Στη… γερακίσια τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ από το Νταβός, που ξεκαθάρισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ ψηλά και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν, ήρθε να προστεθεί και το περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κινήθηκε σε ανάλογο κλίμα. Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλος αριθμός μελών του συμβουλίου ήθελε και πάλι αύξηση ύψους 75 μονάδων βάσης!
Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου αποτυπώνουν τη βούληση του συμβουλίου να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική, που στα επίπεδα που είναι δεν κρίνεται πως επαρκεί για να φέρει τον πληθωρισμό πιο κοντά στο στόχο του 2%.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο διάστημα» επισημαίνεται, παρά τις τάσεις επιβράδυνσης που δείχνουν τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί. «Οι επικρατούσες προσδοκίες των αγορών και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν συνάδουν με έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο ποσοστό στόχο του 2%» επισημαίνεται.
Εξού και το συμβούλιο διχάστηκε για το αν έπρεπε η νέα αύξηση των επιτοκίων να είναι και πάλι δυναμική, ύψους 75 μονάδων βάσης, ή πιο μετριοπαθής ύψους 50 μονάδων βάσης.
Αν και δεν γίνεται ακριβής αναφορά στην ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα, επισημαίνεται πως «μεγάλος αριθμός» μελών του συμβούλιου ψήφισε υπέρ αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης.
Τελικά η πλάστιγγα έκλινε υπέρ της πιο μετριοπαθούς αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, όμως τόσο στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε όσο και στις δηλώσεις της ίδιας της Κριστίν Λαγκάρντ μετά το συμβούλιο, είχε γίνει σαφής αναφορά σε συνέχιση της περιοριστικής πολιτικής με δύο έως και 3 ακόμη αυξήσεις.
Πιο αυστηρό QT
Παράλληλα, αναφορικά με το επίμαχο θέμα της ποσοτικής σύσφιγξης (QT), το συμβούλιο αποφάσισε πως η μείωση του χαρτοφυλακίου στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος APP θα ξεκινήσει από το Μάρτιο με ρυθμό ύψους 15 δισ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο. Ωστόσο και εδώ υπήρχαν διαφωνίες, καθώς τα «γεράκια» ζητούσαν έναν πιο ταχύ ρυθμό μείωσης του χαρτοφυλακίου.
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, τα μέλη του συμβουλίου σε γενικές γραμμές συμφώνησαν πως η περιοχή πιθανότατα θα επιβραδυνθεί τόσο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2002 όσο και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, με σημαία κλειδιά την ενεργειακή κρίση, την ευρύτερη αβεβαιότητα, την αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας και τις πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Ωστόσο, το συμβούλιο προέβλεψε πως η υποχώρηση σε τεχνική ύφεση θα είναι βραχεία και ρηχή.
Πηγή ανησυχίας για το συμβούλιο θεωρήθηκαν οι υψηλοί μισθοί, καθώς οι «σφιχτές» συνθήκες στην αγορά εργασίας δημιουργούν δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό. Κάτι που αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που ωθεί την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την περιοριστική πολιτική με νέες αυξήσεις των επιτοκίων.
Σημειωτέον πως οι αγορές χρήματος περιμένουν πως, κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ θα ανεβάσει τα επιτόκια και πάλι κατά 50 μονάδες βάσης, όπως και κατά το συμβούλιο του Μαρτίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!