση εξαρτάται από το μέγεθος της τράπεζας, ωστόσο μια σειρά ακόμη πολύπλοκων κριτηρίων λαμβάνονται υπόψη.

Αν και το τελικό βάρος για το FDIC δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, οι πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζουν το κόστος από τη χρεοκοπία της SVB στα 20 δισ. δολάρια, στα οποία θα προστεθούν τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια από το «κανόνι» της Signature. Και αυτά βέβαια εφόσον δεν προκύψουν και επιπλέον δαπάνες για τη στήριξη έτερων μικρών τραπεζών, όπως είναι ενδεικτικά η First Republic.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ