Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Crypto: Ρεκόρ κλοπών από τη Βόρεια Κορέα το 2022 - Τι αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ

Πηγή: Pexels

Η Βόρεια Κορέα έκλεψε το 2022 περισσότερα assets κρυπτονομισμάτων απ’ ό,τι κάθε προηγούμενο έτος, ενώ παράλληλα στοχοποίησε δίκτυα ξένων αεροδιαστημικών και αμυντικών εταιρειών, σύμφωνα με εμπιστευτική προσώρας έκθεση του ΟΗΕ, την οποία επικαλείται το Reuters.

«(Η Βόρεια Κορέα) χρησιμοποιούσε όλο και πιο εξελιγμένες κυβερνο-τεχνικές για να αποκτήσει πρόσβαση σε ψηφιακά δίκτυα για χρηματοδοτήσεις μέσω διαδικτύου και για να κλέψει πληροφορίες δυνητικής αξίας, μεταξύ άλλων για τα εξοπλιστικά προγράμματά της», ανέφεραν ανεξάρτητοι επόπτες των κυρώσεων σε επιτροπή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι επόπτες είχαν κατηγορήσει προηγουμένως τη Βόρεια Κορέα για τη χρήση κυβερνο-επιθέσεων με στόχο να βοηθήσει τη χρηματοδότηση των πυρηνικών και βαλλιστικών προγραμμάτων της.

«Το 2022 κλάπηκαν μεγαλύτερης αξίας assets κρυπτονομισμάτων από τη Βόρεια Κορέα απ΄ ότι σε οποιοδήποτε προηγούμενο έτος», έγραψαν οι επόπτες στην έκθεσή τους, η οποία υποβλήθηκε την Παρασκευή στην επιτροπή κυρώσεων του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλούμενοι πληροφορίες από χώρες – μέλη του ΟΗΕ και εταιρείες κυβερνο -ασφάλειας.

Η Βόρεια Κορέα έχει αρνηθεί στο παρελθόν τις κατηγορίες για χάκινγκ ή άλλες κυβερνο – επιθέσεις.

Κλοπές ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων 

Οι επόπτες των κυρώσεων ανέφεραν πως η Νότια Κορέα εκτιμά ότι χάκερς που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα έκλεψαν ψηφιακά assets αξίας 630 εκατ. δολαρίων το 2022, ενώ μία εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας εκτιμά ότι οι βορειοκορεατικές κυβερνο-επιθέσεις απέφεραν λεία μεγαλύτερη από 1 δις. δολάρια.

«Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες έχουν γίνει πιο εξελιγμένες, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολο τον εντοπισμό των κλεμμένων κεφαλαίων», σημειώνεται στην έκθεση, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αργότερα μέσα στον μήνα ή στις αρχές του επόμενου, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Τα ονόματα των χάκερς

Σύμφωνα με τους επόπτες, οι περισσότερες κυβερνο-επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από ομάδες που ελέγχονται από την υπηρεσία πληροφοριών της Βόρειας Κορέας . Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν χάκερς που έχουν εντοπισθεί από τον κλάδο κυβερνο-ασφάλειας με τα ονόματα Kimsuky, Lazarus Group και Andariel.

«Οι δράστες αυτοί συνέχισαν παράνομα να στοχοποιούν θύματα για να αποκτήσουν έσοδα και να ψαρέψουν πληροφορίες που έχουν αξία για τη Βόρεια Κορέα, όπως για τα εξοπλιστικά προγράμματά της», σημειώνει η έκθεση.

Οι Βορειοκορεάτες χάκερ ανέπτυξαν κακόβουλα λογισμικά με διάφορες μεθόδους, περιλαμβανομένου του phishing. Μία τέτοια εκστρατεία στοχοποίησε εργαζόμενους σε Οργανισμούς διαφόρων χωρών.

«Οι αρχικές επαφές με άτομα γίνονταν μέσω του LinkedIn και μετά τη δημιουργία κάποιας εμπιστοσύνης με τους στόχους αναπτύσσονταν κακόβουλα λογισμικά με τις επαφές να συνεχίζονται μέσω του WhatsApp», σύμφωνα με την έκθεση.   

Σύμφωνα με εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας, μία ομάδα που έχει σχέση με τη Βόρεια Κορέας, γνωστή ως HOlyGhOst  απέσπασε λύτρα από μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις σε αρκετές χώρες με την ανάπτυξη κακόβουλου λογισμικού.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ