Νέα

ΚΟΣΜΟΣ

Επανήλθαν οι φόβοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας - Σε θετικό έδαφος οι δείκτες

Οι φόβοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί στις αρχές του 2021, άρχισαν να εμφανίζονται ξανά λόγω της αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο.

Η αισιοδοξία μετά την επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας και τη βουτιά των τιμών ενέργειας έχει ξεθωριάσει, μετά τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank καθώς και την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

«Η μεγαλύτερη μεσοπρόθεσμη συνέπεια των όσων συνέβησαν τον τελευταίο μήνα είναι ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πολύ πιο αδύναμη σε έξι μήνες από ό,τι αναμενόταν πριν μερικές εβδομάδες», δήλωσε διαχειριστής ομολόγων της Allianz Global Investors.

Οι οικονομικοί δείκτες, πάντως, δεν αντανακλούν πάντως ακόμη τους φόβους αυτούς, με την έρευνα συγκυρίας στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ για τον Μάρτιο να δείχνει επιτάχυνση αντί επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Κίνδυνος πιστωτικής κρίσης 

Οι κεντρικές τράπεζες παρακολουθούν στενά για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης πίεσης στον τραπεζικό κλάδο, πέραν των αυστηρότερων προϋποθέσεων για χορηγήσεις δανείων που προϋπήρχε των τελευταίων εξελίξεων, που θα προκαλούσε πιστωτική κρίση.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, πιστεύει ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές απ’ ό,τι υποδηλώνουν οι παραδοσιακοί δείκτες. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε επίσης ότι η αναταραχή στην αγορά είναι πιθανόν να συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού.

Η Goldman Sachs θεωρεί ότι τα πιο σφιχτά κριτήρια δανειοδοτήσεων των τραπεζών μπορεί να αφαιρέσουν τουλάχιστον ένα τέταρτο με μισή ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας φέτος, η οποία αντιστοιχεί στον αντίκτυπο που θα είχαν επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων της Fed κατά 25 – 50 μονάδες βάσης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της AXA Investment Managers επεσήμανε ότι οι αμερικανικές τράπεζες, μικρές και μεγάλες, δανείζονται πολύ και διατηρούν ρευστότητα, επικαλούμενος στοιχεία της Fed για το ενεργητικό και τη ρευστότητα των τραπεζών στις 15 Μαρτίου.

«Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η συνεχιζόμενη τραπεζική αναταραχή να προκαλέσει μία «ξαφνική διακοπή» στον δανεισμό που θα ωθούσε την οικονομία σε μία ύφεση μεγαλύτερη από αυτή που θα χρειαζόταν για την τιθάσευση του πληθωρισμού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι traders βλέπουν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων 

Οι traders στοιχημάτιζαν χθες ότι η Fed θα κόψει ταχύτητα στην αύξηση των επιτοκίων, αναμένοντας αύξησή τους πάνω από 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ φαίνεται να κορυφώνεται στο 3,4% από 4% που αναμενόταν στις αρχές Μαρτίου.

Οι προσδοκίες αυτές έχουν ωθήσει ήδη σε χαμηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις των πιο βραχυπρόθεσμων ομολόγων, με αυτές των διετών τίτλων του αμερικανικού δημοσίου να έχουν μειωθεί 80 μ.β. τον Μάρτιο.

Η συνέπεια είναι ότι οι καμπύλες αποδόσεων είναι λιγότερο ανεστραμμένες σε σχέση με την περίοδο πριν την κατάρρευση της SVB, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των διετών και των 10ετών αμερικανικών ομολόγων να έχει αυξηθεί πάνω από 40 μ.β. αυτό τον μήνα.

Οι ανεστραμμένες καμπύλες θεωρούνται ως πρόδρομοι δείκτες υφέσεων, αλλά η αναστροφή των αποδόσεων ακολουθείτο από μία πιο ομαλή πορεία τους καθώς οι οικονομίες πλησίαζαν σε ύφεση κατά το παρελθόν.

Με κέρδη οι μετοχές από την αρχή του έτους

Οι τιμές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν μόλις 0,1% τον Μάρτιο και καταγράφουν κέρδη από την αρχή του έτους, υποδηλώνοντας μικρό κίνδυνο ύφεσης, αλλά οι ανησυχίες κορυφώνονται κάτω από την επιφάνεια.

Οι παγκόσμιες τραπεζικές μετοχές υποχωρούν σχεδόν 15% τον Μάρτιο, ενώ και οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από την ανάπτυξη της οικονομίας – όπως το real estate, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – υποαποδίδουν τώρα.

Οι τραπεζικοί κραδασμοί έχουν αυξήσει και το επασφάλιστρο κινδύνου για τα εταιρικά ομόλογα.

Αυξημένη η τιμή του χαλκού

Η τιμή του χαλκού, που θεωρείται πρόδρομος δείκτης για την πορεία της οικονομίας, παραμένει 7% υψηλότερη φέτος, αλλά έχει χάσει την ταχύτητα που είχε στην αρχή του έτους, αντανακλώντας την αβεβαιότητα της αγοράς και καθώς η ζήτηση από την Κίνα δεν έχει εκτιναχθεί όπως αναμενόταν μετά την επανεκκίνησή της.

Επιπλέον, τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας εξακολουθούν να είναι τα πιο θετικά από τον Μάιο του 2022, σύμφωνα με δείκτη της Citi, δεν χτυπούν δηλαδή ακόμη κάποιο καμπανάκι για ύφεση.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ