Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε λόγο χθες για «μεγάλη πρόοδο» στις συζητήσεις με αντιπροσωπεία της ιαπωνικής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για τους δασμούς.
«Μεγάλη τιμή που μόλις συνάντησα την ιαπωνική αντιπροσωπεία για το εμπόριο. Μεγάλη πρόοδος!», έγραψε στο Truth Social, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο Ιάπωνας υπουργός Ανάπτυξης, Ριόσεϊ Ακαζάουα, ο οποίος συναντήθηκε μόνο με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ για το εμπόριο, Τζέιμισον Γκριρ.
«Η Ιαπωνία έρχεται σήμερα για να διαπραγματευτεί για τους δασμούς, το κόστος της στρατιωτικής υποστήριξης (σ.σ. των ΗΠΑ στην Ιαπωνία) και το δίκαιο εμπόριο. Θα συμμετάσχω στη συνάντηση», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Διμερείς διαπραγματεύσεις για τους δασμούς
Η παρουσία Τραμπ στις συνομιλίες αυτές δείχνει πόση σημασία δίνει στις διμερείς διαπραγματεύσεις, μετά τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε, με τις μεγάλες αυξήσεις των δασμών στα προϊόντα πολλών χωρών.
Αφοσιωμένη σύμμαχος της Ουάσιγκτον για δεκαετίες και η κυριότερη πηγή ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, η Ιαπωνία έχει βρεθεί αντιμέτωπη, όπως και οι άλλες χώρες, με αμερικανικούς επιπρόσθετους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
Απειλείται εξάλλου να υποστεί «ανταποδοτικούς» επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε όλα τα προϊόντα της που εξάγονται στις ΗΠΑ, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα για 90 ημέρες όλους του επιπλέον δασμούς, πλην αυτών που έχουν στο στόχαστρο την Κίνα. Εφαρμόζεται ωστόσο βασικός δασμός 10% σε σχεδόν όλα τα εισαγόμενα είδη.
Συνδέοντας το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το εμπόριο με το κόστος της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ιαπωνία, κρίσιμη για το Τόκιο έναντι της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, ο κ. Τραμπ ενέτεινε την πίεση στην ιαπωνική πλευρά πριν καν αρχίσουν συνομιλίες.
Προτού ταξιδέψει για τις ΗΠΑ, ο Ριόσεϊ Ακαζάουα δήλωσε πως ελπίζει να «οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης και να διεξαχθούν καλές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία επικερδή εταιρική σχέση». Η επίσκεψή του αναμένεται να διαρκέσει ως αύριο Παρασκευή.
Διαπραγματεύσεις με Νότια Κορέα και Ινδονησία
Πριν από τις συνομιλίες, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Honda ανακοίνωσε χθες πως μεταφέρει στις ΗΠΑ την παραγωγή του υβριδικού μοντέλου Civic.
Μετά την Ιαπωνία, αναμένεται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα και με την Ινδονησία στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες, για να συζητηθούν πιθανές συμβιβαστικές λύσεις ως προς το εμπόριο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει σκοπό να κλειστεί νέα συμφωνία για το εμπόριο με την Ιαπωνία πριν από την παρέλευση της προθεσμίας για την εφαρμογή των πελώριων «ανταποδοτικών» τελωνειακών δασμών που προς παρόν έχουν ανασταλεί, ανέφερε χθες Τετάρτη ο ιάπωνας διαπραγματευτής Ριόσεϊ Ακαζάουα, μετά τις πρώτες του συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, χωρίς κάποιο άμεσο αποτέλεσμα.
«Κατανοώ ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχει κλειστεί συμφωνία μέσα στις 90 ημέρες. Από την πλευρά μας, επιθυμούμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν, αλλά πρόκειται για διαπραγμάτευση με δυο μέρη, δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη των συνομιλιών», σημείωσε ο Ακαζάουα μετά τις συναντήσεις του με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και τον αντιπρόσωπο για το εμπόριο (USTR) Τζέιμισον Γκριρ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ