Σε εγρήγορση πρέπει να παραμείνουν οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί σταθερά υπό έλεγχο, σχολίασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς την συνέχιση της ανοδικής τροχιάς στα επιτόκια.
«Θέλω να είμαι σαφής ότι δεν βλέπουμε ακόμη τον πληθωρισμό να μειώνεται προς το στόχο αρκετά γρήγορα» τόνισε η κυρία Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και διοικητών των κεντρικών τραπεζών του G20, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Ινδία. Ξεκαθάρισε δε, πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στην πορεία που έχουν χαράξει, έως ότου υπάρχει βεβαιότητα ότι η σταθερότητα των τιμών έχει επανέλθει.
Αν και πολλές κεντρικές τράπεζες επιβραδύνουν το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, μετά το δυναμικό περσινό ρυθμό, οι ενδείξεις των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων παραμένουν ορατές. Ειδικά στις ΗΠΑ, τα δυσμενή πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, με τελευταίο χθεσινό παράδειγμα το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο άλμα στο δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στη Wall Street και «βύθισαν» τους δείκτες.
Ζωτικής σημασίας η σταθερότητα των τιμών
Κατά την Κρισταλίνα Γκεορκίεβα οι νομισματικές αρχές δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν και να «ρίξουν» τις άμυνες τους, καθώς η σταθερότητα των τιμών είναι ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές και τους καταναλωτές και αποτελεί μία από τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σχολιάζοντας πως η αβεβαιότητα παραμένει και αυτό αναπόφευκτα επηρεάζει τους επενδυτές. Μάλιστα, αν και το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας είναι ενθαρρυντικό, ξεπερνώντας τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί, με την εγχώρια ζήτηση να λειτουργεί σαν κινητήριο δύναμη για την συνολική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη και «να ρίχνει μια βαριά σκιά στην παγκόσμια οικονομία».
Εξάλλου, πέρα από τα αγκάθια της αβεβαιότητας και του υψηλού πληθωρισμού σημείο ανησυχίας αποτελεί και η διόγκωση των χρεών κυρίως στις αναπτυσσόμενες και πιο ευάλωτες χώρες. Μάλιστα, η κυρία Γκεοργκίεβα δήλωσε ανήσυχη διότι οι αναδυόμενες αγορές και οικονομίες έχουν στενά δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να αντιμετωπίσουν τα δυσμενή δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!