Στα χειρότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία κινούνται τα επίπεδα εμπιστοσύνης των διεθνών CEOs για τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της μακροοικονομικής αστάθειας, του αυξημένου πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων. Αυτό διαπιστώνει έρευνα της PricewaterhouseCoopers.
Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, το 73% των CEOs θεωρεί πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα υποχωρήσουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008.
Σημειώνεται δε, η πολύ μεγάλη καθίζηση σε σχέση με το… ζενίθ αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί στις αντίστοιχες εκθέσεις του 2021 και του 2022, όταν οι επιχειρηματικοί ηγέτες προσδοκούσαν δυναμική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με το πέρας της πανδημίας.
Μάλιστα, περίπου το 40% των πάνω από 4.400 CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξε ότι οι εταιρείες τους δεν θα επιβιώσουν οικονομικά μέσα στην επόμενη δεκαετία, εφόσον δεν δρομολογήσουν νέα σχέδια μεταρρύθμισης και πρωτοπορίας.
Με φειδώ οι απολύσεις
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει απαραιτήτως περικοπή του προσωπικού. Αν και οι περισσότερες επιχειρήσεις προσπαθούν να περιορίσουν το λειτουργικό τους κόστος, η ανάγκη να κρατηθούν τα πιο ταλαντούχα στελέχη σε ένα περιβάλλον αυξημένου ανταγωνισμού οδηγεί το 60% των CEOs να δηλώσει πως δεν σχεδιάζει μειώσεις στο προσωπικό μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Άλλωστε, πολλές εταιρείες δυσκολεύτηκαν πολύ να διασφαλίσουν νέο προσωπικό μετά τις μεγάλες περικοπές της πανδημίας, οπότε θα κινηθούν πολύ προσεκτικά στο ζήτημα της διαχείρισης των εργαζομένων.
Για να ανταπεξέλθουν οικονομικά, το 51% προτιμά να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες και το 40% να προσφέρει νέα ή διαφοροποιημένα προϊόντα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε με αφορμή και τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Έρευνα που διεξήγαγε το ίδιο το WEF έδειξε πως τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν δήλωσε πως «βλέπει» ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο 2023.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!