Κρίσιμη για την εξεύρεση μιας λύσης για το «ταβάνι» του χρέους θεωρείται η πρώτη συνάντηση που θα έχουν απόψε στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι. Η συνάντηση θα εγκαινιάσει τις διμερείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας και θα διαμορφώσει το κλίμα που θα κρίνει το πόσο δύσκολη θα είναι τελικά η αναζήτηση χρυσής τομής.
Θυμίζουμε πως πριν λίγες ημέρες το αμερικανικό κράτος «έπιασε» το ανώτατο όριο του δανεισμού στα 31,4 τρισ. δολάρια. Για να αποφύγει μια στάση πληρωμών το υπουργείο Οικονομικών δρομολόγησε άρον-άρον μια σειρά μέτρων για το «πάγωμα» μιας σειράς δαπανών που θα διασφαλίσει στο Δημόσιο ένα χρονικό περιθώριο περίπου έξι μηνών.
Αν περίπου μέχρι τον Ιούνιο δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του Κογκρέσου, τότε το αμερικανικό Δημόσιο απειλείται να «κατεβάσει» ρολά, μια εξέλιξη που θα ανατρέψει άρδην τα δεδομένα για την αμερικανική αλλά και παγκόσμια οικονομία. Στην περίπτωση αυτή, η αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση των ΗΠΑ θα μετατραπεί σε ύφεση, πυροδοτώντας ένα αρνητικό ντόμινο για την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές.
Υψηλός κίνδυνος
Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει απειληθεί με αδιέξοδο για το «ταβάνι» του χρέους, αυτή τη φορά οι αναλυτές ανησυχούν σοβαρά πως το… χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά και η εσωτερική ρήξη στους κόλπους των Ρεπουμπλικάνων, καθιστά την τωρινή κρίση πιο επικίνδυνη.
Ειδικά φοβούνται πως οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Κέβιν ΜακΚάρθι για να εκλεγεί στην προεδρία του Κογκρέσου, τον ανάγκασε να προχωρήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις προς την υπερσυντηρητική πτέρυγα του κόμματος, που ζητά πολύ μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές για να δεχτεί μια συμφωνία. Περικοπές που οι Δημοκρατικοί και ο Λευκός Οίκος πολύ δύσκολα θα δεχτούν.
Αυτός είναι και ο λόγος που η αποψινή συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο έχει τόσο μεγάλη σημασία, καθώς θα φανερώσει τις διαθέσεις του προέδρου της Βουλής και τα περιθώρια ευελιξίας που έχει.
Η θέση του Λευκού Οίκου είναι πως οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να κρατούν όμηρο τη χώρα και τους επιρρίπτει από τώρα την ευθύνη για τις όποιες αρνητικές συνέπειες μπορεί να προκύψουν για την οικονομία.
Αναλυτές επισημαίνουν πως και η έλλειψη προσωπικής επαφής και… χημείας ανάμεσα στους δύο άντρες μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Αν και ο Τζο Μπάιντεν προέρχεται από τα έδρανα του Καπιτωλίου, έχοντας διατελέσει επί χρόνια Γερουσιαστής, δεν συνυπήρχε με τον ΜακΚάρθι, ο οποίος εξελέγη στο Κογκρέσο, όταν ο Μπάιντεν είχε ήδη παραιτηθεί για να γίνει το νούμερο δύο του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα. Όμως, αμφότεροι γνωρίζουν καλά τα… παιχνίδια του Κογκρέσου και τον τρόπο λειτουργίας των μηχανισμών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!