Ετοιμο να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουάσινγκτον ακόμα κι εντός της ημέρας εμφανίζεται το Κίεβο, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
«Νομίζω ότι ίσως αργά το βράδυ, ώρα Κιέβου, η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί», ανέφερε η πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης στο Reuters.
Η υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, ταξιδεύει στην Ουάσινγκτον και «αναμένεται να υπογράψει τη συμφωνία απόψε», τόνισαν ένας ανώτερος αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο και η ουκρανική κυβερνητική πηγή στo Reuters.
Το Bloomberg ανέφερε επίσης ότι η υπογραφή μπορεί να γίνει το συντομότερο σήμερα.
Οι στόχοι Τραμπ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, ιδίως των πολύτιμων σπάνιων γαιών, ως αποζημίωση για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που χορηγήθηκε στο Κίεβο από τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο, τον Τζο Μπάιντεν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο στις 18 Απριλίου ως ένα πρώτο βήμα προς τη σύναψη συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας. Στο μνημόνιο αναφερόταν ότι οι δύο πλευρές στοχεύουν στην ολοκλήρωση των συνομιλιών έως τις 26 Απριλίου και στην υπογραφή της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.
Η στάση της ουκρανικής κυβέρνησης
Δύο ημέρες αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε ότι το Κίεβο είχε συμφωνήσει ότι η προηγούμενη αμερικανική βοήθεια που παρασχέθηκε στο Κίεβο δεν θα υπολογιστεί ως μέρος μιας συμφωνίας για τα ορυκτά.
Σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ο Σμιχάλ συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, και έκανε λόγο για «καλή πρόοδο» προς μια συμφωνία.
Ο Σμιχάλ δήλωσε επίσης ότι το Κίεβο είχε ορίσει με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές σχετικά με τη συμμόρφωση της συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Ουκρανίας και την ουκρανική νομοθεσία.
Καθυστέρηση λόγω διπλωματικών εντάσεων
Παρότι Ουάσινγκτον και Κίεβο αμφότερες θεωρούσαν ότι θα υπέγραφαν συμφωνία για συνεργασία για τα ουκρανικά ορυκτά τον Φεβρουάριο, αυτή καθυστερήσε μετά τη συνάντηση σε τεταμένο κλίμα που είχε στο Οβάλ Γραφείο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Bloomberg: Προς κοινό επενδυτικό ταμείο
Σε σχετικό δημοσίευμα το Bloomberg τονίζει ότι η προς υπογραφή συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανίας περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινού ταμείου για την υλοποίηση επενδυτικών έργων στην Ουκρανία. Στόχος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων στους τομείς της εξόρυξης, της ενέργειας και των τεχνολογικών εφαρμογών.
Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον αποδέχεται τη θέση του Κιέβου να διατηρήσει την πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία η Ουκρανία θεωρεί «κόκκινη γραμμή» σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, στο κοινό ταμείο θα προσμετρηθεί μόνο η στρατιωτική βοήθεια που θα παρασχεθεί μετά την υπογραφή, αποκλείοντας τα ήδη καταβληθέντα ποσά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, ανέφερε πως η Ουάσινγκτον απέσυρε το αίτημα να περιληφθεί η προηγούμενη βοήθεια στο νέο πλαίσιο.
Δυσαρέσκεια
Οι πληροφορίες για τη συμφωνία έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση επίτευξης εκεχειρίας στον πόλεμο, ο οποίος έχει εισέλθει πλέον στο τέταρτο έτος. Ο Τραμπ εκφράζει σκεπτικισμό σχετικά με τη βούληση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να προχωρήσει σε ειρηνευτική λύση, γεγονός που καθιστά τη συμφωνία με την Ουκρανία κρίσιμο στοιχείο στη στρατηγική των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ