Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Credit Suisse: Το deal απειλεί άλλες τράπεζες - «Σκοτώνει» μια αγορά ομολόγων 275 δισ. δολαρίων

Μια βόμβα μεγατόνων, ύψους 275 δισ. δολαρίων, απασφάλισε ο αναγκαστικός γάμος της Credit Suisse Group AG με την UBS, με στόχο να αποτραπεί η ευρύτερη τραπεζική κρίση στην καρδιά της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του mega deal οι κάτοχοι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της ελβετικής τράπεζας, γνωστά ως AT1, αξίας 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχασαν τα λεφτά τους, καθώς το deal κούρεψε τα ομόλογα. 

Αυτοί είναι οι μεγάλοι της ελβετικής κρίσης: οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στα ριψοκίνδυνα ομόλογα της τράπεζας, γνωστά ως ΑΤ1 (Additional Tier 1),  η αξία των οποίων φθάνει στα 17 δισ. δολάρια καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά της από τη UBS οι ελβετικές αρχές τα… διέγραψαν. Όπως σημειώνει το Bloomberg, αυτοί οι επενδυτές χάνουν πλήρως τις τοποθετήσεις τους και δημιουργείται μία αναταραχή σε μία αγορά η αξία της οποίας φθάνει στα 275 δισ. δολάρια. 

Σοκ στην αγορά

Η απόφαση να διαγραφούν τελείως οι τίτλοι ΑΤ1 ενώ οι μέτοχοι της τράπεζας θα λάβουν χρήματα προκαλεί σοκ στην αγορά ομολόγων και φέρνει ισχυρές πιέσεις στα τραπεζικά ομόλογα, ενώ υπάρχει και κίνδυνος νομικών επιπλοκών. 

Όλες οι αγορές έχουν ανοίξει στο κόκκινο, καθώς οι πιστωτές ψάχνουν από χθες μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: δηλαδή να τους «εξαφανίσει» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών. Οι επενδυτές εξετάζουν πολύ προσεκτικά τόσο την κίνηση των ελβετικών αρχών όσο και το τι ακριβώς ισχύει με αυτά τα ομόλογα και για τις τράπεζες άλλων χωρών. 

Τα ομόλογα AT1 - επίσης γνωστά ως "contingent convertibles" ή "CoCo", είναι τίτλοι μειωμένης εξασφάλισης και μετατρέπονται σε ίδια κεφάλαια ή διαγράφονται εάν το επίπεδο κεφαλαίου μιας τράπεζας πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας.

Δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να δεχτούν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Στην πραγματικότητα, αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό που δημιουργήθηκαν για να κάνουν, όταν σχεδιάστηκαν για πρώτη φορά από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ως τρόπος επιβολής ζημιών στους πιστωτές, όταν οι τράπεζες αρχίσουν να πέφτουν, για να μην πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Ωστόσο, το να δίνεις προτεραιότητα στους επενδυτές μετοχών έναντι των κατόχων των πιο επικίνδυνων τραπεζικών ομολόγων αφήνει την κοινότητα των τελευταίων σε σύγχυση σχετικά με το ποιος κατατάσσεται πρώτος, όταν πρόκειται για την ιεραρχία των αξιώσεων, την επόμενη φορά που μια τράπεζα θα έχει πρόβλημα

Αυτό που έγινε δεν έχει νόημα

«Αυτό δεν έχει νόημα», λέει στο Bloomberg ο Patrik Kauffmann, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Aquila Asset Management. «Οι μέτοχοι θα έπρεπε να πάρουν μηδέν, επειδή είναι ξεκάθαρο ότι τα AT1 είναι ανώτερα από τις μετοχές» σημείωσε.

Ένας Διευθύνων Σύμβουλος βρετανικής τράπεζας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, το είπε ακόμη πιο ωμά: «Οι Ελβετοί σκότωσαν αυτή τη βασική γωνιά της χρηματοδότησης των τραπεζών». Τα σχόλιά του υπογραμμίζουν το πώς η παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα βρίσκεται σε αναταραχή μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία ήρθε μετά την κατάρρευση τριών περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Οι τιμές των τίτλων AT1 στην Ασία διολίσθησαν τη Δευτέρα, με τους χρεωστικούς τίτλους ορισμένων δανειστών στην περιοχή να υποχωρούν κατά ποσά ρεκόρ. Δεν είναι ότι τα ομόλογα δεν έπρεπε να πάρουν μέρος του πλήγματος από την κατάρρευση της Credit Suisse. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό αυτό για το οποίο δημιουργήθηκαν όταν πρωτοσχεδιάστηκαν από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ως ένας τρόπος να επιβληθούν ζημίες στους πιστωτές όταν οι τράπεζες αρχίζουν να χρεοκοπούν χωρίς να καταφεύγουν στα χρήματα των φορολογουμένων.

Σε αντίθεση με τους κανόνες του 2008

Ωστόσο, με την προνομιακή μεταχείριση των επενδυτών μετοχών έναντι των κατόχων των πιο επικίνδυνων τραπεζικών τίτλων, η κοινότητα των ομολόγων έχει μπερδευτεί και προβληματιστεί σχετικά με το ποιος είναι ο πρώτος στην ιεραρχία των απαιτήσεων των επενδυτών την επόμενη φορά που ένας δανειστής θα έχει πρόβλημα.

Με την πιθανή έναρξη δικαστικής διαδικασίας, οι έμποροι της Goldman Sachs Group Inc. ετοιμάζονταν να λάβουν προσφορές για απαιτήσεις έναντι των πιο επικίνδυνων ομολόγων της Credit Suisse για επενδυτές που στοιχηματίζουν ότι μπορούν τελικά να ανακτήσουν κάποια αξία.

«Η εξάλειψη των κατόχων AT1 ενώ πληρώνει σημαντικά ποσά στους μετόχους έρχεται σε αντίθεση με όλες τις αρχές και τους κανόνες εξυγίανσης που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά το 2008», σύμφωνα με τον Τζερόμ Λίγκρας, επικεφαλής έρευνας της Axiom Alternative Investments, ο οποίος δήλωσε ότι η εταιρεία κατέχει ομόλογα AT1 που έχουν εκδοθεί από την Credit Suisse.

Από τη σκοπιά των Ελβετών αξιωματούχων, ήταν σε θέση να επιβάλει τη διαγραφή των τίτλων επειδή έπρεπε να ενισχύσει το κεφάλαιο της Credit Suisse και να επιλύσει τα προβλήματα ρευστότητάς της. Τα ομόλογα αυτά αντιμετωπίζουν συνήθως κούρεμα κάθε φορά που προσφέρεται κρατική στήριξη σε έναν δανειστή που αντιμετωπίζει προβλήματα φερεγγυότητας.

Παγώνει η αγορά για ΑΤ1

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς λένε ότι η κίνηση αυτή θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια ανατρεπτική ανατιμολόγηση σε ολόκληρο τον κλάδο. Η αγορά για νέα ομόλογα AT1 πιθανότατα θα παγώσει και το κόστος της ριψοκίνδυνης τραπεζικής χρηματοδότησης κινδυνεύει να εκτοξευθεί υψηλότερα, δεδομένου ότι η ρυθμιστική απόφαση έπιασε ορισμένους πιστωτές απροετοίμαστους, λένε οι έμποροι.

Αυτό θα δώσει στους ταμίες των τραπεζών λιγότερες επιλογές για την άντληση κεφαλαίων σε μια περίοδο πίεσης της αγοράς, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες πέντε κεντρικές τράπεζες να ανακοινώνουν συντονισμένη δράση την Κυριακή για την ενίσχυση της ρευστότητας του δολαρίου.

«Η αγορά AT1 θα είναι κλειστή τώρα για νέες εκδόσεις για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Luke Hickmore, διευθυντής επενδύσεων στην abrdn Plc, ο οποίος κατέχει μικρό αριθμό από τα ομόλογα της Credit Suisse. «Όλοι μας θα αναλύουμε ποιοι τίτλοι στο χώρο AT1 έχουν παρόμοιο σκανδαλισμό με αυτούς της CS και ποιοι όχι, ποιες τράπεζες χρειάζονται να εκδώσουν AT1 και ποιες όχι».

Ακόμα και πριν από την καταστροφή, οι αυξανόμενες ανησυχίες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα προκάλεσαν την πτώση του μέσου όρου των χρεογράφων AT1 τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την τιμολόγηση να αναφέρεται σχεδόν 20% κάτω από την ονομαστική αξία - μία από τις πιο απότομες εκπτώσεις που έχουν καταγραφεί.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ