Ένα σημαντικό κοίτασμα σπάνιων γαιών βόρεια του αρκτικού κύκλου ανακάλυψε η σουηδική LKAB. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ευρώπη που ενισχύει κάθετα την προσπάθεια της περιοχής να ενισχύσει την ανεξαρτησία της στο στρατηγικό μέτωπο των συγκεκριμένων μεταλλικών ουσιών που είναι κομβικής σημασίας για τον τεχνολογικό κλάδο και την πράσινη μετάβαση των οικονομιών.
Το κοίτασμα αποκαλύφτηκε στην περιοχή Κιρούνα, στη βόρεια Σουηδία, στην επαρχία της Λαπωνίας. Εκτιμάται δε, ότι αριθμεί πάνω από ένα εκατ. τόνους σπάνιων γαιών, που το καθιστά το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί στην Ευρώπη.
Το θέμα βέβαια επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του τεράστιου πλούτου που κρύβει ευρύτερα ο αρκτικός κύκλος, γεγονός που αιτιολογεί και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στις γειτονικές προς την περιοχή χώρες για τον έλεγχο της.
Η εταιρεία διαθέτει ήδη ένα ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στην Κιρούνα, όμως επεσήμανε τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται από την εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος.
Πάντως, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, δέκα με 15, προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα το κοίτασμα και να αρχίσει η ουσιαστική αξιοποίηση του κοιτάσματος.
Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, η εταιρεία επεσήμανε πως τόσο η Σουηδία όσο και η ΕΕ ευρύτερα μπορούν να βοηθήσουν διευκολύνοντας την έκδοση των απαραίτητων αδειών πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, θα χρειαστούν και νέες επενδύσεις.
Τι είναι οι σπάνιες γαίες
Οι σπάνιες γαίες είναι μια ομάδα 17 μεταλλικών στοιχείων, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άγνωστα. Αυτό που τα καθιστά περιζήτητα είναι η μοναδική χρησιμότητα τους κυρίως σε συσκευές και προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, από κινητά τηλέφωνα έως υπολογιστές, στην τεχνολογία των ΑΠΕ (πχ στις ανεμογεννήτριες), αλλά και στις μπαταρίες των υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων.
Η νούμερο ένα χώρα παραγωγής είναι η Κίνα και ο έλεγχος της στον κλάδο είναι κάτι που ανησυχεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρώπη που προ πολλού έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη να αναζητήσουν εναλλακτικούς προμηθευτές και δικά τους κοιτάσματα. Ειδικά στο δρόμο για την πράσινη μετάβαση των οικονομιών τους.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο να βρουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, όσο να τα εκμεταλλευτούν, μια διαδικασία που είναι δύσκολη και κυρίως άκρως επιβλαβής για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κάτι το οποίο δεν απασχολεί διόλου την Κίνα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!