Νέα
  • ΓΔ: 1539.48 +0.56%
  • Τζίρος: 104,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ-Παγκόσμια Οικονομία: Σε ιστορικά χαμηλά οι ρυθμοί ανάπτυξης - Σε κλοιό αρνητικών ρίσκων

Πηγή: Pexels

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας τη φετινή χρονιά στο χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες προβλέπουν και τα Ηνωμένα Έθνη στην έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα για τις οικονομικές προοπτικές του 2023. Η έκθεση αφήνει σαφείς αιχμές κατά των κεντρικών τραπεζών για το μονοπάτι που ακολούθησαν, ενώ επισημαίνεται πως είναι βασικό να καθυστερήσει η επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία.  

Η έκθεση προβλέπει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 1,9% φέτος από το 3% πέρυσι, κάνοντας λόγο «για πολλαπλά σοκ» από την συνεχιζόμενη πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την αύξηση του πληθωρισμού αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Πάντως, προβλέπει μετριοπαθή ανάκαμψη την επόμενη χρονιά στο 2,7%.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζει πως βραχυπρόθεσμα οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, καθώς μια πλειάδα οικονομικών, χρηματοπιστωτικών, γεωπολιτικών και περιβαλλοντολογικών ρίσκων εμμένουν.

Από το 1970, οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχουν πέσει κάτω από το όριο του 2% μόλις πέντε φορές!

Υφεσιακή τροχιά και ακραία φτώχεια

Η έκθεση από το τμήμα οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει πως η ταυτόχρονη επιβράδυνση της οικονομίας στις ΗΠΑ, την ΕΕ, αλλά και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία συνολικά.

Η αμερικανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,4% φέτος, σημειώνοντας… βουτιά από το 1,8% του 2022. Ακόμη πιο χαμηλά θα κινηθεί η οικονομία της ΕΕ με ισχνή ανάπτυξη ύψους 0,2% μετά το 3,3% του 2022.

Η βρετανική οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε ύφεση και θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος με ποσοστό υποχώρησης κατά 0,8% τη φετινή χρονιά.

Η επιβάρυνση των οικονομιών έχει εκτροχιάσει την παγκόσμια κοινότητα από τον στόχο της εξάλειψης της ακραίας φτώχειας μέχρι το 2030. Αντιθέτως, μόνο την περσινή χρονιά 75 με 95 εκατ. επιπλέον άνθρωποι στον πλανήτη βρέθηκαν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Και βέβαια αν οι ανατιμήσεις στις τιμές των τροφίμων  επιμείνουν, η ζημιά θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, καθώς για κάθε 1% αύξησης στις τιμές των τροφίμων επιπλέον 10 εκατ. άνθρωποι υποχωρούν σε καθεστώς ακραίας πείνας.  

Το κατά κεφαλήν εισόδημα ειδικά στις αναπτυσσόμενες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες υποχώρησε και η ψαλίδα της ανισότητας διευρύνθηκε. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί με το κατά κεφαλήν εισόδημα να παραμένει κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, 574 εκατ. άνθρωποι, ήτοι το 7% του πληθυσμού, θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε καθεστώς ακραίας φτώχειας μέχρι το 2030, κερδίζοντας κάτω από 2,15 δολάρια τη μέρα.  

Πηγή: UN

Ευθύνες στις κεντρικές τράπεζες

Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της… υπερβολικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Επισημαίνεται πως η ταχεία όσο και συγχρονισμένη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες μείωσε τα επίπεδα ρευστότητας στις αγορές πολύ γρήγορα, δημιουργώντας κενά και ντόμινο αρνητικών συνεπειών για την παγκόσμια οικονομία. Η ανώμαλη αυτή προσγείωση, όπως επισημαίνεται, είναι ένα αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες γινόταν με γνώμονα τις αμοιβαίες συνέπειες από τις αντίστοιχες αυξήσεις έτερων τραπεζών. Κοινώς, αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Όχι σε δημοσιονομική λιτότητα

Αναλόγως υπάρχει ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις να καθυστερήσουν την επιστροφή στη δημοσιονομική λιτότητα, παρά το γεγονός ότι η συσσώρευση των χρεών κατά την πανδημία έχει αυξήσει τη συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα.

«Δεν είναι ο χρόνος για κοινωνικά επώδυνη δημοσιονομική πειθαρχία» προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνοντας πως η επιστροφή στην λιτότητα θα ανακόψει την ανάπτυξη, θα καθυστερήσει την ανάκαμψη από τις τωρινές κρίσεις και θα υπονομεύσει την διασφάλιση αναγκαίας χρηματοδότησης για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Σε κάθε περίπτωση με την παγκόσμια κοινότητα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πλειάδα κινδύνων, την πανδημία, την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, το κλιματικό ρίσκο, την αύξηση των χρεών, η διεθνής συνεργασία είναι πιο αναγκαία από ποτέ, επισημαίνει η έκθεση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ