Εικόνα δραματικού sell off πήρε τελικά η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του αναγκάστηκε να προχωρήσει και σε προσωρινή αναστολή της συνεδρίασης, και μάλιστα για δεύτερη φορά σε δύο μέρες, αντιδρώντας στην ελεύθερη πτώση των τουρκικών μετοχών. Η τουρκική αγορά ανησυχεί έντονα και δικαιολογημένα για τις βραχυπρόθεσμες και όχι μόνο συνέπειες που θα έχουν οι καταστροφικοί σεισμοί, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και πολιτικό, αν λάβουμε υπόψη πως βρισκόμαστε στην ευθεία για τις κρίσιμες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές.
Ο BIST-100 έφτασε να χάνει σχεδόν 5% χθες και σήμερα οι πιέσεις κλιμακώθηκαν φέρνοντας ακόμη μεγαλύτερες απώλειες στο δείκτη και βασικές μετοχές. Οι αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε και πάλι αργότερα, χωρίς όμως το κλίμα να αλλάξει. Τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με βαριές απώλειες ύψους 8,62%, στις 4.505,34 μονάδες, με 96 από τις 100 μετοχές να σημειώνουν σημαντική πτώση.
Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Νέα άνοδος των τιμών λόγω Κίνας και σεισμού στην Τουρκία
Αντιστοίχως νέα επιβράδυνση σημειώνει η λίρα, η οποία βεβαίως δεν έχει καταφέρει καν να ανακάμψει από το περασμένο καλοκαίρι με φόντο τη χαλαρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Το τουρκικό νόμισμα «έπιασε» νέο χαμηλό ρεκόρ στα 18,86 έναντι του δολαρίου, με τις απώλειες του πέρυσι να έχουν ξεπεράσει το 40% χαρίζοντας του τον θλιβερό τίτλο του δεύτερου πιο χαμένου νομίσματος διεθνώς.
Τεράστια οικονομική ζημιά
Αιτία αποτελεί βεβαίως η αβεβαιότητα που προκαλούν οι σεισμοί και η τεράστια καταστροφή που έχει σημειωθεί σε ένα διάστημα που η τουρκική οικονομία αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αρχίσει να μοιράζει σωρηδόν επιδόματα και οικονομικές παροχές, στρεσάροντας τα δημοσιονομικά δεδομένα των ταμείων, προκειμένου να βελτιώσει τα προεκλογικά ποσοστά του. Η περιοχή που επλήγη ήταν ανάμεσα στις φτωχότερες γωνιές της χώρας, με μεγάλα ποσοστά κούρδων αλλά και οπαδών του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος, γεγονός που συνιστά μια μεγάλη πολιτική αλλά και οικονομική πρόκληση για τον Τούρκο πρόεδρο στο δρόμο για την κρίσιμη κάλπη του Μαίου.
Διαβάστε επίσης: Μπορεί ο σεισμός στην Τουρκία να αλλάξει την εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
Ανακηρύσσοντας την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ήδη την άμεση χορήγηση βοήθειας ύψους 100 δισ. λιρών (ήτοι περίπου 5,3 δισ. δολάρια), με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναλαμβάνουν επίσης να μοιράσουν 54.000 τέντες, 100.000 στρώματα και 50.000 κρεβάτια. Όμως, πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό. Ο ΟΗΕ ήδη εξέδωσε προειδοποίηση για τα επίπεδα επάρκειας σε τρόφιμα και καθαρό νερό, σε μια περιοχή που ήδη πέρυσι βίωσε μια κρίση χολέρας, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες καθιστούν ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης.
Δυσοίωνα σενάρια
Βεβαία, το μέγεθος της οικονομικής απώλειας από τους σεισμούς είναι νωρίς για να υπολογιστεί, με τις υποδομές να έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές και πάνω από 3.000 κτίρια να έχουν ισοπεδωθεί, ωστόσο το US Geological Survey ρίσκαρε ένα πρώτο οικονομικό υπολογισμό κάνοντας λόγο για περίπου το 2% του τουρκικού ΑΕΠ. Και αυτό βέβαια χωρίς τους μετασεισμούς που θα διαρκέσουν μήνες, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, και θα είναι επίσης πολύ μεγάλης ισχύος εντείνοντας τις καταστροφές στα κτίρια και αποτρέποντας την έναρξη επισκευών.
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύματα άμεσα αντανακλαστικά έχουν επιδείξει τα ισλαμικά ιδρύματα και οι αδελφότητες που συνδέονται με το κυβερνών AKP προκειμένου να συγκεντρώσουν και να διανείμουν επιπλέον βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα, ή και ξένες «φιλικές» χώρες, που έχουν λόγους να στηρίξουν την επανεκλογή Ερντογάν προκειμένου επίσης να συνεισφέρουν, αναγνωρίζοντας πως η διαχείριση της απρόσμενης κρίσης θα είναι πιθανότατα το κυριότερο crash test που θα κρίνει την έκβαση της κάλπης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!