Σταμάτησαν εντελώς και μέχρι νεοτέρας οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά από προσωρινές διακοπές της λειτουργίας του χθες και σήμερα οι οποίες όμως δεν στάθηκαν ικανές για να ανακόψουν το sell off. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης, Borsa Istanbul 100, είχε απώλειες 16% αυτή την εβδομάδα, μετά τις μαζικές πωλήσεις μετοχών που ακολούθησαν τους δύο καταστροφικούς σεισμούς, οι οποίες εξάλειψαν 35 δις. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή του.
Τέτοιας έκτασης αναστολή λειτουργίας είχε να επιβληθεί - όπως παρατηρεί το Bloomberg - 24 χρόνια, από τον φονικό σεισμό του 1999, όταν τότε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε κλείσει για μια ολόκληρη εβδομάδα. Χθες ο βασικός δείκτης BIST 100 κατέγραψε απώλειες πάνω από 8% και σήμερα με το άνοιγμα η πτώση ξεπέρασε το 7%. Μετά και την σωρευτική απομείωση της αξίας των μετοχών κατά 35 δις. δολάρια, οι αρχές ανακοίνωσαν την πλήρη αναστολή της λειτουργίας.
Αγνωστο πότε θα ξαναρχίσουν οι συναλλαγές
Οι τουρκικές μετοχές, οι οποίες έχουν φέτος τη χειρότερη επίδοση στον κόσμο, εισήλθαν σε τεχνική bear market χθες, έχοντας κατρακυλήσει πάνω από 20% από τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου.
«Το χρηματιστήριό μας αποφάσισε να σταματήσει τις συναλλαγές σε μετοχές, futures και options markets», δήλωσε το Χρηματιστήριο σε ανακοίνωσή του, μετά από δύο προσωρινές διακοπές της λειτουργίας του, χωρίς να αναφέρει πότε θα ξαναρχίσουν οι συναλλαγές.
Οι μνήμες από τον σεισμό του 1999
«Σε περιόδους καταστροφών όπως αυτή, η αναστολή των συναλλαγών στο χρηματιστήριο είναι καλύτερη απόφαση για να προστατευτούν οι επενδυτές», δήλωσε στέλεχος της εταιρείας Marmara Capital στην Κωνσταντινούπολη.
Η επένδυση σε μετοχές είναι δημοφιλής για τους Τούρκους ως μέσο για να καλυφθούν από τον υπερβολικό πληθωρισμό της χώρας που εκτινάχθηκε στο 86% το 2022.
Οι μήνες από το 1999, όταν πάλι μεγάλος σεισμός είχε πλήξει το βιομηχανικό κέντρο της Τουρκίας κοντά στην Κωνσταντινούπολη, συνέβαλε στον πανικό που επικράτησε μεταξύ των μικροεπενδυτών αυτή την εβδομάδα.
Διακοπή των συναλλαγών για μία εβδομάδα
Το 1999, οι συναλλαγές των μετοχών είχαν διακοπεί για μία εβδομάδα, οδηγώντας σε συζητήσεις μεταξύ των παραγόντων της αγοράς για το αν θα ήταν σκόπιμο να γίνει το ίδιο και τώρα.
«Ο σημερινός πανικός και απαισιοδοξία μπορεί να έχουν αυξήσει επίσης τους κινδύνους για τους traders καθώς θολώνουν την ορθολογική σκέψη. Είναι αργά, αλλά παρά ταύτα είναι η σωστή απόφαση που πρέπει να ληφθεί», σημείωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας Ata Portfoy.
Η τριήμερη βουτιά των τουρκικών μετοχών ήταν η μεγαλύτερη από τον Δεκέμβριο του 2021 και αναμένεται ότι θα αποτελέσει και τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Χθες και σήμερα έγιναν αρκετές αυτόματες προσωρινές αναστολές διαπραγμάτευσης των μετοχών καθώς η τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χαλάρωσε κάποια από τα προληπτικά μέτρα που είχε λάβε τη Δευτέρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο από τους σεισμούς.
«Υπάρχει κρίση ρευστότητας, συνεπώς αν η αγορά παρέμενε ανοικτή, θα συνέχιζε να βυθίζεται», δήλωσε διαχειριστής κεφαλαιών της Allbatross.
Με πληροφορίες από Bloomberg
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!