Στην πρόκληση που έχουν μπροστά τους οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες καταλαγιάζουν, προκειμένου να συντηρήσουν στη σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής, σχολιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Επισημαίνει δε, πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να καταστήσουν σαφές προς τις αγορές ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να κρατήσουν τα επιτόκια ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να βεβαιωθούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερά καθοδικός και δεν θα υπάρξει τυχόν αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Την ίδια ουσιαστικά άποψη υιοθέτησε και ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του χθες βράδυ, μετά το πέρας της συνεδρίασης της Fed, όταν επεσήμανε πως το συμβούλιο χρειάζεται πολύ περισσότερα στοιχεία για να βεβαιωθεί πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε σταθερή καθοδική τροχιά προς την κατεύθυνση του επιθυμητού ορίου του 2%. Για το λόγο αυτό ξεκαθάρισε πως η Fed θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, όπως άλλωστε δήλωσε πως θα κάνει και η ΕΚΤ, διά στόματος της Κρίστιν Λαγκάρντ νωρίτερα, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Διαβάστε και: Λαγκάρντ: Δεν τελειώνουμε με τα επιτόκια τον Μάρτιο - Ερχονται και άλλες αυξήσεις
Κοινώς, δεν φαίνεται πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες περίμεναν από το ΔΝΤ να τις προειδοποιήσει να μην αποσυρθούν πρόωρα από τις… γραμμές άμυνας που έχουν δημιουργήσει απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό.
Όμως, το Ταμείο πρόσθεσε σίγουρα και τη δική του φωνή, μέσω της ανάλυσης που «ανέβασε» στο blog post του διεθνούς οργανισμού, ο επικεφαλής του Monetary and Capital Markets Department, Τομπάιας Άντριαν.
Οι προσδοκίες
Η επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες στην προσπάθεια τους να μειώσουν τον πληθωρισμό που ξεπέρασε το όριο του 6% σε πάνω από το 80% των οικονομιών του πλανήτη έφερε ένα αντίστοιχο περιορισμό στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες κυρίως από το φθινόπωρο.
Τα σημάδια προόδου που καταγράφηκαν, ωστόσο, στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, εν μέσω της συνεχιζόμενης ισχυρής εικόνας των αγορών εργασίας, στάθηκαν αφορμή ώστε πολλοί να θεωρήσουν ότι οι κεντρικές τράπεζες πέτυχαν το στόχο τους, ήτοι τη μείωση του πληθωρισμού, με μικρό σχετικά κόστος για την οικονομική ανάπτυξη. Κοινώς ο αντίκτυπος περιορίστηκε σε μια ομαλή προσγείωση των οικονομιών.
Οι ελπίδες επίτευξης του αποπληθωρισμού συνοδεύτηκαν με αυξανόμενες προσδοκίες πως οι κεντρικές τράπεζες, όχι μόνο θα σταματήσουν την πολιτική σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, αλλά θα οδηγηθούν γρήγορα και πάλι σε μείωση των επιτοκίων. Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν για την ώρα να αυξάνουν τα επιτόκια οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν καταλαγιάσει και τα διεθνή χρηματιστήρια έχουν αρχίσει να κινούνται ανοδικά.
«Οχι» σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής
Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η νέα μεγάλη πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες που, κατά τον Τομπάιας Άντριαν, θα βρεθούν απέναντι σε ασφυκτικές πιέσεις να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική όσο η ανεργία αυξάνεται και ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί. «Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να επικοινωνήσουν την ανάγκη να κρατήσουν ψηλά τα επιτόκια επί μακρόν, έως ότου υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει επιστρέψει σταθερά στον στόχο του».
Με λίγα λόγια, για να το ερμηνεύσουμε απλά, θα πρέπει να… κόψουν τη φόρα στις αγορές και σε όσους… ονειρεύονται ακόμη και μείωση των επιτοκίων, ίσως και μέσα στη χρονιά.
Διαβάστε και: Πάουελ - Fed: Εχουμε δρόμο μπροστά μας - Ερχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων
Χθες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Πάουελ ρωτήθηκε επισταμένως για την πιθανότητα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed πριν τα τέλη της χρονιάς, για να απαντήσει ξεκάθαρα πως ο ίδιος δεν βλέπει μια τέτοια εξέλιξη, εντός του 2023.
Σε κάθε περίπτωση και το ΔΝΤ συμφώνησε επισημαίνοντας πως η πρόωρη χαλάρωση (της νομισματικής πολιτικής) θα μπορούσε να οδηγήσει στο ρίσκο μιας απότομης , εκ νέου αύξησης του πληθωρισμού, κάτι που θα άφηνε τις χώρες ευάλωτες σε νέους κινδύνους και σοκ. «Είναι ζωτικής σημασίας οι κεντρικοί τραπεζίτες να παραμείνουν αποφασιστικοί και να επικεντρωθούν στο στόχο της μείωσης του πληθωρισμού, πίσω στο στόχο, χωρίς καθυστέρηση».
Παρά τις επισημάνσεις αυτές, βέβαια, οι διεθνείς αγορές έχουν επιλέξει να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και να βλέπουν μπροστά τους το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων. Η Wall Street ειδικά αγνόησε… επιδεικτικά τις «γερακίσιες» δηλώσεις Πάουελ με τους επιμέρους δείκτες να κλείνουν στη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη, ενώ σήμερα ο S&P 500 καλπάζει στο υψηλότερο σημείο του εδώ και πέντε μήνες. Ο δείκτης μετρά αύξηση άνω του 7% από τις αρχές της χρονιάς και βρίσκεται σχεδόν 15% πάνω από το χαμηλό που «άγγιξε» στα μέσα Οκτωβρίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!