Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο παράγοντας που μπορεί να εκτροχιάσει την οικονομία οδηγώντας σε βαθιά ύφεση

Πηγή: AP

Ηχηρό καμπανάκι από τις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ τους η JPMorgan και η Goldman Sachs, για τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αμερικανική οικονομία το πολιτικό αδιέξοδο για το ζήτημα του ταβανιού του χρέους. Θεωρούν πως, για πρώτη φορά από το 2011, υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της αντιπαράθεσης, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και θα πυροδοτήσει ένα αρνητικό ντόμινο που από την αμερικανική αγορά θα επεκταθεί στο παγκόσμιο σύστημα. 

Κάθετη αύξηση του ρίσκου

Πραγματικά, σε σημείωμα της προς τους πελάτες της η JPMorgan επεσήμανε πως ο πολιτικός «πόλεμος» για το ταβάνι του χρέους μπορεί να εξελιχτεί στο μεγαλύτερο κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία τη φετινή χρονιά. Ανάλογη είναι και η προειδοποίηση του οικονομολόγου της Goldman Sachs, Άλεκ Φίλιπς, που μίλησε για κάθετη αύξηση του ρίσκου.  

Θυμίζουμε πως αν και δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές δυνάμεις βρίσκονται σε κόντρα για την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού της χώρας, κάθε φορά το χειρότερο σενάριο μιας στάσης πληρωμών αποφεύγεται στο… παρά πέντε. Όμως, δεδομένου του μεγέθους του εθνικού διχασμού και των οριακών ισορροπιών στο Καπιτώλιο ανάμεσα στα δύο κόμματα, η JP Morgan και ο κορυφαίος οικονομολόγος της, Μάικλ Φερόλι, ανησυχεί πως αυτή τη φορά η επίτευξη συμφωνίας μοιάζει πιο δύσκολη.

Βαθιά ύφεση και διεθνές ντόμινο

Όσον αφορά στις επιπτώσεις, αν και ο Φερόλι εξηγεί πως είναι δύσκολο να προβλεφθούν, το πλέον πιθανό είναι πως η αμερικανική οικονομία θα υποχωρήσει σε ύφεση και μάλιστα σε μια «σοβαρή ύφεση». Με τον τρόπο αυτό οι τωρινές προβλέψεις που θέλουν την αμερικανική οικονομία να πέφτει στα… μαλακά από τις επιπτώσεις του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, αποφεύγοντας πιθανότατα μια ύφεση, θα ανατραπούν και μάλιστα ριζικά.

Μια τέτοια κρίση, εξάλλου, στην αμερικανική οικονομία και τα ομόλογα θα προκαλέσει έντονους τριγμούς και στις διεθνείς αγορές, καθώς το ντόμινο δύσκολα θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Αφότου η χώρα «έπιασε» προ ημερών το όριο του δανεισμού στα 31,4 τρισ. δολάρια η  κυβέρνηση ξεκίνησε να δρομολογεί έκτακτα μέτρα προκειμένου να βεβαιωθεί ότι η χώρα θα μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Όμως, για την ώρα η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο Κογκρέσο παραμένει άκαμπτη απαιτώντας πολύ σοβαρές περικοπές στον προϋπολογισμό προκειμένου να συμφωνήσει να εγκρίνει την αύξηση του ορίου του χρέους. Οι απαιτήσεις τους δεν γίνονται δεκτές από τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας και τον Λευκό Οίκο. 

Τι κάνει φέτος τη διαφορά

Στο παρελθόν, ακόμη και σε περίπτωση που οι ισορροπίες δυνάμεων σε Βουλή, Γερουσία και Λευκό Οίκο είναι μοιρασμένες ανάμεσα στα δύο κόμματα, οι δύο πλευρές κατέληγαν σε συμβιβασμό, έστω και δύσκολα. Όμως, αυτή τη φορά θα είναι δύσκολο, καθώς το ίδιο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι διχασμένο και άρα θα είναι πιο δύσκολο να καθίσει στο τραπέζι και να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα εγκριθεί από όλους τους βουλευτές του.

Θυμίζουμε πως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι τόσο διχασμένο που χρειάστηκε πρόσφατα 15 γύρους ψηφοφορίας για να επικυρώσει την τοποθέτηση του Κέβιν Μακάρθι στην ηγεσία της Βουλής. Το πολυήμερο αδιέξοδο που προκλήθηκε από μια μικρή αλλά δυναμική υπερσυντηρητική ομάδα βουλευτών ήταν ενδεικτικό της ρήξης στο κόμμα. Είναι δε, βέβαιο πως ο Μακάρθι όχι μόνο υποχρεώθηκε σε συμβιβασμό μαζί τους για να καταφέρει να εκλεγεί, αλλά πως ανάλογα φαινόμενα θα επαναληφθούν σε συγκεκριμένες κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως είναι βέβαια το καυτό θέμα του ταβανιού του χρέους.

Η υπερσυντηρητική πτέρυγα είναι αδιάλλακτη σε σκληρότερη δημοσιονομική γραμμή και θα υποχρεώσει την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας να μην υποχωρήσει εύκολα σε μια συμβιβαστική συμφωνία για το ταβάνι του χρέους.

«Είμαστε αντιμέτωποι με το υψηλότερο ρίσκο από προβλήματα που έχουν να κάνουν με το όριο του χρέους από το 2011» συμφώνησε και ο Άλεκ Φίλιπς της Goldman Sachs, υπενθυμίζοντας πως αυτή τη φορά και τα δημοσιονομικά της χώρας είναι πιο… στριμωγμένα και η οικονομία πιέζεται από τη αύξηση των επιτοκίων.

Ο παράγοντας της Fed

Στο τελευταίο ειδικά, ήτοι την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, στέκεται και ο Πάμπλο Βιλανουέβα, κορυφαίος οικονομολόγος της UBS, ως έναν επιπλέον παράγοντα που διαφοροποιεί τις συνθήκες της τωρινής κρίσης. Όπως εξηγεί σε σημείωμα του, πρόκειται για ένα διαφορετικό επεισόδιο κρίσης με το ταβάνι του χρέους καθώς η Fed έχει εφαρμόσει μια δυναμική πορεία αύξησης των επιτοκίων, αφαιρώντας με πολύ μεγάλη ταχύτητα την ρευστότητα από την οικονομία, μετά από αρκετά χρόνια αθρόας ροής χρήματος. Για το λόγο αυτό επισημαίνει πως θεωρεί ότι η διαμάχη για το ταβάνι του χρέους είναι, αυτή τη φορά, πιο σοβαρή.

Το θετικό είναι πως για την ώρα η αγορά έχει κρατήσει την ψυχραιμία της και η αγορά ομολόγων έχει ξεκινήσει τη χρονιά σε καλό κλίμα, επιλέγοντας να αντλήσει αισιοδοξία από τα σημάδια υποχώρησης του πληθωρισμού και την προοπτική η κεντρική τράπεζα να μειώσει το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Όμως, χρηματιστηριακοί παράγοντες βλέπουν το θέμα να κυριαρχεί κυρίως το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου η πίεση στην οικονομία θα έχει αυξηθεί, αν βέβαια δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, όπως πολλοί ελπίζουν, αλλά ελάχιστοι περιμένουν.   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ